Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 31 Octombrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

„Arcelor Mittal“ pe un butoi cu pulbere?

Sindicatele acuzã „mafia“ si „cãpusele“ de la Petrotub

• liderii tevarilor acuzã modul în care s-au fãcut externalizãrile unor servicii, în dauna profitului fabricii • joi, la Galati, acestia vor cere o implicarea în aceastã problemã a managerului Ionel Bors • „i-am adus acestuia la cunostintã «mafia» si «cãpuseala» din fabricã“ • tot atunci se va discuta, în final, despre cresterea salarialã •

Nemultumirile sindicalistilor de la „Arcelor Mittal“ Roman au ajuns la cote maxime, acestia fiind la un pas de declansarea grevei. Ei reclamã multitudinea firmelor pe care le considerã „cãpuse“, care-si desfãsoarã activitatea în fabricã si consumã o parte a veniturilor din care salariatii ar putea obtine drepturi mai mari. Gheorghe Ciobanu, liderul Sindicatului Liber Petrotub, a declarat cã a solicitat conducerii centrale sã se intereseze despre situatia acestor contractanti ai serviciilor externalizate, ziua „Z“ fiind joi, 1 noiembrie. Atunci, la Galati, va avea loc runda finalã a negocierilor salariale între reprezentantii sindicatelor reprezentative si patronate. Sub „spectrul“ declansãrii conflictului de muncã, reprezentantii concernului au acceptat în al douãsprezecelea ceas discutiile, fiind atentionati cã a expirat perioada în care trebuiau derulate negocierile, de 60 de zile. Reprezentantii tevarilor vor înainta cererea de majorare salarialã pe unitate de 48,3%, în conditiile în care nici nu stiu la ce pot sã se astepte din partea partenerilor de discutii. „As fi nebun sã afirm cã, pînã acum, la cele douã runde de negocieri, ni s-a fãcut vreo propunere, asa cã nu stim ce va fi. Oricum, avînd în vedere cresterea cu 30-40% a preturilor, solicitarea noastrã este justificatã. Este bine cã au decis sã se mai aseze o datã la masa discutiilor cu noi, în chiar «ultimul ceas» si ne-au chemat la Galati“, a declarat Gheorghe Ciobanu, liderul Sindicatului Liber Petrotub. Acesta a mai mentionat cã a discutat personal cu Ionel Bors, manager pentru Europa al Concernului „Arcelor Mittal“, cãruia i-a prezentat doleantele tevarilor. „Domnul director Bors a fost putin cam iritat de iesirile mele în presã, însã, chiar si asa, alãturi de colegii mei, i-am adus la cunostintã «mafia» si «cãpuseala» din fabricã. Nu se poate sã fie externalizate atîtea servicii, ceea ce se vede în scãderea profitului - pe care negociem majorãrile salariale - si sã nu vadã nimeni acest lucru. Vrem sã vedem clar cine sînt aceste societãti si ce contracte au, mai ales cã fac, de multe ori, lucru «de mîntuialã». Este vorba despre sectoare diverse, cum ar fi curãtenia, reparatia macaralelor, reparatiile electrice, iluminatul, exterior si interior, reparatiile mecanice si multe, multe, altele. Am auzit cã de vreo douã sãptãmîni a apãrut o altã asemenea «cãpusã», la încãrcat-descãrcat piese si vor mai apãrea. Cine are interese cu aceste firme, nu cumva or fi si unii directori? Pe noi ne intereseazã în mod deosebit, deoarece, repet, afecteazã profitul întreprinderii, de care depind lefurile noastre“, a declarat Gheorghe Ciobanu.

Dezvãluiri incendiare pentru ziua decisivã

Liderul tevarilor a mai mentionat cã nu este exclus sã fie fãcute si sesizãri, nu neapãrat de cãtre sindicate, cu privire la posibila utilizare a „muncii la negru“ în cadrul societãtilor mentionate. „Este incredibil ce am auzit, din acest punct de vedere. Oamenii sînt tinuti cu contracte pentru douã sau patru ore de muncã, dar stau cîte opt. Restul nu este muncã la negru? Trebuie clarificate, repet, aceste aspecte si vãzut ce interese se ascund în spatele firmelor în cauzã“, a mai mentionat sindicalistul.
Gheorghe Ciobanu a afirmat si cã îi va prezenta dovezi managerului Ionel Bors, în sprijinul celor afirmate, la discutiile de joi. „Nu pot spune altceva decît cã noi, salariatii, vrem ca fabrica sã meargã bine, sã aibã profit, deoarece interesul este reciproc, asta i-am zis de mai multe ori si managerului de la Galati. Totusi, rãmîne în discutie problema managementului care ne-a adus în situatia în care, iatã, profitul a scãzut de la un an la altul. Dacã treci pe rosu la semafor, plãtesti, dacã un muncitor este prins bãut, plãteste, dar dacã un director greseste, de ce nu se întîmplã acelasi lucru? Nu dorim neapãrat schimbarea managerului nostru, ci poate sã fie si mai bine sprijinit de la «centru», pentru binele nostru, al tuturor. Asteptãm cu interes sã vedem ce ne vor aduce negocierile de la Galati si sperãm ca totul sã fie bine, dar nu putem trece peste interesele noastre legitime“, a mai mentionat liderul sindical Gheorghe Ciobanu.
ÃŽn ciuda eforturilor noastre repetate, pînã la ora închiderii editiei, managerul Ionel Bors nu a putut fi contactat telefonic. De altfel, în ceea ce priveste situatia fabricii romascane, pozitia de moment a concernului „Arcelor Mittal“ este: „No Comment“, dupã cum a specificat Dorian Dumitrescu, responsabilul cu imaginea firmei.

Articol afisat de 1478 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tudor CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective