Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2008
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Septembrie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

„Rãzesii“ secolului XXI

• în sãtucul Bãneasa trãiesc la limita subzistentei 150 de oameni • singurul avut, pãmîntul neroditor, bun pentru oale si ulcele • „Dacã dã Domnu’, mai avem ce mînca!“, a declarat un „rãzes“ •

Europenizarea zonelor rurale va pãtrunde mai greu sau niciodatã în micile cãtune pozitionate geografic departe de lumea civilizatã. Unul din exemplele tipice de sãtuc care va „muri“ cu timpul este Bãneasa, comuna Bozieni. Primarul comunei, Doinel Grumezescu, a precizat cã sansele acestui cãtun sînt minime de a progresa din cauzã cã nu se pot initia proiecte de dezvoltare ruralã, eligibile, pentru cã nu sînt întrunite conditiile impuse. „Cãtunul Bãneasa este condamnat la sãrãcie pentru mai multã vreme. Am fost mereu preocupat sã îmbunãtãtesc în aceastã zonã conditiile de trai. Este greu, mai ales cã pozitionarea localitãtii, la 10 kilometri de «centru», nu oferã multe posibilitãti de transport. Drumurile sînt vechi, de pãmînt. Terenul agricol este «lutos», neproductibil, iar oamenii lucreazã cu ziua sau cresc animale“, a declarat Doinel Grumezescu, primarul comunei Bozieni. Singurele semne de civilizatie, curentul electric, o bisericã încã în constructie si o scoalã amplasatã într-o clãdire unde jumãtate din spatiu este ocupat de un magazin mixt. Pentru a ajunge în cãtunul Bãneasa trebuie sã faci sport extrem. Drumul de pãmînt din satul Iucsa si pînã în „centrul“ cãtunului este presãrat cu numeroase suisuri si sleauri adînci lãsate de rotile carelor. Praful se învãlmãseste în urma trecãtorilor. Oamenii din sat l-au denumit „Drumul Golgotei“. Cãtunul este împãrtit în trei zone: Rãzesi, Leontesti si Bãneasa „centru“. ÃŽn Rãzesi sînt doar cinci cãsute din paiantã, acoperite cu plãci de azbociment. Sãtenii spun cã electricitatea nu le tine de foame. Oamenii sînt mîndri cã sînt urmasi ai lui Stefan cel Mare si demni în sãracia lucie ce poartã acum „pecete“ europeanã. Pãmînt este cît vezi cu ochii pînã la poala pãdurii, însã este un teren bun mai degrabã pentru oale, ulcele si chirpici.
Sotii Ababei, din Rãzesi, oameni la aproape 50 de ani, se luptã cu sãrãcia de ani buni, fãrã sã rãzbatã în vreun fel. „Oricît ai munci, tot nu obtii nimic, decît ceva, acolo sã-ti duci traiul de azi pe mîine. Sperãm ca Dumnezeu sã nu ne mai loveascã asa de crunt. Dacã dã Cel de Sus, mai ai ce pune în strachinã. La noi baza este mãmãliga, alãturi de cartofi si fasole. Din cînd în cînd cîte un ou, sau o pasãre. Iarna, mai tãiam cîte un godac. ÃŽn rest, bors de fasole sau de barabule, acrit cu o «mînã» de corcoduse sau bardace verzi. Pîinea este un lux, o cumpãrãm de la magazinul mixt, cînd sînt bani“, s-a destãinuit Titi Ababei. Acesta a precizat cã trãiesc dintr-o pensie de douã milioane si din alocatiile celor doi copii scolari rãmasi acasã. Alti doi «au zburãtãcit» la casele lor, tot în Bãneasa. Mioara Ababei a precizat cã nu au de ce sã fie optimisti de faptul cã România este în Europa. „Credeti cã o sã vinã europenii pînã aici la Rãzesi? Aici nu vine nimeni cu lunile. A fost primarul de cîteva ori, în rest, te vezi doar cu vecinii. Greu este cînd te îmbolnãvesti si nu poti sã te duci la medicul din Bozieni tocmai la 10 kilometri. E mai aproape la Valea Ursului, însã nu sîntem trecuti pe listele medicului de familie de acolo“, a spus Elena Ababei.

Promisiunile primãriei

Doinel Grumezescu, primarul comunei a precizat cã oamenii o duc greu în special din cauza calitãtii proaste a pãmîntului. „Se ajunge mai greu la Bãneasa. Am studiat mai multe oportunitãti. Pentru un drum mai bun, asfaltat, va fi necesar, probabil, un proiect comun cu Valea Ursului, pentru a întruni conditiile necesare finantãrii. Am mai balastat în sat portiuni de drum, însã ploile cãzute în urmã cu douã sãptãmîni au mãturat totul si au lãsat pãmîntul gol“, a declarat primarul Doinel Grumezescu. Acesta a mentionat cã în satul Bãneasa s-a ridicat cu sprijinul sãu si a omului de afaceri Culitã Tãrîtã, o bisericã si s-a amenajat un cimitir. „Mai sînt multe de fãcut la acest sfînt lãcas, tencuiala exterioarã, pictura interioarã, dotarea cu odoare sfinte. Important este cã oamenii au totusi unde se închina si asculta slujbele religioase, fãrã a se mai deplasa în alte sate. De asemenea, pe un teren cumpãrat de sãteni a fost amenajat un cimitir. ÃŽn acest fel, localnicii nu mai umblã cu mortii prin alte parohii pentru a-i înmormînta. ÃŽn afara de aceste lucruri, împreunã cu ISJ Neamt studiem si posibilitatea initierii unui proiect pentru o scoalã nouã în acest sat. Va fi mai greu, pentru cã, anual, doar patru-cinci elevi de clasele I-IV frecventeazã cursurile scolii din Bãneasa. Ne-am gîndit la o scoalã cu douã sãli de clasã si o cancelarie. Mã declar optimist cã vom gãsi întelegere pentru a construi si acest obiectiv“, a conchis primarul Doinel Grumezescu.

Articol afisat de 2202 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(C. CALIMAC)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective