Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2009
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Decembrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Nemtenii, se pare mai constiinciosi la turul II

• al doilea tur al alegerilor prezidentiale a fost mai interesant pentru nemteni • numãrul celor care s-au prezentat a fost mult mai mare decît în urmã cu douã sãptãmîni • 24 de detinuti din arestul IJP Neamt si-au exercitat dreptul constitutional •

Dacã primul tur al alegerilor prezidentiale de acum douã sãptãmîni s-a caracterizat în judetul Neamt prin indiferentã si absenteism în masã la vot, la al doilea tur, lucrurile au stat putin diferit. Astfel, nemtenii au dovedit a fi mai interesati de rezultatul alegerilor si mai ales de cine le va fi presedinte în urmãtorii 5 ani. ÃŽn comunele din aval de Piatra Neamt, alegãtorii au iesit mai de dimineatã la vot, în unele sectii de votare fiind chiar si peste 100 de votanti înainte de 11.00, lucru care nu s-a întîmplat la primul tur. Astfel, la una din sectiile de votare din comuna Borlesti, votaserã 110 persoane, adicã aproximativ 20% dintre cei înscrisi pe listã. ÃŽn Tazlãu, numãrul celor care votaserã la ora 11.00 era de 220 din cei 1.130 de alegãtori înscrisi pe listã, ceea ce a reprezentat un numãr destul de mare, mai ales prin comparatie cu primul tur cînd la orele prînzului, în putine sectii erau 100 de votanti. De asemenea, la al doilea tur de scrutin, numãrul persoanelor care au votat pe liste suplimentare a fost considerabil mai mic decît la primul tur iar incidentele au fost inexistente, în cele mai multe localitãti nemtene. Comunele apropiate de orasul Roznov au avut parte de liniste si în turul doi al algerilor prezidentiale. Pînã spre ora 14:00 nici un incident nu s-a consemnat, iar sectiile speciale au trecut în catastife, per total, mai putine persoane strãine de localitãti decît în urmã cu douã sãptãmîni. De exemplu, la Sectia specialã 565 Zãnesti, numai 23 de votanti au trecut pragul, cu oameni „legitimati“ în Tulcea si Bucuresti. La sectia similarã de la Podoleni, pînã la ora 14:00, puseserã stampila 39 de alegãtori, din care un bãcãuan, restul toti nemteni. „Sînt oameni veniti sã petreacã Sfîntul Nicolae în Podoleni“, a fost o explicatie datã de unul dintre membrii sectiei. Localnicii apãruserã la vot, tot pînã în ora 14:00, în proportie de aproape 30%, Asa s-a întîmplat la Rediu, la Podoleni, la Zãnesti, iar membrii sectiilor de votare asteptau ca în jur de 50 de procente din cei arondati sã aleagã între Mircea Geoanã si Traian Bãsescu.
Situatia a fost aceeasi si în orasul Roznov, numãrul celor care se prezentaserã la vot, fiind sensibil mai mare decît în urmã cu douã sãptãmîni. Exceptia a constituit-o sectia specialã din Roznov unde, la ora 9,30, numãrul celor care se prezentaserã la vot, a fost putin mai mic decît în urmã cu douã sãptãmîni. Dupã terminarea slujbei a crescut si numãrul de votanti, sectiile fiind asaltate de roznovenii dornici sã-si exercite dreptul de vot. La nivelul întregului judet, la ora 10, prezenta la vot era de 7,20 %, procent care situa judetul pe locul 21 la nivelul national. La ora amintitã, la sectiile de votare speciale se prezentaserã la vot 1.624 de persoane. La sectia specialã 76 din Piatra Neamt, votase 130 de alegatori, iar la sectia specialã 121 din Roman, doar 80 de alegãtori.

S-a votat si în arestul Politiei

24 de persoane cu drept de vot, încarcerate în arestul IJP Neamt, si-au exercitat acest drept. Pentru asta, conducerea Politiei a solicitat deplasarea urnei mobile de la Sectia de votare nr. 20 din cadrul Grupului Scolar Industrial de Transporturi Auto Piatra Neamt. Procesul de votare a început la ora 9 si s-a încheiat la ora 9.30. Pentru buna organizare a alegerilor de duminicã au fost angrenati peste 800 de angajati ai structurilor teritoriale ale Ministerului Administratiei si Internelor, din judetul Neamt. Este vorba de 353 de politisti, 196 jandarmi, 137 lucrãtori ai ISU, 14 de la alte structuri, iar 58 din cadrul unor unitãti de învãtãmînt ale MAI. Misiunile angajatilor MAI au fost clare, constînd în paza sectiilor de votare dar si asigurarea ordinii publice. De asemenea, Politia Neamt a organizat, împreunã cu Autoritatea Rutierã Românã, 10 filtre în vederea prevenirii turismului electoral. La nivelul întregii tãri, au actionat peste 60.700 de angajati ai Ministerului Administratiei si Internelor au fost angrenati în misiuni pe timpul turului II al alegerilor. Dintre acestia, 32.434 au fost politisti, 12.128 jandarmi, 3.872 politisti de frontierã, 6.360 lucrãtori ai Inspectoratului General pentru Situatii de Urgentã, etc. Misiunile angajatilor Ministerului Administratiei si Internelor au constat în paza sectiilor de votare, asigurarea ordinii publice, iar din rezerva de ordine publicã au fãcut parte 4.547 de cadre. Ar mai trebui ementionat cã, în ziua de 5 decembrie 2009, la nivel national, au fost înregistrate 54 de infractiuni, pentru care sînt cercetate 77 de persoane si au fost aplicate 46 sanctiuni contraventionale, în valoare de 36.950 lei. La nivelul judetului Neamt au fost reclamate si înregistrate 5 infractiuni electorale. Cele mai multe fapte de acest gen au fost comise pe raza judetelor Dîmbovitã, Teleorman, Botosani, Arges, Brãila si Ilfov. Cele mai multe fapte sesziate sînt cu privire la oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în scopul determinãrii alegãtorului sã voteze ori sã nu voteze.

Articol afisat de 1439 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(MN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective