Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2011
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Aprilie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Sãnãtatea, bolnavã si dupã 1 aprilie

• de astãzi, judetul are douã spitale mai putin • luna începe fãrã bani pentru medicamente, analize medicale si buget pentru spitale • nici un centru de permanentã nu va fi deschis, desi legea prevede acest lucru •

1 aprilie este una importantã pentru lumea medicalã deoarece an de an, la aceastã datã se încheiau contractele anuale cu medicii de familie, farmacistii, spitalele etc. Acestia aflau astfel bugetul cu care urmau sã defileze un an întreg, stiau exact care va fi situatia pentru ei si pacienti în urmãtoarele 12 luni. Din pãcate, anul acesta, debutul lunii aprilie prinde pe toatã lumea din sistemul sanitar într-un haos total, iar o mare parte din aceastã degringoladã loveste si-n pacienti.

Spitale fãrã bani si spitale închise

Cea mai mare schimbare produsã de astãzi constã în disparitia a douã unitãti sanitare care timp de zeci de ani au acoperit nevoile a zecii de mii de bolnavi. De astãzi, judetul are doar 5 spitale: la Piatra Neamt, la Tîrgu Neamt si la Roman si douã spitale monospecialitate: TBC Bisericani si cel de psihiatrie de la Roman. Unitãtile din Roznov si Bicaz vor înceta sã mai existe sub aceastã formã de azi. Cel din Roznov se va transforma pe parcursul urmãtoarelor trei luni în cãmin de bãtrîni pe banii Ministerului Muncii. Cel de la Bicaz va intra în conservare, iar intentia edililor care îl au în administrare este de a-l transforma în spital privat într-un viitor cît mai apropiat. Angajatii, cadre medicale, vor lucra în alte spitale din judet, iar restul salariatilor, TESA si auxiliari, fie au fost preluati de primãrii fie au fost trecuti în somaj, iar la Roznov au rãmas sã lucreze în cãminul de bãtrîni. Celelalte spitale care rãmîn în functiune nu au buget, asa cã nu stiu cu ce vor cumpãra medicamente, materiale sanitare, hranã pentru bolnavi etc.

Fãrã medicamente si analize gratuite

Luna începe într-un haos si din cauza nealocãrii bugetului. Pentru cã nu s-a încheiat un nou contract anual si s-a decis prelungirea celui vechi timp de alte douã luni, statul a omis sã aloce Casei Judetene Neamt buget pentru spitale, farmacii, medici de familie, laboratoare etc. Acest lucru înseamnã cã nici o farmacie din judet nu poate elibera medicamente pe bazã de retete si nici un laborator nu face analize gratuite, pentru cã nu stiu pe ce bani poate miza.
„Nu stim încã bugetul, dar este posibil ca pînã disearã (n.r. joi, 31 martie) sã stim exact ce sume ni se vor aloca. Stiu cã toatã lumea este nemultumitã, dar dacã au putinã rãbdare lucrurile se vor rezolva foarte rapid“, a declarat optimist Valericã Frãtilã, presedintele CJAS Neamt.

Centrele de permanentã, un rateu... deocamdatã

Anuntate cu mare tam-tam, centrele de permanentã care trebuiau sã rezolve problemele medicale ale bolnavilor noaptea si la sfîrsit de sãptãmînã, nu-si vor deschide portile de astãzi, asa cum spunea legea. Teoretic, de la 1 aprilie în Neamt urmau sã functioneze cel putin 5-6 astfel de centre. „Deocamdatã, centrele nu pot fi deschise pentru cã medicii au refuzat sã semneze contractele. Sperãm totusi ca pînã la finele acestei luni sã deschidem mãcar cîteva“, a mai spus seful CJAS Neamt. Oficial, vina pentru acest rateu apartine medicilor de familie, care au refuzat sã facã gãrzi fiind nemultumiti de conditiile propuse. Neoficial, vina apartine mai marilor Sãnãtãtii care, fie emit niste legi proaste, care apoi sînt contestate de doctori, fie nu este capabil sã rãmînã ferm pe pozitie în ciuda protestele si amenintãrilor medicilor. ÃŽn concluzie, sãnãtosi sã fim, cã belelele curg!

Articol afisat de 1782 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective