Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2009
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Martie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Primari neputinciosi în fata deseurilor

Sedintã la Prefecturã ieri, ca urmare a alteia, de sãptãmîna trecutã, de la Consiliul Judetean. În cursul zilei de miercuri, 18 martie, la sediul institutiei, prefectul Mihai Archip a avut o întîlnire cu sefii de la Agentia de Mediu, Garda de Mediu, Directia Silvicã, Sistemul de Gospodãrire a Apelor, primarul comunei Tasca si primarul comunei Sãvinesti. În cadrul întîlnirii au fost discutate problemele ridicate de primari în cadrul sedintei Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgentã, care a avut loc în cursul sãptãmînii trecute, privind salubrizarea cursurilor de apã si curãtenia localitãtilor.
Primarul de Tasca a ridicat problema obstacolelor din material lemnos si PET-uri, care blocheazã cursul Bistritei în dreptul localitãtii. „Primarii, prin programul adoptat sãptãmîna trecutã, sînt obligati sã debaraseze zonele de mizerii. Anul trecut am avut peste 500 de metri cubi de lemn depozitati în amonte de comunã de cãtre cei care exploateazã material lemnos. Dacã vã gînditi cã primãria are atîtia bani ca sã mute sute de metri pãtrati de lemn, apartinînd unui agent economic care face bani de pe urma lui, vã înselati. Si datoritã acestor lemne apar inundatiile, iar primarii sînt scosi vinovati. Nu vine nimeni sã atentioneze Apele Române sau Directia Silvicã pentru asta. Noi sîntem obligati sã urmãrim cursurile de apã pe lungimea comunelor, desi nu avem dreptul sã luãm nici o mãsurã. Iar dacã ne trebuie o masinã de balast ca sã punem pe un drum, trebuie musai sã plãtim. Cei de la Hidroelectrica mã anuntã noaptea, eventual de 3 ori, la intervale scurte, cã mãresc debitul la deversare. Si sar din pat, mã duc 12 kilometri la pîrîu, si supraveghez zona. Nu stiu dacã ar trebui sã am grijã de bustenii de pe curs. Cred cã e timpul sã se inventeze o masinãrie de strîns gunoaiele, eventual sã se realizeze un fel de sitã care sã retinã deseurile, sã nu mai ajungã în albie“, a declarat primarul de Tasca, Alexandru Drãgan, la sedinta de zilele trecute.
Constantin Grigoriu, directorul Hidroelectrica, sucursala Hidrocentrale Bistrita, a declarat cã în ultimii ani, lacurile si apele curgãtoare din judet au devenit adevãrate depozite de deseuri. În 2008, Hidroelectrica a cheltuit peste 400.000 de lei pentru strîngerea bidoanelor din plastic de pe luciile de apã. Au fost strînse peste 93 de tone de astfel de deseuri si peste 1.271 de tone de lemne si resturi lemnoase.
În urma discutiilor de miercuri de la Prefecturã s-a stabilit ca în comisiile de verificare a modului de îndeplinire a mãsurilor din Planul de salubrizare adoptat la nivelul judetului, sã facã parte si un reprezentant al Directiei Silvice, ca specialist, pentru a lua mãsurile necesare de prevenire a blocãrii apei cu deseuri lemnoase. Totodatã, i se va solicita societãtii Hidroelectrica sã realizeze un lant de busteni plutitori în zona Tasca pentru ca bidoanele din plastic sã fie astfel retinute. Primarul de Sãvinesti a prezentat la Prefecturã problema legatã de faptul cã un brat al Bistritei ajunge la depozitul de deseuri din zonã si antreneazã gunoaiele în aval. Pentru evitarea unei asemenea situatii s-a hotãrît sã fie luate mãsuri care sã ducã la dirijarea curentului apei pe mijlocul albiei din exploatãri de balast.

Articol afisat de 1722 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective