Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2011
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 3 Februarie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Nemtenii vor, Attila nu si nu

Nemtenii vor, Attila nu si nu

• reuniti într-o sedintã de urgentã, primarii si sefii Sãnãtãtii nemtene au cãutat solutii sã pãstreze functionale spitalele din Roznov si Bicaz • vor sã întocmeascã un memoriu prin care sã-l înduplece pe ministrul Attila Cseke sã le tinã deshise • desfiintarea lor ar putea lãsa multi angajati pe drumuri •

Biciul lui „Attila“, care a plesnit a închidere cãtre 71 de spitale din tarã, douã fiind din Neamt, a pus pe jar autoritãtile din judet, fãcîndu-le sã se întîlneascã în sedinte de urgentã. Miercuri dimineatã, seful Consiliului Judetean, Vasile Pruteanu i-a convocat pe primarul de Roznov, Ionel Ciubotaru, pe cel al Bicazului, Constantin Catrinoiu, dar si pe directorii celor douã spitale aflate pe lista neagrã precum si pe seful Casei de Asigurãtri de Sãnãtate si pe cel al Directiei de Sãnãtate Publicã. Si-a fost sfat pentru gãsirea solutiilor care prezentate Ministerului Sãnãtãtii sã reuseascã a îndupleca mai marii de la Bucuresti sã nu închidã spitalele nemtene. Sedinta s-a terminat în coadã de peste, concluzia fiind cã se va mai face vineri încã o întrunire, la care vor fi prezentate propuneri ale edililor de Roznov si Bicaz de mentinere a unitãtilor sanitare. Vasile Pruteanu a solicitat ca pînã atunci, specialistii din CJ si de la DSP sã realizeze urgent analize punctuale pe fiecare unitate medicalã în parte si a promis reprezentantilor oraselor Roznov si Bicaz cã va face toate demersurile posibile pentru ca orice decizie sã tinã cont de interesele comunitãtii. „Doresc ca Ministerul Sãnãtãtii sã aibã o consultare realã, cu problematica si cu cifrele pe masã, cu administratiile locale. Cred cã este foarte important sã se mãsoare de zece ori în cazul unei decizii care vizeazã serviciile medicale de care beneficizã nemtenii. Asa cum am mai spus, cred cã descentralizarea trebuie sã fie una realã, iar deciziile sînt mai bine motivate atunci cînd nu vin doar de sus în jos ci tin cont si de ceea ce spun oamenii care stiu mai bine situatia din teritoriu“, a precizat presedintele Vasile Pruteanu.

Mentinerea spitalelor, misiune aproape imposibilã

ÃŽn timp ce autoritãtile se dau de ceasul mortii sã caute metode de a pãstra spitalele în functiune, Ministerul Sãnãtãtii a trecut la fapte. Propunerile de închidere si comasare a celor 182 de unitãti sanitare din tarã au fost deja transpuse într-un proiect de lege si pus în dezbatere publicã începînd cu 2 februarie. Proiectul va sta în dezbatere pînã pe 2 martie dupã care, dacã nu se schimbã nimic, va intra în vigoare. „Ne-am dori sã pãstrãm spitalele din Bicaz si Roznov în functiune pentru cã ele si-au dovedit utilitatea, deservind mii de persoane. Noi intentionãm sã facem tot ce putem pentru a arãta cã trebuie mentinute si sperãm sã fim ascultati. Decizia însã va apartine Ministerului Sãnãtãtii. Din pãcate însã, dacã propunerile ministrului au devenit deja proiect de lege, cred cã este aproape imposibil sã se rãzgîndeascã“, a declarat Valericã Frãtilã, presedintele CJAS Neamt. Miza autoritãtilor care tin cu dintii de aceste spitale este neclarã desi, oficial, cu totii se gîndesc doar la binele populatiei din acele zone. La finele anului trecut, autoritãtile din Roznov s-au plîns cã le este greu sã suporte financiar întretinerea unitãtii sanitare si au fost de acord cu preluarea ei de cãtre Consiliul Judetean, fapt care s-a si întîmplat. De asemenea, spitalul bicãjean este o unitate destul de mare, cu personal numeros si cu cheltuieli pe mãsurã, care nu sînt usor de suportat pentru bugetul local. ÃŽn plus, pentru a-l mentine deschis, unitatea ar necesita investitii serioase si atragerea de medici specialisti, astfel încît sã treacã de acreditãrile ce vor fi fãcute anul acesta.

Spectrul somajului pluteste peste spitale

Proiectul de lege al ministerului precizeazã clar cã personalul medical din spitalele ce vor fi închise si transformate în cãmine de bãtrîni nu va fi dat afarã, ci redistribuit în alte unitãti. Este vorba doar despre medici si asistente medicale. Despre personalul auxiliar si TESA ordinul ministerului nu mai precizeazã nimic, fapt care dã emotii angajatilor si iritã sindicatele. „Nu sîntem de acord cu aceste închideri ale spitalelor deoarece unii vor rãmîne fãrã slujbã. Este clar cã medicii si asistentele vor fi preluati de alte spitale, dar ce ne facem cu auxiliarii? Probabil multi vor rãmîne sã lucreze în viitoarele cãmine de bãtrîni dar cred cã vor exista si disponibilizãri“, a declarat Florin Neagos, presedintele Sanitas Neamt. Nici sefii Spitalului Neamt, unitate care ar trebui sã preia angajatii din unitãtile desfiintate, nu sînt prea bucurosi de aceastã solutie. „Dacã va fi ordin îi vom prelua, cã nu avem încotro, dar nu va fi deloc usor. Asta pentru cã noi trebuie sã ne încadrãm cu cheltuielile de personal în maximum 70% din bugetul alocat. Angajati în plus înseamnã salarii mai multe. Pe de altã parte, din aprilie bugetul nostru va fi diminuat cu 10 procente si ne va fi foarte greu doar cu propriii salariati, darmite cu altii, suplimentar. Ar trebui sã aducem si un numãr de paturi astfel încît sã facem mai multe servicii si sã obtinem o finantare mai mare de la Casã, dar va fi extrem de greu sã realizãm toate acestea“, a precizat medicul Sorin Ciobanu, directorul Spitalului Neamt. Potrivit proiectului de lege elaborat de Ministerul Sãnãtãtii, de la 1 aprilie, spitalele din Roznov si Bicaz vor fi închise si, treptat vor fi transformate în cãmine de bãtrîni. Banii necesari acestei metamorfoze vor fi dati de stat, iar pentru anul acesta sînt prevãzute 650 de miliarde de lei vechi, pentru toatã tara.

Articol afisat de 2054 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. VASILACHE, S. TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective