Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Ianuarie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Maternitatea tensioneazã atmosfera la Spitalul Judetean

• unificarea sectiilor Obstetricã si Ginecologie într-una singurã nu încîntã personalul • cele mai nemultumite sînt cadrele medicale de la Obstetricã, sectie care anul trecut a avut un numãr de 500 de internãri în plus fatã de cele contractate cu CAS Neamt •

Decizia luatã de conducerea Spitalului Judetean de Urgentã Neamt, cu privire la unificarea sectiilor Obstetricã si Ginecologie, provoacã nemultumiri în rîndul cadrelor medicale din ambele sectoare de activitate. Medici, asistenti si infirmieri care lucreazã în cele douã sectii se aratã foarte lezati de pãrerea conducerii unitãtii, conform cãreia aici este lipsã de adresabilitate, respectiv putine cazuri rezolvate, aspecte care ar atrage un buget insuficient al sectiei. Practic, cadre medicale superioare si medii din ambele sectoare sustin cã muncesc mult si greu si în conditii nu tocmai grozave, atributiunile de serviciu fiind numeroase, dar salarizarea lãsînd mult de dorit. Nemultumirile cele mai mari si poate cele mai justificate vin din partea celor de la Obstetricã, unde volumul activitãtii desfãsurate este extrem de mare. Dovadã în acest sens stau cele 500 de DRG (numãr de internãri traduse în cazuri rezolvate) pe care le-a realizat anul trecut sectia Obstetricã, în plus fatã de cît s-a prevãzut în contractul cu Casa de Asigurãri Neamt. Si asta în ciuda natalitãtii aflate în continuã descrestere în Neamt, mai ales a indicelui de complexitate a cazului, care este unul mic în toate maternitãtile din tarã, pentru cã nasterea este un fenomem fiziologic si nu este apreciat printr-un indice mare de complexitate a cazului decît în momentul cînd apar probleme de patologie, ceea ce nu este de dorit. În aceste conditii, medicii si asistentii de aici considerã cã nu este drept sã le fie minimalizate eforturile si munca sustinutã zi si noapte. Iar în ceea ce priveste finantarea noii sectii cu 85 de paturi, care se doreste a fi înfiintatã din contopirea celor douã, se pare cã asta nu va fi atît de spectaculoasã.

Bugetarea noii sectii, nici prea-prea, nici foarte-foarte

Adicã, dacã în functie de indicatorii realizati anul trecut si de cele 65 de paturi pe care le numãrã, ar trebui sã primeascã un buget de 34 de miliarde de lei vechi, noua sectie va primi 40 de miliarde de lei vechi, pentru cã indicatorii sãi se vor reduce din cauza activitãtii neprolifice a sectiei Ginecologie.
„Am fãcut tot ce s-a putut pentru a pãstra individualitatea sectiei, dar nu a fost posibil. Am demonstrat cu situatii clare, cu indicatorii realizati în ultimele luni cã volumul activitãtii sectiei noastre a fost destul de mare. Nu vreau sã comentez în nici un fel decizia luatã de conducerea spitalului în ceea ce priveste unificarea celor douã sectii, ci o iau ca pe o sarcinã de serviciu si atît. Consider, însã, cã s-a vorbit pe nedrept despre lipsã de adresabilitate si de prestigiu a sectiei noastre“, a declarat doctor Georgeta Vintea (foto), sefa sectiei Obstetricã a Spitalului Judetean de Urgentã Neamt.
Desi doreste reunificarea celor douã sectoare de activitate, într-unul singur, conducerea spitalului si-a dat acordul ca actuala locatie a sectiei Obstetricã sã nu fie modificatã. Si asta pentru a se putea pune în aplicare proiectul de finantare BERD prin care se va începe în 2008 reabilitarea sectiilor Obstetricã si Nou-Nãscuti, pentru care s-a si aprobat bugetul. Proiectul prevede înfiintarea a sase spatii separate dotate corespunzãtor, unde va avea loc pretravaliul, travaliul, expulzia si urmãrirea lehuzei. Aceste spatii se vor numi unitãti de nastere.
Reamintim cã, în urmã cu douã zile, conducerea celei mai mari unitãti sanitare din judet a trimis Ministerului Sãnãtãtii o adresã prin care a solicitat unificarea sectiilor Obstetricã si Ginecologie si transformarea lor într-una singurã, invocînd faptul cã în urma analizei indicatorilor medicali si economico-financiari realizati de cele douã sectii, pe tot parcursul anului trecut, dar si în cel anterior, datele au arãtat cã acestea mai mult cheltuiesc bani decît produc.

Articol afisat de 1598 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective