Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2010
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Martie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Iarnã grea si oase rupte

• gheata si zãpada a crescut numãrul solicitãrilor cãtre Ambulantã • peste 50 de nemteni s-au ales cu traumatisme în urma cãzãturilor • la UPU au ajuns circa 20 de persoane cu luxatii si entorse • 5 boschetari au fost culesi de pe strãzi ca sã nu înghete • pe 32 de drumuri judetene s-a circulat greu •

Ultima izbucnire a iernii care a fost destul de virulentã desi ar cam trebui sã fie primãvarã. Si au fost destule neplãceri create nemtenilor, motiv pentru care Ambulanta si spitalele au fost luate cu asalt de cãtre bolnavi. Ultimele douã zile au fost extrem de aglomerate pentru echipajele Serviciului Judetean de Ambulantã care au fost nevoite sã rãspundã la aproximativ 500 de solicitãri. Dintre acestea, 265 au reprezentat urgente de gradul 0, 1 si 2 iar restul au fost transporturi medicalizate ale pacientilor de la un spital la altul sau au fost transporturi cãtre clinicile de dializã. Pentru a putea ajunge la toate persoanele care au sunat, ambulantele au strãbãtut peste 18.800 de kilometri. Statisticile întocmite de dispeceratul Serviciului de Ambulantã Neamt aratã cã în perioada 9-11 martie, pe primul loc din punct de vedere al motivului solicitãrilor au fost traumatismele cãpãtate de pacienti în urma cãzãturilor pe gheatã, fapt mai putin obisnuit pentru jumãtatea lui martie. Mai bine de 50 de persoane au alunecat si s-au ales cu fracturi sau, în cazurile fericite, doar cu entorse sau luxatii. Desi numãrul solicitãrilor de acest fel a fost foarte mare, echipajele au constatat cã majoritatea pacientilor suferiserã traumatisme usoare, care nu au necesitat internarea, fiind suficient de multe ori aplicarea ghipsului pentru imobilizarea articulatiilor ca sã remedieze problemele. Traumatismele cãpãtate în urma cãzãturilor pe gheatã au umplut si Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean Neamt. Joi dimineatã a fost plin de pacienti care erau diagnosticati cu entorse sau luxatii în urma cãzãturilor pe gheatã. „ÃŽn doar o orã si jumãtate am avut circa 20 de pacienti care alunecaserã pe trotuare. Nu aveau rãni grave si nici fracturi care sã impunã internarea dar se aleseserã cu entorse si luxatii care au fost remediate la Urgentã“, a declarat Gabriela Chitoscã, asistenta sefã de la UPU Neamt.
Ca tabloul de iarnã sã fie complet, desi ne aflãm deja la jumãtatea primei luni de primãvarã, si la Ambulantã si la UPU au apelat foarte multi nemteni care aveau probleme cardiace. Frigul din ultimele douã zile le-a provocat mari neplãceri acestora si astfel oamenii au fost nevoiti sã cheme salvarea. Exact ca în toiul iernii, în ultimele douã nopti, ambulantele au ridicat de pe strãzi si 5 persoane fãrã adãpost care erau la un pas de a îngheta. Douã au fost duse la Spitalul Neamt iar trei la Roman dar nici unul dintre pacienti nu suferise degerãturi.

Greu si pe drumuri

Iarna a pus din nou stãpînire pe judet si cele mai grele probleme le- a creat participantilor la trafic, fie ei pietoni sau conducãtori auto. În vreme ce pe trotuare deplasarea era ieri destul de anevoiasã, pe drumuri circulatia era si mai dificilã. Ca în miez de iarnã, pe 32 de drumuri judetene se circula destul de greu, dar partea bunã este cã nici un traseu nu era blocat de nãmeti. Ieri, în judet nu se înregistrau drumuri comunale blocate sau închise din cauza zãpezii. Nãmetii nu au afectat nici linii electrice. Utilajele societãtii Drupo actionau joi, 11 martie, cu 11 utilaje si 12 lucrãtori pentru prevenirea fenomenului de polei, prin rãspîndirea de material antiderapant pe principalele drumuri judetene. Nivelurile si debitele rîurilor au fost în scãdere usoarã. Pe rîul Bistrita, pe sectorul cuprins între viaduct Poiana Largului (comuna Poiana Teiului) si amonte 900 de metri punt ACH (com. Poiana Teiului) fenomenul de zãpor se manifestã pe o lungime de 4,3 km. Aglomerãrile de gheatã au grosimi de la 20 de centimetri la un metru si jumãtate, ochiuri si canal cu lãtime de la doi la sapte metri, pe 30% din lungime. Restul tronsonului este lãsat pe mijloc si partial curge apã peste gheatã. În amonte rîul prezintã canal dezghetat cu lãtime de la patru metri pînã la curs liber. Zaiul care se scurge ocupã între 20 si 30% din suprafata apei. Temperatura la postul hidrometric Frumosu, ieri, la ora 6:00 era de minus 5,5 grade Celsius. Pentru controlul situatiei se mentine permanent legãtura cu dispeceratul ISU Suceava pentru un schimb oportun de informatii referitoare la evolutia fenomenului. Personal din cadrul I.S.U. Neamt, Sistemul de Gospodãrire a Apelor Neamt si personal angajat cu contract de prestãri servicii din cadrul primãriilor Borca, Farcasa si Poiana Teiului monitorizeazã în permanentã evolutia situatiei pe rîul Bistrita în amonte de acumularea Izvorul Muntelui.

Articol afisat de 1521 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. VASILACHE, S. TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de nebunica la data 12.03.2010 09:25
ma refer la romania in general.
niciodata autoritatile de la noi n-au fost pregetite pentru sezonul rece.tot timpul "au fost luati prin surprindere",chiar si in luna ianuarie anul curent,cand au fost nametii cat casa.acum in martie oare la ce se asteptau?la o baie in strand?rusine de sute de mii de ori.am vazut autostrazi nationale inchise cu orele,linii ferate inzapezite,drumuri nationale si judetene astupate de zapada complet.cel putin pe timpul lui ceausescu se puneau parazapezi,in plus scoteau armata si muncitorii din fabrici pentru curatirea cailor principale,indispensabile salvarii,pompierilor si alimentatiei publice.acum?haos total,disperare si nepasare.cine poate oase roade,cine nu...cum se poate descurca.trist dar adevarat!
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective