Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2010
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 14 Iulie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Spitale cu stele

• din toamnã, spitalele vor fi clasificate în functie de serviciile oferite • ele vor primi în functie de asta un numãr de stele, de la unu la cinci • Spitalul Judetean Neamt sperã la vreo 4 stele • finantarea va fi în functie de respectivele stele •



Tara arde si baba se piaptãnã! Cam asa se poate traduce noua initiativã a Ministerului Sãnãtãtii care îsi doreste sã clasifice cele peste 400 de spitale din toatã tara în functie de dotãri si serviciile medicale oferite si sã le ofere stele, exact ca la hotel. ÃŽn conditiile în care autoritãtile sanitare nu au bani de medicamente, aparatura medicalã lipseste cu desãvîrsire de prin multe unitãti sanitare, iar medicii specialisti devin de la o zi la alta o raritate prin multe spitale ale tãrii, singurul lucru care le mai lipsea spitalelor românesti erau stelele de pe frontispiciu. Pe de altã parte, pacientii care au fost internati au auzit nu de putine ori apostrofãri de la infirmiere de genul „Ce, te crezi aici la hotel?“. Se pare cã din aceastã toamnã, bolnavii ar putea rãspunde senini cu „da“, deoarece fiecare spital va fi similar, cel putin teoretic, din punct de vedere al calitãtii serviciilor de cazare si masã cu hotelurile cu acelasi numãr de stele. Ministerul Sãnãtãtii a anuntat la începutul acestei sãptãmîni cã de la 1 septembrie va începe evaluarea spitalelor din toatã tara si pe baza acestor evaluãri se vor da acreditãri de functionare, iar fiecare unitate va primi un numãr de stele, de la 1 la 5 în functie de conditiile oferite. Bineînteles cã si finantarea va fi în functie de stele, cu cît mai multe cu atît mai mai multi bani.
Echipele de evaluatori vor clasifica spitalele, iar acreditarea va fi valabilã pe o perioadã de cinci ani. Conditiile de acreditare pe baza cãrora se va face si clasificarea pe stele presupun ca spitalele sã aibã cel mult sase paturi în salon, fiecare pat sã beneficieze de un spatiu de 7 mp, sã aibã aparaturã medicalã verificatã, personal specializat suficient, angajatii sã fie politicosi, amabili si respectuosi si sã poarte ecusoane cu numele si functia. Toate cele 433 de spitale vor trebui sã se acrediteze. Dacã nu va obtine acreditarea, un spital nu va primi bani de la Casa de Asigurãri, ceea ce se înseamnã cã practic se va închide, rãmînînd fãrã finantare. Dupã ce se face acreditarea, pacientii vor sti cã dacã vor merge, spre exemplu, la un spital de douã stele, nu vor gãsi conditii deosebite acolo si nici dotarea cu aparaturã medicalã nu va fi la înãltime. ÃŽn schimb dacã va merge la un spital de 4 sau 5 stele bolnavii vor fi siguri cã vor avea conditii de cazare si masã foarte bune, vor avea medicatie suficientã, iar medicii care-i vor îngriji vor fi competenti, drãguti si amabili. Sefii Spitalului Neamt cred cã unitatea sanitarã pe care o diriguiesc ar trebui sã obtinã cam 4 stele, considerînd cã îndeplinesc toate standardele cerute. Toate bune si frumoase dar scepticii ar putea spune „Vise!“. Oricîte stele ar avea spitalul respectiv este greu de crezut cã vor exista conditii ca-n Occident atît timp cît finantarea e româneascã, iar metehnele balcanice vor fi pãstrate si în viitor de personalul medical.

Articol afisat de 2023 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de Anonymus la data 14.07.2010 06:19
Tara arde si baba se piaptana ?
Clasificarea spitalelor ramanesti este o initiativa cat se poate de oportuna. Toata lauda pentru asta! Ea nu este de sorginte romaneasca. MS urmeaza directia trasata de UE in aceasta privinta. Asa ca orice critica (in esenta neavenita!) trebuie adresata “mai sus” sau, chiar mai recomandabil, refulata.
De aceasta clasificare vor depinde nu doar conditiile de cazare ale spitalelor ci si competentele lor (dotarea tehnica si umana), respectiv finantarea. Asa se practica in Europa! Acreditarea spitalelor va avea loc la sfarsitul unui poroces de lunga durata asa ca, in momentul de fata, nu poate spune nimeni daca spitalul Piatra-Neamt va primi 4 sau 2 stele.
Asta nu inseamna ca tara arde si baba se piaptana, ci baba se straduie sa-si salveze casa.
Recomandat ar fi ca jurnalistii sa faca un efort de intelegere a problemelor pe care le abordeaza, pentru ca exhibarea ignorantei este contraproductiva si penibila.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective