Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2008
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Septembrie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Pînditi de boli

• analiza datelor obtinute dupã un an de testare gratuitã a sãnãtatii aratã cã nemtenii sînt amenintati de diabet, cancer si afectiuni cardiovasculare • 70% dintre nemtenii evaluati prezintã risc de diabet •

Sãrãcia, stresul si lipsa de educatie sanitarã fac din ce în ce mai multe victime printre nemteni, acestia fiind predispusi la boli grave care le amenintã viata. Investigatiile efectuate în cadrul Programului National de Evaluare a Stãrii de Sãnãtate, în intervalul iulie 2007-iulie 2008, aratã cã foarte multi dintre locuitorii judetului prezintã risc major de a se îmbolnãvi de diabet, cancer, afectiuni cardiovasculare, boli renale, osteoporozã.
Conform datelor raportate de cãtre medicii de familie din judet, precum si de cãtre cele sapte laboratoare aflate în relatie contractualã cu Casa de Asigurãri de Sãnãtate Neamt, din iulie 2007 pînã la începutul lunii august 2008, au beneficiat de investigatii în cadrul acestui program de sãnãtate initiat si finantat de ministerul de resort 303.276 persoane. Toate acestea s-au prezentat la medici de familie, fie cã sînt înscrise pe listele lor de pacienti, fie cã nu, fiind supuse unui examen general privind starea de sãnãtate. Deoarece rezultatele examenelor clinice au stîrnit medicilor suspiciuni în privinta problemelor de sãnãtate ale pacientilor, la aproximativ 90% dintre acestia (263.221) li s-au prescris investigatii de laborator. Fiind preocupati de propria sãnãtate, cei mai multi dintre nemtenii pe care medicii de familie i-au îndrumat cãtre un laborator de analize hematologice, au mers si au efectuat acest tip de investigatii - mai exact 228.221.
În intervalul de referintã, au fost efectuate 1,7 milioane de
investigatii paraclinice, contravaloarea acestora depãsind 110 miliarde de lei vechi.
Rezultatele investigatiilor de laborator coroborate cu date referitoare la bolile de care suferã pãrintii pacientilor si care se pot transmite ereditar au scos la ivealã faptul cã foarte multi dintre nemteni sînt la un pas de a se îmbolnãvi grav.
Boala care îi pîndeste pe cei mai multi dintre nemteni este diabetul.
Conform rezultatelor analizelor de laborator, circa 70% din numãrul total al persoanelor evaluate, adicã, peste 96.300, prezintã risc de diabet. 20% dintre persoanele investigate în cadrul acestui program national de sãnãtate, mai exact, 6.577 prezintã riscul de a se îmbolnãvi de afectiuni cardio-vasculare, iar 10% prezintã risc de cancer.
ÃŽn ceea ce priveste riscul aparitiei bolilor oncologice, pe primele locuri din punct de vedere al localizãrii se aflã cancerul uterin, de sîn si de col. Concret, 4.826 de femei prezintã risc de a dezvolta cancer uterin, 2.149, sînt „candidate“ la cancer de sîn, iar 1755, la cancer de col. Circa 100 de nemteni, atît femei, cît si bãrbati sînt amenintati de cancerul colo-rectal.
O micã parte dintre cei investigati, cam 700, prezintã risc de îmbolnãviri renale, precum si de aparitie a osteoporozei.
„Nu este obligatoriu ca în toate cazurile în care riscograma indicã pericol de aparitie a acestor maladii, ele sã se si instaleze. Unele dintre conditiile necesare pentru ca boala sã nu aparã sînt schimbarea alimentatiei, renuntarea la consumul de alcool, la fumat, evitarea sedentarismului etc.
Multe dintre alimentele sau mîncãrurile pe care le preferãm si le consumãm zilnic nu sînt sãnãtoase. Alimentatia haoticã si incorectã predispune la aparitia obezitãtii, a diabetului, a hipertensiunii arteriale si a bolilor neurologice. Este adevãrat cã multi dintre cei predispusi la astfel de boli se alimenteazã prost din cauza nivelului de trai scãzut si a lipsei mijloacelor financiare. La toate acestea se mai adaugã stresul, pe care este foarte greu sã îl evitãm în zilele noastre, dat fiind faptul cã ritmul de viatã este foarte alert, iar problemele de serviciu, ba chiar si cele cotidiene, ne potopesc adesea. Nici la capitolul educatie sanitarã nu stãm foarte bine în Neamt, dacã e sã ne gîndim la faptul cã multi dintre pacientii nostri ajung la spital prea tîrziu, în faze terminale ale bolilor grave, pentru cã nu au mai dat pe la medic de zeci de ani“, a declarat doctorul Stelian Ghitã, managerul Spitalului Judetean Neamt.
Pentru a beneficia de investigatii medicale în cadrul Programului National de Evaluare a Stãrii de Sãnãtate, persoanele trebuie sã se prezinte la medicul de familie cu talonul trimis în plic de cãtre Ministerul Sãnãtãtii. Cei care nu au primit acest talon si nu s-au prezentat la medicul de familie în luna în care sînt nãscuti pot face acest lucru pînã la sfîrsitul acestui an. Cei care nu au primit talonul, se pot adresa Casei de Asigurãri de Sãnãtate (CAS) Neamt, pentru a afla dacã acesta nu se aflã aici. Din iulie 2007 de cînd a demarat acest program de sãnãtate, la CAS Neamt au fost returnate circa 6.000 de plicuri cu taloane trimise de cãtre ministerul de resort. Acestea au ajuns la sediul forului plãtitor fie pentru cã adresantii si-au schimbat domiciliul, fie pentru cã au plecat în strãinãtate, fie pentru cã au existat neconcordante între nume si adresa destinatarului. 5.000 de taloane, însã, au fost trimise cãre persoane care sînt decedate.

Articol afisat de 1695 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective