Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2011
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Mai 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Agriculturã energeticã în Neamt

• un grup de italieni intentioneazã sã cultive 2.000 de hectare de teren cu plante energetice • acestea ar fi situate în zona Sãvinesti •

Dacã pe noi nu ne duce mintea ori buzunarul, iatã cã pe altii îi duce, iar strãinii au ajuns sã facã frecvent afaceri mãnoase cu terenurile lãsate în paraginã de nemteni. De ani de zile mai multe consortii strãine, venite din Germania ori Anglia, au ajuns sã cultive mii de hectare de pãmînt din Neamt, ce-i drept cu culturi clasice, de cereale în special si chiar au reusit sã devinã profitabili. Iatã cã potentialul judetului a fost descoperit acum si de italieni care si-ar dori sã facã agriculturã la noi, doar cã o agriculturã mai altfel, unicat deocamdatã în judet. Concret, un grup de oameni de afaceri din Peninsulã au contactat Directia Agricolã Neamt si au anuntat cã si-ar dori sã cultive vreo 2.000 de hectare de teren, din zona Sãvinesti, cu plante energetice. Acestea sînt niste culturi care pot fi folosite drept biocombustibil si care pot reprezenta o alternativã la pãduri sau la alte tipuri de surse de combustibili care sînt pe sfîrsite. „Deocamdatã au fost doar unele discutii initiale, italienii prezentîndu-ne intentiile lor. Noi le vom acorda tot sprijinul, mai ales cã este vorba despre culturi de plante energetice, care pentru judetul nostru ar reprezenta o premierã. Sigur cã se mai cultivã si rapita sau porumbul, care sînt tot un fel de plante energetice, dar putin altfel. ÃŽn tãrile din Uniunea Europeanã, astfel de culturi sînt din ce în ce mai frecvente si constituie o alternativã bio la celelalte surse de energie. Au un randament foarte bun aceste plante si cultivarea lor nu este foarte complicatã. Italienii s-au orientat cãtre zona Sãvinesti dat fiind faptul cã acolo au gãsit si o platformã care ar permite adunarea culturilor. La începutul sãptãmînii viitoare vor avea loc alte discutii cu ei pe aceastã temã si sã sperãm cã lucrurile se vor concretiza“, a precizat Liviu Bumbu, directorul Directiei Agricole Neamt. Plante energetice sînt considerate rãchita, plopul, salcia energeticã ori stuful chinezesc, cunoscut si ca iarba elefantului. Acestea sînt cultivate de mult timp în Occident pentru proprietãtile lor calorice superioare. Cu alte cuvinte, brichetii sau peletii fabricati din aceste plante ard mai bine decît lemnul, gazul ori motorina.
Specialistii în agriculturã mai spun cã printre avantajele „superburuienilor“, cum mai sînt supranumite, se numãrã si faptul cã ele se cultivã o singurã datã si se pot exploata anual, pentru o perioadã de pînã la 25 de ani, ceea ce calificã aceste plante sã fie considerate surse de energie regenerabilã. Un alt avantaj imediat ar fi protejarea pãdurilor, pentru cã nu ar mai fi necesare tãieri masive de copaci pentru lemne de foc. Salcia, de exemplu, creste înaltã de 7 metri, iar un hectar produce 40 de tone de material lemnos pe an.
La noi acest tip de plante este prea putin cunoscut de cãtre agricultori, asta si pentru cã, spre deosebire de celelalte tãri europene, unde oamenii primesc subventii consistente pentru cultivarea plantelor energetice, la noi nu se dã nici o facilitate pentru înfiintarea unei astfel de culturi.

Articol afisat de 1938 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective