Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2010
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 Ianuarie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Tepele prin SMS la modã în vreme de crizã

• numãrul înselãciunilor prin mesaje pe telefoane mobile a crescut îngrijorãtor • politistii vã sfãtuiesc ce trebuie sã nu faceti pentru a deveni victimele unor astfel de escrocherii •

Numãrul escrocilor, dar si a metodelor pe care acestia le folosesc pentru a-i însela pe cetãteni, a crescut îngrijorãtor în ultima perioadã. De altfel, specialistii stiu cã în vremuri grele, de crizã, escrocii îsi diversificã modul de operare. ÃŽn ceea ce priveste tepele prin SMS, infractorii care se ocupã cu asa ceva se „specializeazã“ periodic, reusind sã însele din ce în ce mai multi cetãteni onesti. Tocmai de aceea, politistii îi sfãtuiesc pe cetãteni sã dea dovadã de prudentã maximã atunci cînd sînt contactati telefonic, sau prin SMS, de persoane necunoscute care le comunicã faptul cã au cîstigat diverse premii. Si în judetul Neamt, escrocii prin SMS si-au gãsit victime, însã numãrul acestora a fost mai scãzut decît în alte judete. „ÃŽntr-adevãr si în Neamt s-au înregistrat astfel de cazuri, însã nu sînt foarte multe în comparatie cu numãrul de înselãciuni de acest gen înregistrat în alte judete“, a declarat inspectorul principal Cãtãlina Bãdeanu, purtãtorul de cuvînt al Politiei Neamt.
Dar iatã care sînt metodele folosite de tepari: de la un numãr de telefon neidentificat în retea sînt expediate SMS-uri prin care persoanele sînt înstiintate cã au cîstigat un premiu substantial, în continutul mesajului fiind trecut un numãr scurt dedicat retelei de telefonie respective ori denumirea retelei - pentru a crea aparenta cã mesajul este real, iar „cîstigãtorul” urma sã apeleze un numãr de telefon obisnuit, de client; de la un numãr de telefon identificat în aceeasi retea, persoanele sînt apelate si autorul pretinde cã reprezintã firme cu renume national, cã au fost selectati aleatoriu ori pentru cã sînt clienti fideli si cã au cîstigat un premiu substantial sau o facilitate, în spetã minute gratuite în reteaua de telefonie mobilã, urmînd ca, pentru a intra în posesia acestuia, sã apeleze un alt numãr de telefon sau sã tasteze diverse combinatii pe telefonul mobil; persoanele sînt apelate de la un numãr de telefon identificat în aceeasi retea si autorul pretinde cã este angajat al firmei de telefonie mobilã si, pentru corectarea unor neclaritãti în facturã, este necesar ca apelatul sã tasteze de pe telefonul sãu diferite combinatii, care sînt de fapt codul si parola proprie de reîncãrcare pentru un alt numãr de telefon. Dupã ce persoana apelatã este astfel contactatã, aceasta, fãrã nici o mãsurã de precautie, chiar dacã nu a participat la nici un concurs, achizitioneazã cartele de reîncãrcare, pe care le comunicã la numerele de telefon indicate anterior de autori.

Cum putem sã nu devenim victime

Pentru a nu ajunge sã plãtim unor infractori de acest gen este destul de simplu. Important este sã nu dati curs mesajelor venite de la persoane necunoscute. Politistii sînt convinsi cã un minimum de precautie vã poate scuti de plata unor sume considerabile, bani care ajung în buzunarul rãufãcãtorilor. „Nu comunicati nimãnui, prin intermediul mijloacelor de telefonie, internet, fax, datele dumneavoastrã de identificare sau ale firmei în care vã desfãsurati activitatea. Firmele de telefonie al cãror client sînteti, vã transmit date sau solicitãri doar prin numere scurte, compuse din 3 sau 4 cifre, si în nici un caz prin intermediul unor numere normale, de client, ori prin apelare de pe un numãr necunoscut. Nu dati curs unor solicitãri venite din partea unor persoane care pretind cã reprezintã firme cu renume national sau international, operatorii nationali de telefonie, diverse reprezentante ale unor producãtori de electronice, de automobile sau societãti de asigurãri. Acestia îsi abordeazã victimele prin mesaje scrise tip SMS sau e-mail si, întotdeauna, le anuntã cã au cîstigat un premiu foarte tentant“, a declarat inspectorul Cãtãlina Bãdeanu, purtãtorul de cuvînt al Politiei Neamt.
Mai este indicat sã verificati personal la operatorul de servicii de telefonie fixã sau mobilã al cãrui client sînteti despre existenta oricãrui concurs sau promotii. Notati numãrul de telefon de la care ati fost contactat sau de la care ati primit mesajul de tip SMS, numele persoanei care vã contacteazã, calitatea în care se prezintã si pãstrati atît apelurile cît si mesajele SMS, pentru ca aceste date sã poatã fi verificate de cãtre organele de cercetare penalã.

Articol afisat de 2155 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective