Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2011
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Alte Titluri 21 Mai 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Colegiul „Stefan cel Mare“, un nume transformat în renume

Colegiul „Stefan cel Mare“, un nume transformat în renume

• liceul din Tîrgu Neamt a marcat împlinirea a sase decenii de activitate • la sãrbãtoare au luat parte reprezentanti din partea Inspectoratului Scolar, Consiliului Judetean, Primãriei Tîrgu Neamt, cadre didactice, elevi de acum si de odinioarã • „Numele unei institutii, ca si al unei persoane, înseamnã si prevestire, menire, destin. Cînd o institutie poartã numele unei personalitãti istorice precum Stefan cel Mare, atunci ei i se asociazã si magicele puteri de a multiplica si de a potenta mesajul existential al voievodului adoptat ca patron spiritual. Numele onoreazã, dar si obligã“, a declarat directorul Elisabeta Pascu •

Colegiul National „Stefan cel Mare“ Tîrgu Neamt a îmbrãcat straie de sãrbãtoare în acest sfîrsit de sãptãmînã. Oficialitãti locale si judetene, cadre didactice, elevi de astãzi si din primele promotii, s-au reunit vineri, 20 mai, pentru a lua parte la celebrarea Zilelor Colegiului, editie aniversarã organizatã la împlinirea a sase decenii de activitate. Aproape o viatã de om s-a scurs de cînd s-a înfiintat prima clasã de liceu la Tîrgu Neamt, dar anii au trecut cu folos, fiindcã dãruirea dascãlilor si performantele deosebite ale elevilor au fãcut ca numele institutiei sã se transforme în renume, devenind motiv de mîndrie pentru toate generatiile care au învãtat la „Stefan“, unii absolventi ajungînd sã ocupe functii importante în diverse domeniile de activitate. Despre acest lucru au vorbit si invitatii care au luat parte la festivitãtile organizate la Casa Culturii „Ion Creangã“, decoratã festiv. Oaspetii de seamã au primit, pe lîngã diplome de onoare, si trofee avînd inscriptionatã data editiei aniversare si emblema colegiului, cu cele douã frunze de stejar si trei ghinde, simbolul stejarului secular din curtea institutiei.

„Bine ati venit la sãrbãtoarea inimilor si a amintirilor dragi!



Discursurile au fost alternate cu momente artistice, prezentate de elevii scolii. Prima interventie la microfon a apartinut profesoarei Elisabeta Pascu, directoarea liceului: „Numele unei institutii, ca si al unei persoane, înseamnã si prevestire, menire, destin. Cînd o institutie de învãtãmînt poartã numele unei personalitãti istorice precum Stefan cel Mare, asa cum se întîmplã în cazul colegiului nostru, atunci ei i se asociazã si magicele puteri de a multiplica si de a potenta mesajul existential al voievodului adoptat ca patron spiritual. Numele onoreazã, dar si obligã. Se împlinesc, iatã, 60 de ani de la înfiintarea Liceului Teoretic din Tîrgu Neamt, a cãrui primã promotie numãra 54 de elevi (1951-1954), un efectiv nefiresc de mare pentru perioada respectivã. Din 1963, odatã cu inaugurarea actualei locatii, numele acestei institutii de învãtãmînt a devenit sinonim cu eficienta si calitatea procesului instructiv-educativ, prestat cu seriozitate si competentã de profesori valorosi, care an de an au sporit prestigiul scolii prin rezultatele deosebite obtinute cu elevii, atît la examenele nationale, cît si în derularea activitãtilor educative. Ne dorim, desigur, ca absolventii nostri de astãzi sã devinã, peste ani, repere valorice în diferite domenii de activitate, sã reprezinte cu demnitate liceul si comunitatea localã, sã spunã cu mîndrie «am fost elev la Stefan», asa cum au spus promotiile de acum 40, 50 sau 60 de ani, ai cãror reprezentanti se aflã în salã si cãrora le spunem: Bine ati venit la sãrbãtoarea inimilor si a amintirilor dragi! (...) ÃŽn spiritul devizei pe care ne-am ales-o: «Traditia înseamnã educatie, educatia presupune formare, formarea creeazã performantã. Colegiul Stefan cel Mare aduce performanta în viata ta», urez mult succes si multã putere de muncã elevilor, cadrelor didactice si pãrintilor, pe care îi avem alãturi de noi, implicati în toate problemele scolii si ale comunitãtii locale! Fie ca liceul cu nume de voievod sã strãluceascã în viitorul scolii românesti!“.

Diplomã de excelentã din partea CJ

Primarul Decebal Arnãutu, fost elev al liceului, a avut, la rîndul sãu, cuvinte de laudã pentru elevii si dascãlii scolii: „Distinsilor profesori le sînt recunoscãtor pentru ce au fãcut la Colegiul «Stefan». Am si am avut o colaborare foarte bunã în acesti ani. De pe bãncile acestui liceu au plecat mii de elevi în tarã si strãinãtate. Liceul a fost «fruncea» în judet si în Moldova, a obtinut rezultate de exceptie multumitã profesorilor, pentru cã lor le datorãm aceste succese. Trebuie sã amintesc si de contributia comitetelor de pãrinti, care au tinut în prizã profesorii. ÃŽmpreunã, colectivul liceului, administratia localã, consiliul local, am fãcut ca acest colegiu sã aibã rezultate deosebite. ÃŽn Tîrgu Neamt sînt 7.500 de elevi si prescolari de care trebuie sã aibã grijã administratia publicã localã“. ÃŽn fata publicului a sustinut un discurs si Aldo Pelegrini, vicele Consiliului Judetean, care a transmis urãri din partea presedintelui CJ, Vasile Pruteanu, asigurîndu-i cã la nivelul conducerii judetului se manifestã apreciere si interes pentru toatã activitatea lor. Pentru a le dovedi acest lucru, a înmînat directoarei Pascu o diplomã de excelentã acordatã Colegiului „Stefan“ de cãtre Consiliul Judetean. „Si eu sînt reprezentant al unui colegiu, «Roman Vodã», stiu ce înseamnã sã fii mîndru de un blazon. Nu are rost sã vorbim despre performantele pe care le aveti, le stiti de 60 de ani“, a mai spus Aldo Pelegrini, urîndu-le la final celor de la „Stefan“: „Succes si tine-ti-o tot asa!“.

„Vã asteptãm sã reveniti si sã spuneti: «aici a pornit formarea mea ca Om»“

Inspectoratul Scolar a fost reprezentat la manifestare de inspectorul Elena Preda, care a transmis mesajul inspectorului general Luminita Vîrlan, de încredere si gratitudine pentru ce este Colegiul „Stefan“ în judet si în tarã: „Performantele se datoreazã colegilor profesori“, a adãugat Elena Preda, care a avut un mesaj si pentru elevi: „Ai sansa pe care ti-o acorzi. Consider cã sistemul educational poate functiona bine doar dacã-l gîndim ca un mozaic. Ca un întreg, este extrem de frumos, dar lipsa unei pãrti poate sã dãuneze întregului. Asa vreau sã vã simtiti voi, fiecare, elev, profesor“, a spus reprezentanta ISJ, sfãtuindu-i pe elevi sã se gîndeascã bine înainte de a-si alege un model, fiindcã nu tot ce este usor este si bun. Si le-a dorit sã fie mîndri cã au urmat Colegiul „Stefan“: „Vã asteptãm sã reveniti si sã spuneti: «aici a pornit formarea mea ca Om»“. Ideea a fost reluatã de fosti elevi ai colegiului, începînd cu prof. univ. dr. doc. Ionel Adrian, fost rector al Institutului de Agronomie din Iasi, reprezentant al primei promotii a liceului, cea din 1951. Fiu de tãran din Urecheni, a rememorat perioada în care a fãcut studiile la Tîrgu Neamt. Si le-a atras atentia elevilor din salã cã formarea tînãrului, comportamentul, cultura generalã, toate se formeazã în liceu: „Vã sfãtuiesc sã fiti mîndri de liceul pe care-l absolviti, sã nu vã lãsati coplesiti de cei care au bani, sã vã puneti la încercare inteligenta si munca. Averile se pot cîstiga uneori usor, dar se pierd destul de repede. Doar cei care învatã si muncesc îsi pãstreazã echilibrul si au de cîstigat“.

Paletã largã de activitãti

Cuvinte emotionante a rostit si prof. univ. dr. Dan Precupanu, de la Institutul Politehnic Iasi, un nume în lumea matematicii. Acesta a multumit fostilor profesori pe care i-a avut cînd studia la „Stefan“, dar si actualei conduceri a scolii pentru cã a mentinut sus stacheta unitãtii, respectînd traditia instituitã cu ani în urmã. „Elevilor le doresc sã aibã succes deosebit în viatã, sã ducã la îndeplinire gîndurile si pasiunile lor, mai ales cã beneficiazã de posibilitãti mai bune decît cele care erau în anii din urmã“, a mai spus profesorul Precupanu. Programul a continuat cu alte discursuri, inclusiv cele ale reprezentantilor Asociatiei de pãrinti Ambra din cadrul colegiului. ÃŽn partea a doua a zilei participantii au avut prilejul sã viziteze expozitii de icoane, gastronomie, flori si animale exotice, iar în Sala Polivalentã „Stefan cel Mare“ s-au desfãsurat competitii sportive si meciuri amicale, cu participarea unor licee din Tîrgu Neamt, Piatra Neamt si Roman. S-au mai derulat concursuri de culturã generalã si de desen, o vizitã la statia meteo, lansarea revistei Simbioze, o întîlnire între generatii (cu promotia 1956), cu dezbateri între fosti elevi si actuali elevi. Activitãtile vor fi reluate sîmbãtã, 21 mai. Dimineatã se va oficia un Te Deum, apoi vor avea loc simpozioane pe diverse teme, concursuri, întreceri la tenis de masã si sah, o excursie la Suceava. Activitãti festive au avut loc si la Corpul B al Colegiului „Stefan“, fosta Scoalã nr.5 „Mihail Kogãlniceanu“.

Articol afisat de 2297 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ramona AANEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective