Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Noiembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Gravide ... din neglijentã

Gravide ... din neglijentã

• 15 gravide din Borlesti si cinci femei cu afectiuni ginecologice au beneficiat gratuit de consultatii de specialitate si analize hematologice în cadrul proiectului „Pentru un copil sãnãtos al Europei“ •

Proiectul „Pentru un copil sãnãtos al Europei“, ultimul din campania „Sîntem aici pentru tine. Sãnãtatea ta conteazã“ sustinutã de cãtre reprezentantii Casei de Asigurãri de Sãnãtate, a adunat ieri la Borlesti multã lume. Principalele beneficiare ale actiunilor acestui proiect au fost 15 gravide care s-au bucurat cã, fãrã a scoate din buzunar nici un leu, au fost consultate, investigate radiologic prin intermediul ecografiei si li s-a recoltat sînge în vederea efectuãrii unui set complet de analize. Un alt avantaj pentru paciente a fost acela de a rezolva toate aceste probleme cu un efort minim si în acelasi spatiu, deplasîndu-se la sediul dispensarului din comunã. O parte dintre gravide figureazã pe lista de pacienti ale medicului de familie Mirela Imbru, care a fost partener al CAS Neamt în proiectul desfãsurat la Borlesti, alãturi de doctor Lucia Huianu, din cadrul sectiei Obstetricã a Spitalului Judetean si Centrul Medical „Liamed“ Roznov. Consultatiile efectuate în cazul gravidelor nu au evidentiat probleme deosebite din punct de vedere al specialitãtii. Doctorita Lucia Huianu a remarcat faptul cã gravidele se bucurã de o atentã supraveghere din partea medicilor de familie Mirela Imbru, respectiv, Gheorghe Stan, fisele lor stînd mãrturie în acest sens. Din discutiile purtate cu pacientele, medicul ginecolog a concluzionat cã femeile nu se prezintã la consultatii de specialitate nici mãcar atunci cînd sînt gravide, darã-mi-te în afara acestei perioade. Astfel, despre testul Papanicolau, cu ajutorul cãruia se poate depista cancerul de col, nu prea au auzit pînã ieri cele 15 gravide din Borlesti si nici celelale cinci cu afectiuni ginecologice.
În afarã de tratamentele prescrise dupã caz, acolo unde a fost nevoie, medicul Lucia Huianu le-a mai vorbit femeilor despre importanta prevenirii cancerului mamar si a aceluia de col.
Si în Borlesti, ca de altfel în celelalte patru comune - Ion Creangã, Pãstrãveni, Borca, Tarcãu - prin care a poposit zilele acestea echipa mixtã implicatã în campanie s-a constatat cã multe dintre gravide, cu vîrste mai mari de 33 de ani, mai au acasã doi-trei copii, ale cãror alocatii reprezintã unice surse de venit. Cum ele nu lucrezã pentru cã au grijã de copii, iar sotii au cîstiguri mai mari sau mai mici, venirea pe lume a încã unui copil nu este o mare bucurie. Greu de acceptat este cã se mai poate vorbi despre copii nedoriti în 2007, cînd la îndemîna oricãrei femei stau o grãmadã de metode de contraceptie. Si femeile din Borlesti pot beneficia de acestea, dar si de informatii si sfaturi în domeniu, gratie activitãtii de planificare familialã pe care o desfãsoarã medicul de familie Mirela Imbru, care are însã o supãrare: „Adresabilitatea este scãzutã. Din jenã sau din comoditate nu vin sã întrebe ce este mai indicat sã facã pentru a evita sarcinile nedorite, în schimb discutã cu alte femei si trag concluzii eronate despre eventuale repercusiuni“. Cei prezenti la dispensarul Borlesti au mai avut ocazia sã afle cã pot beneficia de asigurãri de sãnãtate chiar dacã nu lucreazã nicãieri si nu au plãtit niciodatã astfel de contributii, contra unei sume lunare de 250.000 de lei vechi.

Articol afisat de 2270 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective