Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2008
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Iunie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Vor dreptate pentru fiul ucis

• cazul tînãrului împuscat la un canton de pãdurar nu s-a „stins“ • rudele victimei nu pot intra în posesia despãgubirilor decise de instantã • executorul a gãsit o casã la Ghidion, pe care nu o vrea nimeni • mama lui Traian Hoamea se va plînge din nou la Parchet •

Familia îndoliatã a tînãrului împuscat mortal în urmã cu trei ani, la Ghidion, de cãtre fiul unui pãdurar, este departe de a-si fi gãsit linistea, desi, „pe hîrtie“, dreptatea a fost fãcutã de cãtre instante. Hotãrîrea definitivã nu poate fi pusã în executare asa cum si-ar dori sãtenii. Lucretia Hoamea, domiciliatã în Boghicea, mama celui rãpus de alicele unei pusti de vînãtoare, a ajuns la disperare, spune ea, dupã trei ani de drumuri, bani cheltuiti, împrumuturi si stat la usile autoritãtilor. Femeia a apelat la serviciile executorului judecãtoresc Ioan Mereutã, din Roman, însã nu este multumitã de faptul cã nu poate încasa despãgubirile dictate de instantã, o jumãtate de miliard. „Vrem sã se facã dreptate pînã la capãt. Bãiatul meu este mort, sub pãmînt, iar cel care l-a împuscat este liber. Ne-au fost acordate despãgubiri, dar nu avem cum sã le obtinem. Executorul judecãtoresc a gãsit doar o casã, la Ghidion, a familiei respective, dar nu o poate vinde si oricum nu are pret. Ni s-a spus s-o luãm asa cum este, dar cine se mutã într-un sat strãin, într-o zonã izolatã, în casa altuia? Ne e fricã sã nu vinã peste noi si sã ne omoare, noaptea. Pot oricînd sã aparã si «sã-mi punã crucea la cap», nu? Executorul a mai zis cã îi pune poprire pe salariu. Asa, cînd o sã plãteascã despãgubirile, la «Pastele Cailor»?“, s-a lamentat Lucretia Hoamea. Aceasta este decisã sã nu accepte situatia si sã cearã ca vinovatul, un adolescent de 15 ani la data uciderii lui Traian Hoamea, sã facã închisoare. „Cum stã bãiatul meu sub pãmînt, asa ar trebui sã stea si el închis. Sã facã puscãrie“, a mai afirmat femeia, cu ochii în lacrimi, sãtulã de drumurile prin caniculã, pînã la Roman.
Pe de altã parte, executorul judecãtoresc Ioan Mereutã a confirmat faptul cã daunele hotãrîte de instantã nu pot fi obtinute „dintr-un foc“, deoarece pãrintii celui condamnat nu prea au bunuri.

Demersurile executorului

La momentul iunie 2008 nu poate fi omis nici aspectul cã omorul din culpã a avut loc în aprilie 2005 si au trecut mai bine de doi ani pînã ce a fost datã sentinta definitivã. „Prin demersurile noastre am identificat doar o casã de locuit, o gospodãrie tãrãneascã, veche si izolatã, la Ghidion, comuna Stãnita, alãturi de 1.000 de metri pãtrati de teren. Am evaluat-o la circa 250 de milioane de lei si am dat o publicatie de vînzare. Nu credem cã va fi cineva interesat de ea, din cauza zonei, si, dacã dupã douã termene nu apare cumpãrãtor, vom suspenda demersurile în acest sens. Am oferit creditorilor posibilitatea sã ia casa, însã nu doresc, vor banii, toti odatã, ceea ce nu se poate, acum. Noi am procedat conform legii si am pus inclusiv poprire pe o treime din salariul tatãlui celui condamnat. Alte bunuri sau venituri nu am descoperit, ca de altfel nici creditoarea, ce avea obligatia sã se intereseze în acest sens. Pînã la urmã, însã, se va face recuperarea sumei decise de instantã. Tatãl condamnatului nu s-a opus în nici un fel“, a precizat executorul judecãtoresc Ioan Mereutã. Acesta a mai mentionat cã, vãzînd situatia familiei îndoliate, a aplicat un onorariu modic si a încercat sã limiteze pe cît posibil cheltuielile la care sã fie supusã. Totusi, Lucretia Hoamea este decisã sã meargã mai departe cu plîngerile si declarã cã se va adresa Parchetului cu o sesizare referitoare la imposibilitatea de a fi despãgubitã.
Reamintim cã Vlãdut Gheorghitã R., de 15 ani la comiterea faptei, a primit o pedeapsã de 10 luni de închisoare cu suspendare, pãrintii lui trebuind sã achite cãtre mama victimei 500 de milioane de lei vechi, cu titlu de daune, din cele trei miliarde solicitate.
Fapta a avut loc pe 8 aprilie 2005, viata lui Traian Hoamea, de 23 de ani, fiind curmatã în curtea unui canton din Stãnita. Victima lucra ca zilier la familia autorului.

Articol afisat de 1752 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tudor CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective