Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2009
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Aprilie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Tevarii nu vor „mitã“

Tevarii nu vor „mitã“

• muncitorii au cerut o mai mare sustinere din partea statului a metalurgiei • ei acuzã „mita mascatã“ asiguratã de cãtre angajator oamenilor care renuntã la serviciu - 20.000 de lei si multe salarii compensatorii •

Tevarii au iesit la protest, ieri, asa cum au anuntat de la începutul sãptãmînii si a fãcut gãlãgie cît toti grevistii de pînã acum la un loc. Pichetarea a început cu ora 11 si a participat un grup de aproximativ 60 de persone, membri ai Sindicatului liber Petrotub din cadrul Arcelor Mittal Roman, sindicat care face parte din Federatia Sindicalelor Siderurgistilor Metarom. Romascanii au venit dotati, pe lîngã pancarte, cu tot felul de goarne si trompete în care au suflat, producînd zgomote asurzitoare. Scopul protestelor este acela de a trage un semnal de alarmã la adresa factorilor de rãspundere de la nivel national asupra gravelor probleme care afecteazã metalurgia si angajatii ei. Prefectul Mihai Archip a solicitat protestatarilor sã-si desemneze reprezentanti, pe care i-a invitat la discutii. ÃŽn cadrul întîlnirii cu prefectul, reprezentantii sindicalistilor au prezentat revendicãrile lor si au cerut sprijin Institutiei prefectului în sensul de a face demersuri pentru sustinerea acestora la Guvern. Revendicãrile se referã în principal la implicarea mai mare a statului în sustinerea agentilor economici, în general, si a metalurgiei, în special, deoarece în acest domeniu se produce o dezindustrializare lentã si ireversibilã. Sindicalistii sînt nemultimiti de atitudinea angajatorului, care a deschis o listã pe care persoanele interesate de a renunta la locul de muncã dau cu subsemnatul. Semnãtura lor valoreazã 200 milioane de lei vechi, plus salarii compensatorii de pînã la 24 (salariul minim la Petrotub este de 7,2 milioane de lei vechi si circa 40% din angajati sînt rãsplãtiti cu aceastã sumã), în functie de vechime. De asemenea, beneficiazã de asigurãri medicale si de pensie timp de doi ani din momentul renuntãrii la serviciu. Protestatarii denumesc aceastã recompensã drept „restructurare mascatã“ sau „mitã“, si sustin cã familiile tevarilor sînt pe cale de disparitie, în sensul cã descendentii actualilor angajati nu vor mai avea unde sã lucreze la Petrotub, asa cum au fãcut ei, întrucît fabrica este pe cale sã devinã tot mai micã.
Pentru evitarea unui dezastru social si economic, mai ales în aceastã perioadã de crizã, sindicatul mai solicitã pãstrarea locurilor de muncã, protejarea metalurgiei românesti, cresterea venitului real din metalurgie, cresterea investitiilor în domeniu, un parteneriat real între sindicate patronate si administratie, interventia statului pentru cresterea gradului de ocupare si pentru reducerea somajului.
La finalul întîlnirii, dupã ce a luat act de dorintele acestora, prefectul Mihai Archip a concluzionat: „Sînteti îndreptãtiti sã vã manifestati îngrijorarea fatã de situatia existentã si sã fiti convinsi cã sînt alãturi de dumneavoastrã. Revendicãrile formulate au cauze profunde si sînt bine sesizate. Mãsurile care vor fi luate trebuie bine documentate. Este nevoie de o decizie comunã a tuturor factorilor de rãspundere, chiar de vointã politicã. Competentele mele nu-mi permit sã iau decizii, dar ca reprezentant al Guvernului în teritoriu voi dispune transmiterea tuturor revendicãrilor cãtre organele centrale, împreunã cu rugãmintea de a fi luate toate mãsurile posibile în acest moment pentru reducerea efectelor sociale produse de crizã“.

Articol afisat de 1556 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective