Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2011
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Iunie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Haos total în Sãnãtate

Haos total în Sãnãtate

• medicii de familie au declarat rãzboi total statului • de pe 1 iunie, nu mai elibereazã retete si nu mai dau trimiteri • ei nu vor sã semneze nici contracte si nici acte aditionale • nici spitalele, nici Ambulanta nu au buget sau contract pe 2011, dar nu pot refuza cazurile urgente •

Debandadã si haos sînt cuvintele care caracterizeazã cel mai bine situatia din sistemul sanitar din aceste zile. De la 1 iunie nu mai existã contract cadru, act care reglementeazã functionarea medicilor de familie, a spitalelor, ambulantelor si a altor furnizori de servicii medicale. În lipsa acestui contract, amînat de mai multe ori pentru tot felul de bîlbe ale diriguitorilor sistemului, furnizorii semnau niste acte aditionale la contractul vechi si astfel se putea functiona. Din pãcate, acum nu au fost semnate nici aceste documente si astfel în toatã tara este un haos generalizat. În lipsa acestor contracte, nimeni nu poate face servicii medicale deoarece nu sînt recunoscute de Casã si nu pot fi plãtite. Astfel, mii si mii de nemteni si milioane de români nu mai pot lua zilele acestea retete, trimiteri de la medicii de familie, nu mai pot cere adeverinte ori avize medicale si nici nu mai au dreptul la consultatii decît dacã sînt urgente.

Medicii de familie au intrat în grevã

Reprezentantii medicinei primare au decis blocarea sistemului sanitar începînd cu 1 iunie, supãrati pe contractul propus de stat si pe normele de aplicare. Practic, începînd de ieri, nici un doctor de familie din judet nu a mai dat retete, trimiteri ori alte documente, ei hotãrînd doar sã acorde consultatii gratuite pentru urgente timp de 5 zile, dupã care vor intra în sistem privat. Acestia mai spun cã nu vor semna nici mãcar actele aditionale de prelungire a contractului pe 2010 dacã se vor aplica noile norme. „Este o aberatie tot ce se întîmplã în acest moment, este degringoladã si este inacceptabil ce ni se întîmplã nu doar nouã ci si pacientilor. Normele de aplicare ale contractului pe 2011 sînt absurde si, în plus, au fost publicate abia pe data de 26 mai, iar ele ar trebui sã fie cel putin 30 de zile în dezbatere publicã. Statul vrea sã ne forteze sã semnãm contractul pe doi ani, 2011-2013, dar cu normele valabile doar pentru un an pentru ca ulterior sã le poatã modifica dupã bunul lor plac, iar noi nu acceptãm acest lucru. Acte aditionale vom semna dacã se merge doar pe normele vechi, dar dacã ne forteazã sã acceptãm noile norme nu vom semna asa ceva. Este pãcat pentru pacienti, dar nu avem cum sã facem altfel“, a declarat medicul Mihaela Covrig, presedintele patronatului Medicilor de Familie Neamt. ÃŽn aceste conditii, circa 450.000 de pacienti din judet au rãmas fãrã servicii medicale primare.

Spitalul Neamt are liber la internãri

Nici spitalele din judet nu sînt într-o situatie mai bunã, în acest moment ei neavînd buget si nici un contract cu Casa de Asigurãri, fie el pe 2011, fie un aditional pentru anul trecut, ceea ce, teoretic, ar trebui sã ducã la blocarea activitãtii. Totusi, pentru cã este vorba despre situatii de urgentã, nu pot refuza internãrile. „Nu avem nici buget si nici contract, dar am primit undã verde de la Casa de Asigurãri Neamt, cel putin verbal, sã ne continuãm activitatea ca si pînã acum desi nu stim ce bani vom avea luna aceasta. Internãm cazurile urgente si sperãm sã se rezolve situatia cît mai repede“, a declarat medicul Iosif Koszeghi, directorul medical al Spitalului Neamt. Nici Serviciul de Ambulantã Neamt nu are buget si nu a semnat nici un contract, dar fiind vorba despre un serviciu special îsi continuã activitatea la fel ca si pînã acum.

CJAS Neamt asaltatã de pacienti si furnizori supãrati

Casa de Asigurãri de Sãnãtate Neamt a fost luatã cu asalt încã de ieri dimineatã de zeci de bolnavi supãrati cã nu-si pot face analizele sau cã nu pot lua retete din cauza bulibãselii generalizate. De asemenea, spitalele, sefii laboratoarelor de analize ori farmacistii sunã în disperare pentru a vedea ce vor face zilele urmãtoare.
„ÃŽncã nu avem buget si nici nu stim dacã vom functiona luna aceasta pe bazã de aditionale sau se semneazã un nou contract. De dimineatã au sunat o grãmadã de pacienti care nu stiau de ce n-au medicamente ori retete. Cred cã astãzi pînã spre searã (nr - miercuri, 1 iunie) se va lãmuri situatia si vom primi si bani si vom începe semnarea actelor“, a precizat Valericã Frãtilã, presedintele CJAS Neamt. Chiar dacã lucrurile se vor reglementa rapid, va mai dura cel putin cîteva zile pînã la reintrarea în normalitate deoarece în judet sînt peste 600 de furnizori, iar semnarea fizicã a actelor cu negocierea aferentã este o chestiune de duratã.

Regulile la internare, eliminate

Marti, pe 31 mai, Casa Nationalã a impus un set de 14 reguli pe baza cãrora urmau sã se facã internãrile de la 1 iunie. Astfel, printre acestea se numãrau internarea cazurilor de comã ori pierderea cunostintei, febrã de peste 38 de grade timp de 5 zile, puls sub 50, tensiune arterialã mai micã de 9 si mai mare de 20, hemoragie continuã etc. Pe de altã parte, aceleasi reguli excludeau internarea gravidelor cu preeclampsie si eclampsie, situatie în care viata femeii atîrnã de un fir de pãr, internarea celor cu stãri de confuzie si dezorientare, internarea bolnavilor cronici etc. Toate regulile CNAS au stîrnit indignarea medicilor, dar si a organizatiilor de pacienti care au considerat cã astfel se doreste exterminarea românilor. Nici Ministerul Sãnãtãtii nu a fost de acord cu noile reglementãri, dar nici presedintele Bãsescu. În consecintã, seful CNAS a dat înapoi si a anuntat miercuri dimineatã cã aceste reguli au fost eliminate, iar internarea pacientilor se va face ca si pînã acum, în baza unui ordin de ministru emis în 2007.

Articol afisat de 1762 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective