Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Octombrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Circ cu cãlugãri si silvicultori

Circ cu cãlugãri si silvicultori

Scenetã grotescã în IV acte

• scene de toatã jena, ieri, în curtea Ocolului Silvic Tîrgu Neamt • hotãrîti sã preia sediul institutiei, cãlugãrii nu au avut cîstig de cauzã • un adevãrat rãzboi al vorbelor i-a avut în prim-plan pe avocatul Directiei Silvice si pe juristul Mitropoliei • cele douã pãrti s-au acuzat reciproc extrem de grav •

Cei care au asistat, ieri, la scenele tragi-comice, petrecute în curtea Ocolului Silvic Tîrgu Neamt, nu pot decît sã-si punã o singurã întrebare, si anume dacã nu cumva Caragiale, într-o altã viatã, a fost ori cãlugãr, ori silvicultor. Dar sã vedem faptele: ieri, cãlugãrii au plecat în recuperarea imobilelor ce se aflã pe suprafata de 4.478 de hectare de pãdure, ce le-a fost retrocedatã recent. Retrocedarea respectivelor clãdiri (cabane, cantoane silvice, sediul Ocolului Silvic Tîrgu Neamt etc.) face obiectul mai multor procese, majoritatea încã nefinalizate. Constantin Grigore, pãrintele jurist al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, a obtinut însã o hotãrîre, contestatã de cãtre silvicultori. Este vorba de o încheiere a Judecãtoriei Tîrgu Neamt în care i se dã dreptul Mãnãstirii Neamt sã delimiteze si sã preia de la Directia Silvicã Neamt clãdirile aflate pe terenul cu vegetatie forestierã. Aflati în posesia acestui document, cãlugãrii nu au mai stat pe gînduri si au demarat actiunea de executare. Asta în conditiile în care Silvicul a contestat-o cu înversunare.
Pe scurt, totul a început în jurul orei prînzului, la Mãnãstirea Neamt, unde pãrintele Constantin Grigore a pus la punct ultimele detalii înainte de a pleca spre Ocolului Silvic Tîrgu Neamt, pe care urma
sã-l preia. Îmbarcati într-un microbuz, mai multi pãdurari de la ocolul silvic mãnãstiresc au pornit spre Tîrgu Neamt. Staff-ul bisericesc, format din pãrintele jurist, staretul Mãnãstirii Neamt, un pãdurar si mai multi cãlugãri, a fost invitat la discutii de cãtre seful Ocolului Silvic Tîrgu Neamt, Traian Humulescu.

Actul I: „De ce ati venit cu trupa?“

Ce a urmat? Un scenariu de comedie bufã. Constantin Grigore a precizat cã a venit sã execute o încheiere de sedintã a instantei tîrgnemtene. Humulescu a ripostat, spunînd cã el nu poate sã ia nici o decizie, pentru cã Ocolul Silvic nu are personalitate juridicã si cã orice mãsurã poate fi luatã numai de juristii Directiei Silvice Neamt.
Traian Humulescu: „Asteptati sã vinã juristul. Este pe drum. A trecut de Bodesti, eu nu pot sã fac nimic“.
Grigore, fãrã a mai sta pe gînduri, i-a cerut unui pãdurar de-al sãu sã facã un proces-verbal în care sã se consemneze cã reprezentantii Ocolului Silvic Tîrgu Neamt se opun executãrii si cã a predat o copie a încheierii sedintei de judecatã.
Constantin Grigore: Noi sîntem autorizati, împreunã cu primãria, sã executãm fãrã vointa dv-strã. Instanta a constatat cã nu aveti dreptate, iar hotãrîrea este irevocabilã. Noi nu mai stãm la discutii. Am venit sã punem sigiliul. Nu sîntem haiduci...Este clãdirea noastrã, asa cum a arãtat instanta.
T.H.: De ce ati venit cu trupa?... tot haiduci sînteti!...
C.G.: Avem sfoarã, sigiliu. Nu vrem sã ne certãm, totul se va face legal.
T.H. Nu puteti pune sigiliul pînã nu vine juristul de la Directia Silvicã. Nu pot sã fac de capul meu aici. Eu sînt sef de ocol.
Intervine staretul Benedict Sauciuc: Multe dosare ne-ati mai fãcut, însã ati pierdut procesele.
T.H.: Asteptati sã vinã juristii nostri, ei stiu despre ce este vorba.
B.S.: Una a dat faliment (n.n. - se referã la unul dintre juristi)...
C.G.: Nu trebuia sã luptati în asemenea mod împotriva mea pentru a rezolva o problemã.
T.H.: Eu nu predau nimic.
Apar discutii cu privire la presupusul har pe care pãrintele jurist... nu l-ar avea. Silvicultorii mormãie spunînd cã nu mai merg la spovedanie, iar unul spune cã ar vrea sã renunte la ortodoxism.
C.G.: Eu sînt avocat si îmi fac meseria...
T.H.: Nu puteti face nimic azi, sã vinã politia, juristii.
C.G.: Sînt jandarmii aici, sîntem civilizati.
T.H.: Nu sigilati nimic, sã fie clar! Am fost luat prin surprindere.
C.G.: Juristii dumneavoastrã au pierdut procesul...
T.H.: Avem o activitate aici. Trebuie sã ne dati timp ca sã putem pleca. Totusi, ce treabã are sediul Ocolului Silvic Tîrgu Neamt cu Primãria Vînãtori?! Nu ati avut sediul ãsta, iar noi plãtim taxele pe clãdire la Primãria Tîrgu Neamt.
În tot acest timp, un pãdurar completeazã, la indicatiile pãrintelui jurist, procesul-verbal în care vrea sã consemneze cã reprezentantii ocolului silvic se opun executãrii.
Un silvicultor: Zici cã-i drac ãsta, nu-i popã! (n.n.-pãrintele Grigore).
B.S.: Nu mai vorbi asa domnule!
Apar discutii pe marginea unei liste a Comisiei Comunale Vînãtori si discutii cînd vine vorba de semnarea procesului-verbal.
T.H.: Nu semnez nimic, sã vinã cei de la Piatra Neamt.

Actul II: Procesul-verbal

La un moment dat, nu se stie ce s-a întîmplat, însã pãrintele Grigore a sãrit ca ars.
C.G.: Chemati Politia! A distrus procesul-verbal. Chemati jandarmii, sã vinã jandarmii! Vã fac plîngere penalã pentru cã vã opuneti executãrii.

Actul III: „Huooooo pãrintele jurist!“

Dupã numai cîteva minute îsi face aparitia avocatul Cristinel Luigi Ciocan, cel care îi reprezintã pe silvicultori în procese.
Luigi Ciocan: Este tulburare de posesie ce faceti d-strã aici.
C.G.: Poftim?! Crezi cã vorbesti cu tata Leana de la tarã pe care o reprezinti matale în procese!?! Anulati hotãrîrea noastrã si dupã aceea mai discutãm.
L.C.: Încãlcati legea...
C.G.:(cãtre staret) Scoate Codul de Procedurã Civilã..
Între timp, angajatii ocolului s-au adunat la usa de acces, vociferînd cã se opun cu totii executãrii si recomandîndu-i pãrintelui sã consemneze acest lucru în procesul-verbal. Mai mult, silvicultorii au precizat cã nu vor permite accesul cãlugãrilor în clãdire.
C.G.:(cãtre silvicultori) Nu rãmîneti fãrã locuri de muncã. Vã preia Ocolul Silvic al Mãnãstirii si vã plãtim dublu fatã decît primiti la stat.
Un silvicultor: Aaaa, ne mituiti ca sã ne dãm la o parte...
L.C.: Domnule jurist, tulburati activitatea Ocolului Silvic Tîrgu Neamt!
C.G.: D-strã ce legãturã aveti cu pãdurile bisericii?? Vã opuneti deci la executare? Punem sigiliul, consemnãm si mergem sã luãm cantonul Secu.
L.C.: Nu iei nici un canton!
C.G.: Ce listã am... Hai sã-ti arãt.
O silvicultoare: Sã nu mai ducem pomeni la bisericã, cã rupem de la gura copiilor si uite ei ce ne fac.
O altã voce femininã: Huuuuuoo pãrintele jurist !!!

Actul IV: Stelele si mormîntul

C.G.: Cine rîde la urmã, rîde mai bine. O sã vedeti dumneavoastrã!
L.C.: Ai fost dovedit pentru fals.
C.G.: Voi cîstiga, voi fi achitat. Domnule avocat sîntem juristi si ar trebui sã ne întelegem.
L.C.: Nu am fost secretar de primãrie si nici cu statut în altã parte.
C.G.: Am vreo cinci stele...
L.C.: Care or sã te bage în mormînt..
C.G.: Data viitoare vom veni cu cagulistii, forta publicã a statului.

În tot acest timp, un cãlugãr lucra de zor la poarta Ocolului Silvic Tîrgu Neamt unde se chinuia sã punã sigiliul Mãnãstirii Neamt. Nici nu a terminat bine operatiunea cã avocatul Ciocan a iesit pe poartã fãrã nici un fel de problemã, rupînd sigiliul. În urma lui, cãlugãrii, în frunte cu pãrintele jurist s-au oprit în fata portii unde au consemnat în procesul verbal si aceastã scenã.
Concluzionînd, cãlugãrii spun cã silvicultorii s-au opus la executare. La rîndul lor, cei de la Silvic afirmã cã pãrintele jurist a comis un abuz grosolan si cã asteaptã ca autoritãtile statului sã se sesizeze. Sîntem siguri cã va urma o nouã ploaie de plîngeri penale, iar instanta din Tîrgu Neamt va avea din nou de lucru. De altfel, instanta le-a încîlcit, tot instanta sã le descîlceascã.

Articol afisat de 1824 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective