Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2009
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Februarie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Academicianul Ciopraga s-a dus, pe nestiute, în eternitate

In memoriam

La începutul acestei sãptãmîni, asemeni unui bun gospodar ce si-a primenit bãtãtura, în timp ce trebãluia prin acareturile spatiului literar pe care l-a slujit cu devotiune o întreagã viatã, academicianul Constantin Ciopraga, distinsul om de spirit ce a vegheat teritoriul cultural moldav cu osîrdie, pricepere si dragoste de pe colinele Iasiului, s-a hotãrît, pe nestiute, a trece în eternitate. L-am întîlnit, l-am vãzut si l-am ascultat cu luare aminte, într-una din serile de dinainte de Crãciun 2008. A venit, la fel cu multi oameni de suflet, sã-l omagieze pe marele povestitor de la Humulesti. Si dacã, laolaltã cu alti oameni s-a întîmplat sã mã aflu acolo, pot mãrturisi acum cã mã aflu în postura unui privilegiat. A unuia care, blagoslovit de soarta fericitã a norocosului, am avut prilejul si sã-i ascult vorba molcomã si asezatã, dar si sã fiu acum detinãtorul înregistrãrii audio-video a ultimei dizertatii publice pe plaiuri nemtene a unui mare om de culturã. Din care vã prezentãm mai jos un scurt fragment ce dovedeste si înãltimea spiritului sãu, dar si elocventa simplã, si poate de aceea coplesitoare, a unui distins cãrturar ce si-a dedicat întreaga viatã studiului unor modele umanistice exemplare. Printre care, desigur, se numãrã si Ion Creangã. Dumnezeu sã-l odihneascã! Acolo, în galeria spiritelor ce ne onoreazã trecãtoarea noastrã existentã.

„Nasc si în Moldova oameni“

Ei bine, Creangã a beneficiat în asa mãsurã de spontaneitate, de ingeniozitate, de intuitie aducînd în lumea universului sãu personaje de toate tipurile. Personaje blajine, personaje comice, cãutãtori, iscoditori, oameni de rînd si împãrati si crai. ÃŽn toate aceste demersuri, marele povestitor - pentru cã el este un povestitor - a prezentat unele vãzute caricatural - gînditi-vã la acel grup de monstri din Harap Alb, Setilã, Ochilã, Rãslungilã si asa mai departe. Toate aceste viziuni caricaturale se armonizeazã cu posibilitãtile lui de a le da viatã si de a face din caricaturi modele umane de o anumnitã fortã, de o anumitã expansivitate. Oamenii lui Creangã, personajele lui, au ceva din duhurile locului. Ele sînt de la Humulesti si din preajma acestor locuri, din Muntii Neamtului. Identitatea lor este atît de profund legatã de aceste locuri, încît Creangã a devenit model. Un prozator ulterior, Mihail Sadoveanu, nãscut nu departe de aici, într-un spatiu similar cu cel al lui Creangã, vedea în opera lui Creangã, sau, mai exact, în Creangã vedea un fel de învãtãtor, un model. „Creangã, învãtãtorul meu“ spune Sadoveanu. Se relevã prin acestia doi, prin Creangã, prin Sadoveanu, ca si prin înaintasii lor - Negruzzi, Nicu Gane - trãsãturi ale spiritului moldovenesc. Un spirit de o umanitate aparte. Nu existã în Creangã vreo descriptie de naturã. Personajele lui sînt, totusi, rupte din natura, din orizontul apropiat, sau create dupã modelul apropiat, chiar dacã e vorba de personaje mitice, personaje inventate, personaje specifice basmului din toate timpurile. Iatã-ne asadar în apropierea geniului. Cel care pentru prima datã l-a numit geniu a fost un mare istoric iesean, un fãcãtor de scoalã, un mare teoretician al istoriei, care a avut de a face cu genii universale. A-l plasa pe Creangã printre geniile universale nu este o exagerare. Creangã este printre noi. Aici la Humulesti, la Tîrgu Neamt, sîntem într-un mediu familiar, privilegiat si ca atare îl considerãm ruda noastrã, pãrintele nostru, înaintasul nostru. Pe de altã parte el este un scriitor de dimensiune, de staturã universalã. El se numãrã printre marii prozatori ai lumii. Am avut prilejul sã conlucrez cu un francez, Jean Boutierre, care a scris prima lucrare importantã despre viata si opera lui Creangã, tezã de doctorat sustinutã la Sorbona. Admiratia lui pentru Creangã se manifesta sub forma comparatiei cu alti mari povestitori. Un italian, de asemenea, un istoric literar italian, vedea în Creangã un personaj foarte tãran de la Humulesti. Realismul lui Creangã este o formã de radiere, de înscriere într-o continuitate. Momentul Creangã este unul în care sufletrul românesc a apãrut într-o mare sintezã. Sadoveanu, la putinã vreme a colaborat si el la o sintezã privind individualitatea, specificitatea sufletului românesc. Rãmîne ca altcineva din generatiile urmãtoare sã ne ofere noi sinteze. Pînã atunci sã ne spunem cã „nasc si în Moldova oameni“.

Articol afisat de 2108 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective