Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2009
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sport 4 Iulie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
SECURITATEA, PE URMELE MANAGERULUI CEAHLÃULUI

SECURITATEA, PE URMELE MANAGERULUI CEAHLÃULUI

• Florin Marin a rememorat zilele dinaintea si dupã „dezertarea“ lui Marcel Rãducanu din 1981, atunci cînd stelistul a rãmas în Germania • dupã despãrtirea de bunul sãu prieten, tehnicianul Ceahlãului a avut necazuri cu Securitatea • telefonul i-a fost ascultat si i s-a interzis sã plece o perioadã din tarã • „Mi s-a interzis sã mai iau legaturã cu el, dar mai vorbeam la telefon cînd eram în strãinãtate si mã suna la hotelul unde era cazatã Steaua“, îsi aminteste managerul galben-negrilor •

„Doar Flocea (n.r. - Florin Marin) a stiut cã plec. I-am spus: «Bã, Floceo», eu nu mã mai întorc în tarã». Am avut încredere totalã în el. Nici el nu m-a luat în serios în momentul ãla!“, este declaratia de acum cîteva zile a lui Marcel Rãducanu, fost fotbalist la Steaua si al echipei nationale a României, dupã izbucnirea scandalului fotbalistilor turnãtori la Securitate. De la aceste vorbe a acceptat Florin Marin, managerul Ceahlãului, o discutie de aduceri aminte despre bunul sãu prieten Marcel Rãducanu si despre cele petrecute în 1981, cînd ultimul a pãrãsit regimul comunist din România pentru un trai mai bun în Germania. La auzul declaratiei lui Rãducanu, Florin Marin a zîmbit, semn cã vorbele îi erau cunoscute. Si-a aprins o tigarã si a început sã spunã: „Asa a fost. Eram în cantonament la Brasov, la Casa Armatei, cã acolo fãceam cantonamente pe cînd jucam la Steaua, sau la Forban. Era cam pe vremea asta asa, prin iunie-iulie. ÃŽntr-o searã, la o plimbare mi-a spus cã pleacã. Sigur cã nu l-am crezut pentru cã îl stiam bine si nu îl credeam asa de curajos, pentru cã asta implica o resposabilitate imensã“. Amintirile despre acele clipe îi sînt si acum proaspete lui „Flocea“, cãruia Rãducanu i s-a destãnuit apoi în fiecare searã, avînd în vedere cã erau colegi de camerã. „ÃŽmi povestea cum a schimbat valutã si cum a vîndut nu stiu ce lucruri din casã pentru a avea bani. Usor usor am înteles cã aveam sã nu-l mai vãd curînd. Dupã cantonamentul de la Brasov a plecat cu nationala la un turneu în Germania si, dupã meciul cu Hanovra, a dispãrut. A plecat totusi la întîmplare, pentru cã nimeni nu îl astepta în Germania“, a mai afirmat Florin Marin, care îsi aminteste cã trebuia sã plece în 1981 în Germania dupã Rãducanu: „Trebuia sã fac parte dintr-o delegatie împreunã cu Puiu Iordãnescu si un conducãtor de la Steaua sã mergem dupã el în Germania sã-l convingem sã se întoarcã acasã. Nu stiu ce s-a întîmplat cã plecarea nu a mai avut loc“. Apoi, Rãducanu a semnat cu Hanovra, dar l-a cumpãrat Borussia Dortmund pe 500.000 de dolari. A devenit cel mai bun jucãtor strãin din campionatul german doi ani la rînd si a fãcut furori la Borussia jucînd pe post de coordonator. Marcel Rãducanu s-a reîntîlnit cu familia, care trecuse fraudulos granita dupã doi ani.

Securitatea i-a dãunat lui Florin Marin

Avînd în vedere prietenia strînsã dintre acutalul manager al Ceahlãului si fosta vedetã a Borussiei Dortmund din anii ‘80, Marin a fost chemat sã dea socotealã la Securitate. „Vorbeam des la telefon si stiam cã telefoanele sînt ascultate. Am dat cu subsemnatu’ dupã plecarea lui Marcel Rãducanu, dar nu le scriam decît despre fotbal cã numai despre asta vorbeam cu el“, a precizat tehnicianul pietrean. Discutiile si orice legãturi între Florin Marin si Marcel Rãducanu i-au fost interzise primului de cãtre Securitate. A fost nevoit sã îsi schimbe si numãrul de telefon fix de acasã. Nici vizã de plecare cu Steaua într-un turneu de pregãtire în Grecia nu i s-a mai dat lui Flocea. „Dupã plecarea lui Marcel am schimbat mobila în casã ca orice om. Administratorul asociatiei a spus repede la Securitate, cã toti erau informatori la acea vreme, si nu am mai primit vizã pentru Grecia, unde a plecat Steaua. Am întrebat la comandantul clubului ce s-a întîmplat si mi s-a spus cã am vîndut mobila si cã se temeau sã nu rãmîn si eu prin strãinãtate“, îsi aminteste tehnicianul cu care acum se pregãteste de un nou sezon în Liga I la cîrma Ceahlãului. Florin Marin spune cã l-a revãzut abia dupã Revolutia din 1989 pe prietenul sãu si cã ultima datã l-a întîlnit acum douã luni, la Bucuresti. „Pînã ne-am revãzut am mai vorbit la telefon, dar cînd plecam cu Steaua în strãinãtate. Afla el la ce hoteluri stãtea echipa si mã suna acolo. Nu ne-am vãzut însã niciodatã pentru cã eram urmãriti“, a adãugat antrenorul Florin Marin.

Si altii au plecat, dar pe el nu l-a tentat strãinãtatea

Managerul Ceahlãului are în Marcel Rãducanu unul dintre cei mai buni prieteni ai vietii. Au copilãrit în cartierul Baba Novac din Bucuresti si au împãrtit o camerã la Steaua pînã la urmã. „Ca sã vã povestesc ceva frumos, eram la pregãtirea unui meci, iar Nea Imi (n.r. - Emerich Ienei) spunea cã Iordãnescu si Dumitru trebuiau sã execute fazele fixe, unul de pe o parte, altul de pe cealaltã parte. «La 11 metri bateti unul dintre voi care vã simtiti mai bine» le-a mai spus Nea Imi lu’ Iordãnescu si lu’ Dumitru la care Marcel a reactionat: «Nea Imi pot sã zic si eu ceva?». Rãspunsul antrenorului a fost afirmativ, iar Marcel a spus: «Da’ un aut pot sã bat si eu»“, a scos Florin Marin povestea din sertarul cu amintiri.
Fãrã urmã de îndoialã, Florin Marin spune cã o fugã în strãinãtate nu l-a tentat niciodatã, pentru cã era cãsãtorit si avea copii. Nu uitã sã compare viata din România cu ceea ce vedea în alte pãrti cînd pleca cu Steaua. Era constient cã vesticii o duc mult mai bine, iar fotbalistii din acele tãri cîstigau enorm fatã de ce se plãtea atunci la Steaua sau Dinamo, etaloanele sportului românesc la acea vreme. Florin Marin îsi aduce aminte cã si altii au plecat. Viorel Nãstase, tot de la Steaua, a rãmas în Elvetia, iar un maseour a pãrãsit si el România pentru a ajunge la Barcelona, la echipa de baschet masculin, dar si la nationala Spaniei: „Dincã îl chema pe maseour. Apoi a ajuns sã fie fizioterapeutul lui Ben Johnson, fostul atlet“.
„Flocea“ a jucat la Steaua din 1977 pînã în 1985. A plecat atunci la FC Arges, dupã care a mai evoluat pentru Gloria Buzãu si FC Inter Sibiu. Halagian renuntase la „garda veche“
din care a rãmas doar Tudorel Stoica, iar la Steaua au rãmas tinerii Belodedici, Iovan, Majaru, Piturcã, Balint, Lãcãtus, Duckhadam. Au mai venit Bumbescu, Bãrbulescu, Radu II sau Boloni, toti acestia devenind în 1986 campioni ai Europei.

Articol afisat de 1709 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Marcel MIHALCEA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective