Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2008
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 Noiembrie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Se-ntorc scolarii acasã din strãinãtate

• 318 elevi de scoalã generalã si liceu au solicitat, în ultimele sãptãmîni, sã revinã în scolile nemtene • primele rãspunsuri ale ministerului vizînd intrarea lor la clase au apãrut deja •

Peste 15 clase se vor înfiinta pînã la finele anului 2008 în judet, numai cu elevi care vor sã intre în învãtãmîntul nemtean dupã ce o vreme au studiat în strãinãtate. Situatia este teoreticã, întrucît cele 318 cereri de revenire înregistrate la Inspectoratul Scolar Judetean Neamt îi vizeazã pe elevi începînd cu clasa I si terminînd cu ultimul an de liceu. „Avem pînã în prezent 318 solicitãri de echivalare a studiilor, depuse de cãtre pãrintii sau tutorii elevilor care au studiat în strãinãtate o anumitã perioadã si acum vor sã intre în scolile nemtene, sau sã revinã în unitãtile de învãtãmînt. La dosarele trimise de cãtre noi la Ministerul Educatiei, Cercetãrii si Tineretului în cursul lunii septembrie, am primit deja rãspuns pentru elevi, acestia fiind acceptati în clasele unde au solicitat integrarea“, a declarat inspectorul scolar Cornelia Popovici. ÃŽn cererea de echivalare a studiilor pentru cei 318 elevi, pãrintii sau tutorii legali au întocmit un dosar la unitatea scolarã unde doreste sã meargã - scoalã de domiciliu, liceu, unitatea de învãtãmînt la care a mai fost. Dosarul cuprinde cererea de echivalare, în care se precizeazã în ce unitate de învãtãmînt a studiat ultima datã copilul si în ce clasã se vrea sã fie înscris. Existã posibilitatea înscrierii elevului cu un an în urma celui absolvit, adicã sã repete ultima clasã de studiu, pentru a se putea face mai usor adaptarea lui la noile conditii. De asemenea, la dosar trebuie anexatã o traducere legalizatã la notariat a foii matricole pe ani de studiu, o copie a certificatului de nastere, cãrtii de identitate si a pasaportului. Toate aceste documente se depun la Inspectoratul Scolar Judetean Neamt, care le transmite la ministerul de resort. Dupã o analizã a dosarului, MECT dã aviz de echivalare si înscriere a elevului în clasa indicatã. Aceastã avizare este datã de obicei în termen de circa o lunã. Inspectorul scolar Cornelia Popovici a mai spus cã sînt cazuri de copii care au învãtat cinci-sase ani în scoli din alte state si nici o zi în România, sau care dupã cîteva clase parcurse în tara noastrã au pãrãsit sistemul pentru continuarea studiilor în altã parte si ulterior au revenit.
„Foarte multi dintre copiii care revin în sistem s-au nãscut în strãinãtate si sînt pentru noi cetãteni strãini cu cetãtenie românã. Dacã pînã acum multe astfel de cazuri se întîlneau în zona Romanului, în prezent putem spune cã sînt copii plecati sau care se întorc, provenind din toate colturile judetului. Un exemplu este Grinties, comunã în care pînã acum nu prea s-a auzit de plecarea sau revenirea copiilor din strãinãtate“, a mai spus Cornelia Popovici. MECT a dat aviz pozitiv si pentru primirea unui elev din Ucraina, bursier al statului român, în clasa a IX-a, la Seminarul Teologic Ortodox Veniamin Costache de la Vînãtori Neamt.
Cei 318 elevi care au cereri de echivalare a studiilor merg în unitãtile pe care vor sã le frecventeze de la începutul acestui an scolar. Ei asistã la ore, dar nu sînt notati în cataloage. Abia dupã avizul ministerial sînt integrati definitiv în clase si evaluati ca si ceilalti elevi.

Articol afisat de 1986 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective