Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2008
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Martie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

68 de milioane, tratamentul lunar al bolii „parsive“

• aceasta este contravaloarea tratamentului unui bolnav cu hepatitã de tip C sau B • în Neamt beneficiazã de tratament de specialitate 55 de persoane diagnosticate cu hepatitã viralã cronicã, iar alti 56 sînt pe lista de asteptare a CAS Neamt, pentru a intra în tratament •



Una dintre cele mai grave si mai costisitoare afectiuni decontate de cãtre Casa de Asigurãri de Sãnãtate Neamt este hepatita de tip C sau B. Tratamentul unui bolnav cu o astfel de suferintã este de aproximativ 68 de milioane de lei pe lunã. Conform precizãrilor fãcute de cãtre purtãtorul de cuvînt al CAS Neamt, Carmen Curalariu, la ora actualã, în judet se aflã în tratament 55 de persoane cu hepatitã C si B, iar alte 56 sînt incluse pe lista de asteptare a institutiei. Admiterea pe lista persoanelor care pot primi tratamentul adecvat, adicã una dintre formele de Interferon, se face în functie de stadiul bolii si de fondurile alocate forului plãtitor de Casa Nationalã de Asigurãri de Sãnãtate. Desi medicii specialisti recunosc faptul cã o terapie începutã în stadiul incipient al bolii mãreste sansele de vindecare, pacientii sînt nevoiti sã astepte cîteva luni bune pentru a prinde un loc pe liste si a beneficia de tratament gratuit, deoarece prioritate au pacientii aflati în ultimul stadiu. Culmea este cã studiile de specialitate efectuate aratã cã stadiile mai avansate, de precirozã si cirozã au un rãspuns mai prost la tratament, iar 50 % dintre bolnavi ar putea scãpa de virus dacã tratamentul ar fi început la timp si ar fi corect urmat.
Cum pretul medicamentelor este exorbitant, acestia nu au altã solutie. Un bolnav de hepatitã B sau C primeste medicatie gratuitã printr-un program national în functie de „scorul“ stabilit de medicul curant, care este influentat de rezultatele analizelor si de vîrsta pacientului, persoanele sub 40 de ani primind un punctaj mai mare. Potrivit precizãrilor fãcute recent de cãtre profesor doctor Alexandru Oproiu, de la Comisia de Gastroenterologie a Ministerului Sãnãtãtii, din nefericire, acum este tratatã boala cu începere din stadiul II, afectiunea cunoscînd cinci astfel de stadii.

„Boala evolueazã lent si în cele mai multe din cazuri devine cronicã“

Specialistii opineazã cã tratamentul ar trebui sã fie administrat pentru stadiile 0 si I, adicã imediat ce a fost identificatã prezenta virusului hepatitic C. Studii recente aratã cã acesta este parsiv si se localizeazã si extrahepatic, adicã în anumite celule din creier, afectînd zone cutanate si vasculare. Din acest motiv, multi bolnavi prezintã stare avansatã de obosealã, depresie, simptome care nu trebuie neglijate de cãtre medicul de familie.
Conform precizãrilor fãcute de doctorul Valentin Goga, seful sectiei Contagioase din cadrul Spitalului Judetean de Urgentã Neamt, simptomele hepatiei C se pot confunda cu cele ale dischineziei sau colicii biliare, ori ale indigestiei - senzatii de vomã, dureri în partea dreaptã, dureri de cap, stare generalã proastã, obosealã.
Transmiterea virusului hepatic C, precum si a virusului hepatic B se face pe cale sexualã sau prin sînge, fie prin tratamente injectabile, fie cã se mosteneste de la mamã. Numai cã utilizarea seringilor si acelor de unicã folosintã, precum si testele complexe ale sîngelui care urmeazã a fi transfuzat, fãcute dupã 1992, eliminã posibilitatea ca hepatita de tip B sau C sã se transmitã prin sînge. „Virusul de tip C nu este agresiv din prima fazã si nici nu dezvoltã forme fulminante. Asa se face cã boala evolueazã lent si în cele mai multe din cazuri devine cronicã, avînd evolutii ulterioare persistente sau chiar acute, culminînd cu ciroza sau cancerul hepatic“, a precizat doctor Valentin Goga. Boala se manifestã si dupã 20-30 de ani de la infectare si afecteazã cu precãdere bãrbatii trecuti de 40 de ani, amatori de bãuturi alcoolice. Referindu-se la numãrul de internãri, doctorul Valentin Goga a apreciat cã, o vreme, hepatita C a fost mai rãspînditã decît hepatita B, dat fiind faptul cã împotriva ultimei forme de boalã se face imunizare.

Articol afisat de 1737 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective