Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Aprilie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Turbarea a costat 65 de milioane

• aceasta este contravaloarea medicatiei antirabice administrate la Spitalul Judetean Neamt, în primul trimestru al anului • în acest interval, au necesitat imunizare 177 de nemteni, din care 29 copii •

Contravaloarea tratamentelor antirabice administrate la sectia Contagioase a Spitalul Judetean de Urgentã Neamt, în cursul primului trimestru al anului în curs, a fost de 64,86 milioane de lei vechi. Conform statisticilor întocmite de cadrele medicale ale acestei sectii, în perioada de referintã au ajuns la cea mai mare unitate sanitarã din judet, dupã ce au fost agresati de animale care i-au muscat sau zgîriat, 187 de nemteni, din care 31 sînt copii. Dintre cele 187 de persoane, 177, din care 20 copii, au necesitat efectuarea tratamentului de profilaxie împotriva rabiei, deoarece animalele care le-au atacat nu erau cunoscute si ca atare nu se stia dacã erau vaccinate împotriva acestei boli.
Cei mai multi dintre agresorii cu colti si gheare au fost cîini maidanezi care populeazã strãzile oraselor din judet. Au mai generat probleme de acest fel animale domestice precum pisici, cai, porci, mãgari, ori sobolani, dihori sau vulpi. Cele mai multe dintre victimele care au fãcut tratament sînt persoane adulte si locuiesc în mediul urban. O persoanã care este muscatã de un animal trebuie neapãrat sã se prezinte la medic, care sã stabileascã dacã este sau nu nevoie de tratament pentru profilaxia rabiei. Altfel, pacientului trebuie sã i se facã desensibilizare cu ser antirabic, dupã care, în prima, a treia, a saptea, a patrusprezecea si a douãzeci si opta zi de la producerea incidentului i se administreazã vaccinul antirabic.
Conform statisticilor sectiei Contagioase, în primele trei luni ale anului au fost consumate 544 fiole de vaccin si 62 de fiole de ser antirabic. Pretul unei fiole de vaccin este de 100.000 de lei vechi, iar cel al unei fiole de ser antirabic - de 30.000 de lei.
Din cauza a sase cazuri de vulpi turbate care au fost înregistrate în judet de la începutul anului pînã acum, angajatii Biroului de Prevenire din cadrul Autoritãtii de Sãnãtate Publicã Neamt, au conceput si au pus la dispozitia populatiei mesaje prin care acele persoane care intrã în contact cu animale sãlbatice sau domestice cu un comportament ciudat, ce ar putea fi pus pe seama turbãrii, sã se prezinte de urgentã la un centru antirabic unde sã beneficieze de tratament specific. Conform precizãrilor fãcute de cãtre doctor Roxana Pipirigeanu, seful Biroului Epidemiologic din cadrul ASP Neamt, în judet existã douã astfel de unitãti: la Spitalul Judetean, respectiv, Spitalul Roman. Reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare Neamt sfãtuiesc populatia sã îsi vaccineze cîinii împotriva rabiei si sã îi tinã legati în curte, iar în cazul în care gãsesc animale sãlbatice moarte sã nu le manevreze cu mîinile goale si sã nu le jupuiascã. Cel mai important este sã anunte medicul veterinar din zonã, care sã ia mãsurile adecvate.

Articol afisat de 1424 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective