Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2009
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Iunie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
1 MILION DE EURO PENTRU O SABIE de 3.500 DE ANI

1 MILION DE EURO PENTRU O SABIE de 3.500 DE ANI

• Constantin Dogaru cere Complexului Muzeal Neamt 1 milion de euro pentru o sabie veche de 3.500 de ani pe care a descoperit-o în curtea sa • pe rol existã un proces care a ajuns în faza expertizelor • ieri, sabia a fost evaluatã de directorul Muzeului Brukenthal • nemteanul crede cã sabia expertizatã nu este cea gãsitã de el •

Un locuitor din Piatra Soimului se judecã cu reprezentantii Muzeului de Istorie si Arheologie Neamt si cu cei ai Directiei de Culturã, solicitînd o sumã imensã pentru o sabie pe care a descoperit-o în decembrie 2006 în grãdina sa. Procesul a ajuns în faza expertizelor, ieri fiind prezent la Piatra Neamt, la solicitarea instantei, profesorul Sabin Adrian Luca, directorul Muzeului National Brukenthal, venit sã evalueze sabia din bronz. Cele douã pãrti au ajuns la proces, dupã ce Constantin Dogaru a considerat cã suma pe care i-a oferit-o muzeul pentru sabia gãsitã este foarte micã. Considerînd cã obiectul descoperit în grãdina sa, în timp ce sãpa via, are o valoare cu mult mai mare, Dogaru s-a adresat instantei. Dupã ce a revãzut ieri sabia, nemteanul a declarat cã nu este sigur cã expertul a evaluat aceeasi sabie pe care el a descoperit-o. „Am o bucatã de material acasã din aceeasi sabie. Am adus-o si am constatat cã nu se potriveste. ÃŽn plus, sabia pe care eu le-am dat-o avea pe toate cele patru pãrti hasurãri si diverse motive florale imprimate în patinã nobilã. Asta pe care am vãzut-o nu mai avea aceste hasurãri si cred cã a fost schimbatã. Voi cere în instantã o expertizã care sã stabileascã dacã este vorba de aceasi sabie pe care eu am gãsit-o. Am si martori, dar si acea bucãticã din sabie“, a declarat Constantin Dogaru. ÃŽntrebat cum de s-a ajuns sã aibã proces cu Muzeul Neamt, bãrbatul a declarat: „Eu le-am dat sabia de bunã voie. Am predat-o la primãrie cu martori si pe bazã de proces verbal. Prima datã, cei de la muzeu mi-au oferit, verbal ce-i drept, suma de 15 milioane de lei vechi. Nu mi-a convenit si am cerut, prin executor judecãtoresc care le-a fãcut o notificare, suma de 1 milion de euro. Am fost refuzat si m-am adresat instantei. Prima evaluare a sabiei a fost fãcutã de domnul Gheorghe Dumitroaia, directorul Muzeului de Arheologie, care a precizat în instantã cã sabia valoreazã 100 de milioane de lei vechi. Acest lucru însemna cã mie mi se cuvenea, conform legii, 40 de milioane de lei. Am contestat evaluarea si am cerut un expert de la Bucuresti care a venit la Piatra Neamt, însã nu m-au chemat si pe mine la evaluare asa cum prevede legea. De aceastã datã a fost evaluatã la 200 de milioane de lei vechi. Acum am cerut un alt expert si a venit domnul profesor Sabin Adrian Luca. Dînsul a analizat-o, însã nu mi-a putut spune nimic, precizîndu-mi cã voi afla rezultatul evaluãrii de la instantã. Vom vedea ce va fi. Eu sper sã facã o evaluare cît mai aproape de realitate. Pentru cã asta vreau, un pret corect. Mã gîndesc acum cã dacã nu as fi dat-o, eram boierul Sturdza“, a declarat Constantin Dogaru.

Nici un comentariu

Profesorul Sabin Luca a refuzat sã facã orice comentariu vizavi de valoarea obiectului. El a sustinut cã instanta va fi cea care va intra prima în posesia concluziilor sale, afirmînd doar cã sabia este una foarte frumoasã si unicat în Moldova. „Este pentru prima datã cînd o vãd si pot sã spun cã este, într-adevãr frumoasã. Este unicat în zonã, fiind de o valoare stiintificã foarte importantã. Astfel de sãbii, care dateazã din perioada epocii bronzului mijlociu, au mai fost gãsite în Transilvania, dar si în regiuni din centrul Europei. La vremea lor erau foarte scumpe. Sigur, ea nu a fost fabricatã pe teritoriul actualei Românii“, a declarat profesorul Luca.
Reamintim cã sabia a fost descoperitã de Constantin Dogaru în dimineata zilei de 2 decembrie 2006. Bãrbatul sãpa via, cînd hîrletul a lovit bucata de metal. Cînd a insistat sã vadã despre ce este vorba, Dogaru a scos la luminã superba sabie din bronz, în lungime de 57 de centimetri. La acea vreme, expertii locali declarau cã arma este un obiect extrem de valoros, fiind chiar echivalentul unui sceptru. Profesorul Luca este de pãrere cã arma a apartinut unui sef militar, unui conducãtor al unei comunitãti din zonã. Obiectul a fost datat la mijlocul mileniului doi înainte de Hristos si se presupune cã apartine comunitãtilor Costisa din zona Neamtului. Este vorba de o culturã a epocii bronzului care îsi are si originile si legãturile cu multe din culturile contemporane din Transilvania. Sabin Luca afirmã cã o piesã asemãnãtoare a fost descoperitã undeva la Apa, în judetul Satu Mare, iar o alta existã la Oradea.

Articol afisat de 4005 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective