Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2009
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Ianuarie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Nica bun n-aduce 2009

• se anunt scumpiri din toate directiile • din acest an cost mai mult toate produsele accizate • consumatorii casnici vor pl i acelasi pret pentru gaze si curent • din 2009 viiciile vor costa mai mult • deocamdat taxa de poluare rmîne triplat •

Anul care tocmai a început vine cu o avalans de scumpiri, primele fiind produsele accizate, între care se includ curentul electric si gazele naturale. Pentru acestea a crescut acciza, stabilit de comun acord cu Uniunea European. Conform Codului fiscal, cursul de schimb valutar care se foloseste la stabilirea accizelor este cel oficial din prima zi a lunii octombrie a anului anterior celui în care se foloseste acciza. ÃŽn 2009 paritatea care va fi folosit la accizare este de 3,7364 de lei pentru un euro. Aceasta este o valoare destul de mare avînd în vedere faptul c în 2008 accizele s-au calculat la un curs de 3,35 de lei. ÃŽn aceste conditii vor creste preturile la energie electric, gaze naturale, iar de aici începe tvlugul scumpirilor. Se vor majora costurile de productie pentru toate produsele alimentare sau nealimentare, deoarece la toate din acestea este nevoie atît de curent cît si de gaze. Unele preturi se vor majora justificat, iar la alte produse pretul va creste prin „simpatie“ asa cum ne-am obisnuit deja de ani de zile. Vestea bun este c pentru consumatorii casnici nu se aplic scumpiri nici la energia electric si nici la gaze. Dar, alte cresteri de pret se vor înregistra la toate produsele accizabile si aici si intr combustibilii. De aici deriv scumpirea transportului, atît la cel de cl ori, cît si transportul de m furi. Imediat majorarea se va reflecta în pretul de la raft care va face viata mai grea pentru toti nemtenii, indiferent de starea material. Accizate sînt si alte produse, cum ar fi cafeaua si tutunul, pentru care viciosii vor scoate în 2009 mai multi bani din buzunar. Mai mult va costa gramul de aur, deoarece si acesta face parte din categoria produselor accizate. ÃŽn ce priveste carburantii, mai este o noutate, fiindc din acest an statiile nu mai au voie s comercializeze decît carburanti auto care s respecte norma de poluare Euro 5. Cum o calitate mai bun atrage un pret mai mare, pe lîng accize, carburantii vor mai cunoaste si alte cresteri de pret. Este de la sine înteles c acest fapt se va reflecta aproape în toate domeniile, de la pretul unei cl ii cu mijloacele de transport în comun, la cursele cu taxiul, de la haine si pîn la pîinea de pe mas. Si butura va fi mai scump deoarece si alcoolul este accizat. Cu cît o butur va avea mai mai multe grade, cu atît va fi mai scump. Cu cît va fi mai scump cu atît se va vinde mai putin, astfel încît, reversul va consta în vînz i mai mari la buturile ieftine si proaste. Vesti bune pentru nemtenii cu bani deoarece dac opteaz pentru pstrarea economiilor în depozite bancare statul le va garanta din acest an economiile de pîn la 100.000 de euro. Deja din 2008 garantarea depozitelor bancare a s it la pragul de 50.000 de euro, iar anul nou aduce dublarea acestui prag. ÃŽn cazul falimentului unei b ci fiecare poate primi înapoi sumele investite, cu conditia ca acestea s nu treac de 100.000 de euro.
Din acest an vom fi obligati s ne asigurm locuintele, un lucru foarte bun dar care cost bani. În alt ordine de idei în privinta taxei de înmatriculare nu s-a luat nici o decizie, astfel încît aceasta rmîne la valoarea stabilit în urm cu dou sptmîni, respectiv pe 15 decembrie 2008. Atunci taxa de poluare a fost triplat în încercarea de a limita înmatricularea de masini vechi. De atunci foarte putini nemteni si-au înmatriculat masinile, unul, cel mult doi pe zi. Restul asteapt vremuri mai bune. Noul Executiv ar putea micsora acest bir în prima sedint din 2009.

Articol afisat de 1874 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de gyovy la data 05.01.2009 10:16
Doam,ne ce titlu! Nu e de gluma cu voi bai deontologilor.
Asa se da un titlu de presa? Parca de-a dracu` vreti sa maltratati limba asta. Macar daca scriati corect "nica" ala. Sunteti devoratori de limba romana fratilor. Faceti cheta si mai chemati prin redactie vreun profesor de limba romana. Si eu chiuleam de la mai multe ore,dar voi se pare ca ati chiulit vreo 10 ani de la scoala. Si mai puneti litere la articole. Ca mai trebuie multe. Cel putin la articolele din ziarul de azi. Prost(i) ati mai inceput anul asta!
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective