Bãgati în spital de piftie si sarmale
Peste 30 de romascani au solicitat îngrijiri medicale, în zilele de Crãciun, din cauza exceselor alimentare „stropite“ din belsug cu alcool. Cel mai mult au avut de suferit persoanele cu afectiuni digestive cronice si cele care, dupã ce au tinut tot Postul Crãciunului, s-au înfruptat cu piftie si sarmale, fãrã cumpãtare. Numerosi romascani ajunsi la spital au suferit colici biliare, crize de ulcer, dar si de pancreatitã si colecistitã cauzate de mîncãrurile traditionale din carne de porc. „Nici în acest an, în perioada Crãciunului, nu au lipsit cazurile de pancreatite si colecistite acute provocate de mîncãrurile grase si excesele de alcool. Maionezele, slãnina, carnea de porc, în general, le-au dat de furcã romascanilor care, desi se stiau cu afectiuni cronice ale colecistului sau pancreasului si stomacului, nu au fãcut rabat de la excesul de mîncãruri traditionale. Si bolnavii de ulcer au avut de suferit, mai ales aceia care au stropit mesele îmbelsugate cu alcool. Din fericire, însã, nu ne-am confruntat cu operatii grave, cauzate de peritonite, cum s-a întîmplat în anii trecuti“, a declarat doctor Dan Arvãtescu, medic sef al Sectiei chirurgie. ÃŽn perioada Crãciunului 2007, nu a fost semnalat nici un caz de intoxicatie cu julfã, asa cum s-a mai întîmplat, în special în mediul rural, unde se fac turte traditionale, preparate cu sãmîntã de cînepã. Cadrele medicale de la Centrul de Primiri Urgente s-au confruntat, în schimb, în zilele de Crãciun, cu numeroase cazuri de betii acute, ale cãror victime s-au îmbuibat cu alcool încã din ajunul sãrbãtorilor. Medicii spitalului romascan se asteaptã ca numãrul afectiunilor digestive sã se mentinã în „topul“ internãrilor si de Anul Nou.
|