Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2008
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Noiembrie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Care pe care la dialogul despre lefurilor dascãlilor

• partenerii sociali, adunati în sedinta Comisiei de dialog social de la Prefecturã, au adus argumente pro si contra aplicãrii legii care prevede majorarea cu 50% a salariilor în învãtãmînt • reprezentantii administratiei au sustinut ideea aparitiei unei legi de salarizare unitarã a tuturor bugetarilor • pe la anu’ • sindicalistii anuntã declansarea protestelor •

Unul dintre cele mai controversate subiecte ale acestor zile - majorarea lefurilor dascãlilor, a fost abordat si în Comisia de dialog social, întrunitã la Prefecturã. Mergîndu-se usor mai departe, subiectul s-a extins asupra tuturor cresterilor salariale din sectorul bugetar. Prefectul Mioara Manea a prezentat o scurtã informare despre majorãrile salariale din ultimii patru ani, care au dus la o crestere medie a lefurilor din sectorul bugetar de 83,6%, ceea ce a depãsit angajamentul asumat în Programul de Guvernare. Pentru personalul din învãtãmînt majorarea a fost mai mare cu 1,4 puncte procentuale în anul 2007 si cu 2,78 puncte în 2008. În aceste conditii, cresterea salariilor ar putea fi sustinutã doar în ipoteza reducerii drastice a fondurilor pentru investitii. În ultimii patru ani au fost alocate în total 14,2 miliarde lei pentru investitii în domeniul educatiei - 6,6 miliarde lei fiind alocati doar în anul 2008. De asemenea, prefectul a subliniat si consecintele aplicãrii, în acest an bugetar, a mãririi cu 50% a salariilor din învãtãmînt: cresterea inflatiei, antrenarea unor cresteri salariale si la alte categorii, fenomen care ar conduce la dezechilibre în economie si imposibilitatea finantãrii prin bugetul actual - unde aceastã crestere nu este prevãzutã. O majorare în timp, poate fi acceptatã. În ideea cã orice majorare trebuie fãcutã gradual, printr-o Ordonantã de Urgentã se stabileste ca termen de aplicare a legii privind majorarea salariilor, luna aprilie 2009. Prefectul a precizat cã aceste majorãri sînt amînate pentru aprilie 2009 si din cauza a douã elemente: legea de salarizare unitarã a sistemului bugetar, pe de o parte, si, criterii de performantã, competentã, eficientã si calitate în realizarea actului didactic, pe de altã parte.

Pãreri pro si contra

Directorul Directiei Generale a Finantelor Publice, Titi Tãnase, a avut prima interventie si a sustinut ideea cã aplicarea acestei cresteri salariale de 50%, în acest moment, nu este posibilã fãrã a genera dezechilibre imposibil de recuperat. Din punct de vedere tehnic, pentru a avea o cheltuialã trebuie avutã sursa si prevederea în buget. Iar pentru anul 2008 aceastã cheltuialã nu a fost prevãzutã. De asemenea, directorul a dat exemplul celorlalti functionari publici care dupã ce au ajuns la nivelul maxim de consilier superior au un salariu de încadrare, dupã majorarea din luna octombrie, de 1.920 lei, fatã de un profesor - grad I didactic, care are salariul de încadrare de 2.194 lei. Comparatia a fost fãcutã în conditii egale, de 40 de ani vechime în cîmpul muncii. Reprezentantul Inspectoratului Scolar, Grigorutã Oniciuc, a sustinut cã trebuie un echilibru în abordarea acestei situatii, cã nu pot fi mãrite salariile în detrimentul investitiilor din învãtãmînt, dar totodatã, aceastã categorie profesionalã nu trebuie neglijatã si sînt necesare criterii de performantã pentru promovare, care sã-i motiveze salarial. Reprezentantul sindicatului din învãtãmînt, Gabriela Grigore, nu a împãrtãsit în totalitate punctul de vedere al reprezentantului Inspectoratului Scolar si a prezentat propunerile unor miscãri revendicative, care culmineazã cu declansarea grevei de avertisment la data de 10 noiembrie si a celei generale pe 18 noiembrie. De asemenea a sustinut ideea cã legea, odatã adoptatã trebuie respectatã. Reprezentantul patronatului, Leonard Cadar, a sustinut cã astfel de cresteri salariale creeazã dezechilibre economice, inflatia astfel provocatã neputînd fi acoperitã prin salariile oferite de patronat. Reprezentantii CNS Cartel Alfa, Ioan Zaharia, si colegul sãu de la BNS Neamt, au sustinut cã doar prin dialog se poate gãsi o solutie actualã, care sã ofere un compromis acceptabil pentru toate pãrtile din sectorul bugetar, si cã ar trebui închise unele „robinete“ prin care se scurg o multime de bani publici.
„Sîntem cu totii de acord cã a fost o gresealã adoptarea acestei legi de majorare cu 50% a salariilor din învãtãmînt. Dar acum trebuie sã revenim la realitate. Practic nu poate fi aplicatã, din lipsa resurselor. Am încercat si în cadrul acestei comisii sã apelãm la decentã si întelegere pentru a nu se declansa conficte care antreneazã mai multe categorii sociale. Pînã la urmã, dacã ar fi posibilitãti materiale, ce motive ar avea Guvernul sã nu mãreascã salariile cu procentul de 50%? Ar fi pentru el un cîstig de imagine. Dar din pãcate, acest lucru este imposibil. Apelez, încã o datã, la întelepciune din partea tuturor. Calea dialogului, este cea mai rationalã“, a spus prefectul Mioara Manea.

Articol afisat de 1605 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective