Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2009
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 26 August 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Sensurile giratorii, pãreri pro si contra

Sensurile giratorii, pãreri pro si contra

• odatã cu montarea bidoanelor de plastic pe post de sensuri giratorii, au început sã aparã unele zvonuri în oras • „Consider cã pietrenii sînt reticenti la aceste sensuri giratorii pentru cã reprezintã o noutate, dar cred cã atunci cînd se vor obisnui vor constata cã sînt eficiente“, a declarat viceprimarul municipiului, Dragos Chitic • politistii afirmã cã noile sensuri giratorii au un caracter temporar, iar în functie de problemele care apar ele pot fi mentinute sau desfiintate • „La baza motivatiei Comisiei Rutiere, luîndu-se de exemplu si alte municipii din tarã, cum ar fi municipiul Bacãu, a fost ideea de o mai buna fluidizare a traficului rutier”, a declarat inspectorul principal Cãtãlina Bãdeanu, purtãtorul de cuvînt al Politiei Neamt • si pãrerile pietrenilor sînt împãrtite •

Cele trei noi sensuri giratorii care au apãrut la sfîrsitul sãptãmînii trecute în Piatra Neamt au stîrnit deja revolta conducãtorilor auto, dar si nenumãrate zvonuri si controverse. Aproape toate mesajele postate pe site-ul municipalitãtii sînt împotriva instalãrii acestor sensuri giratorii pentru cã, în opinia pietrenilor acestea mai mult încurcã decît ajutã la fluidizarea traficului în oras. În plus, în afara soferilor, si pietonii sînt nemultumiti de noile reglementãri rutiere pentru cã sînt siliti fie sã astepte mult si bine pentru a trece strada, fie îsi riscã siguranta strecurîndu-se printre masinile ce se învîrt prin giratorii.
Odatã cu desfiintarea semafoarelor si cu montarea bidoanelor de plastic pe post de sensuri giratorii, au început sã aparã si unele zvonuri în oras. Potrivit acestora, schimbarea indicatoarelor rutiere si renuntarea la semafoare s-ar fi produs din cauzã cã Primãria a ajuns la fundul sacului si nu mai are bani pentru plata curentului electric.
În ciuda faptului cã ideea pãrea fantezistã si greu de crezut întrucît ar fi trebuit întrerupt si iluminatul stradal, reprezentantii municipalitãtii sustin cã ceva adevãr este în acest zvon, în sensul cã giratoriile aduc economii importante la buget.

„O solutie mai ieftinã“

„Decizia de a fi instalate cele trei sensuri giratorii în Piatra Neamt a fost luatã în Comisia Rutierã în urma unei sugestii fãcute chiar de cãtre domnul primar Stefan. Acesta are dreptul sã ia unele decizii în ceea ce priveste orasul pe care îl administreazã si astfel s-a ajuns la amplasarea acestor sensuri giratorii. Ele nu sînt definitive, ci au fost montate temporar pentru a vedea dacã sînt eficiente si dacã vor duce la fluidizarea traficului. Pentru a face circulatia mai fluentã am decis astãzi, marti, 25 august, sã mutãm trecerile de pietoni la o distantã destul de mare de intersectii astfel încît intrarea masinilor în giratoriu sã nu mai fie impietatã de cãtre pietoni. Consider cã pietrenii sînt reticenti la aceste sensuri giratorii pentru cã reprezintã o noutate, dar cred cã atunci cînd se vor obisnui vor constata cã sînt eficiente. ÃŽn plus, ele reprezintã si o solutie mai ieftinã pentru bugetul local. Nu se pune în nici un caz problema cã n-am avea bani pentru plata curentului, dar întretinerea semafoarelor este mult mai costisitoare. De exemplu semaforul de la garã a fost defect si timp de aproape o sãptãmînã traficul a fost dat peste cap. De asemenea, semaforul de la spital a fost lovit de un fulger iar repararea lui a necesitat aducerea unei piese din strãinãtate. ÃŽn concluzie, sper ca sensurile giratorii sã fie acceptate de pietreni. Dacã totusi se va ajunge la concluzia cã acestea nu se fac cu adevãrat necesare, vom renunta la ele si vom reveni la semafoare“, a declarat viceprimarul municipiului, Dragos Chitic.

„Au caracter temporar“

Politistii, care au avut un cuvînt greu de spus în ceea ce priveste amplasarea sensurilor giratorii, sînt si ei de pãrere cã aceste sensuri giratorii se vor dovedi foarte utile în timp. „La baza motivatiei Comisiei Rutiere, cînd s-a luat hotãrîrea de amplasare a sensurilor giratorii, luîndu-se de exemplu si alte municipii din tarã, cum ar fi municipiul Bacãu, a fost ideea de o mai buna fluidizare a traficului rutier. Aceste sensuri giratorii au caracter temporar si în functie de problemele care apar, ele pot fi mentinute sau anulate. S-a luat deja în calcul mutarea trecerilor de pietoni care sînt în apropierea sensurilor giratorii, lucru care se va întîmpla în perioada imediat urmãtoare, pentru preîntîmpinarea evenimentelor nedorite în care pot fi implicati pietonii care traverseazã regulamentar strada. Reamintim regula de bazã privind modul de circulatie în sensul giratoriu si anume conducãtorul de vehicul este obligat sã acorde prioritate de trecere cînd urmeazã sã pãtrundã într-o intersectie cu circulatie în sens giratoriu fatã de cel care circulã în interiorul acesteia”, a declarat inspectorul principal Cãtãlina Bãdeanu, purtãtorul de cuvînt al Politiei Neamt.

„Nici giratoriul nu-i chiar pentru oricine“

Nu de aceeasi pãrere sînt si cetãtenii orasului care au postat pe site-ul municipalitãtii zeci de mesaje, toate fiind împotriva acestor sensuri. Multi se plîng de faptul cã stau la cozi interminabile de masini, de faptul cã multi colegi de trafic nu stiu sã circule într-un giratoriu si cu totii cer sã se renunte la acestea si sã se revinã la semafoare. „Dacã vroiati sã faceti ceva bun (desi circulatia în oras era foarte bunã înainte) puteati sã puneti la trecerile de pietoni semaforizate semafoare la care pietonul apasã pe un buton si dupã un minut poate sã treacã. Luati modelul din strãinãtate, nu de la Iasi si Bucuresti!“, se aratã într-un mesaj. Un altul cere demisia de urgentã a primarului si a viceprimarului iar altul sustine cã în Piatra Neamt se circula civilizat dar acum totul este un haos. Totusi, existã si pietreni care sînt multumiti de aceste sensuri giratorii dar acuzã soferii cã habar n-au sã circule. „Si sensurile astea giratorii nu sînt chiar pentru oricine. Trebuie sã fii destept ca sã stii sã te încadrezi într-un sens giratoriu. Se învatã si chestiunea asta la scoala de soferi, dacã nu e fãcutã ca la Arges, iar semafoarele nu prea erau gîndite corect. Pe Traian cel putin prinzi unul rosu, unul verde, în loc sã mergi cu rosu sau verde pînã la capãt, în functie de ce-ai prins la primul semafor. Asa cã mai puneti mîna pe Codul Rutier, domnilor care nu stiti sã circulati!“, se aratã în mesajul postat pe adresa primãriei.

Articol afisat de 2554 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. VASILACHE, D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de gyovy la data 26.08.2009 09:39
Cine zice ca pana acum s-a circulat fluent in oras,e cel mai mare..."sofer" din orasul asta.Am vrut sa zic prost,dar nu mai zic.
S-a gasit cea mai buna solutie.Asta e clar.Vor urma celelalte detalii sa se rezolve si totul va fi in regula.Cei care sunt contra,sunt cei care nu stiu nici cum sa foloseasca in mod corect luminile,dar isi dau ca parerea despre reguli si despre trafic.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective