Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 26 Septembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Saga DNA ia amploare

Saga DNA ia amploare

• sase demnitari sînt cercetati • patru dintre ei sînt liberali • ministrul justitiei spune ca ar mai urma trei ministri • finul lui Basescu a fost chemat la audieri de procurorii anti-coruptie • si primarul Adriean Videanu a fost reclamat la DNA • dosarul Flota revine în actualitate •

Sase demnitari în zece zile. Acesta este portofoliul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), cu o saptamîna înaintea discutarii raportului privind activitatea procurorilor anticoruptie. Patru dintre acesti demnitari sînt ministri liberali, iar dosarele lor au ajuns deja la Cotroceni, unde asteapta aviz pentru începerea urmaririi penale.
La Administratia Prezidentiala, fiecare dintre aceste sesizari va fi discutata în ordinea sosirii. Prima a fost cea care îl priveste pe Adrian Nastase. Au urmat cele referitoare la cazurile lui Miron Mitrea, Zsolt Nagy, Tudor Chiuariu, Victor Babiuc si Paul Pacuraru.
Patru dintre acestia nu sînt doar fosti sau actuali ministri, ci si deputati sau senatori în functie. Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, în baza careia s-a solicitat avizul, prevede o procedura speciala în situatia acestei duble calitati. Daca acel membru al Guvernului este si parlamentar, ministrul Justitiei sau, dupa caz, premierul va solicita camerei competente sa declanseze procedura de începere a urmaririi penale.
Unii profesori de Drept considera ca, dupa modificarea Constitutiei din 2003, se poate considera necesar un aviz din partea camerelor Parlamentului numai în cazul perchezitiei ori al arestarii.

Chiuariu: „Mai urmeaza trei ministri“

Tudor Chiuariu a acuzat DNA ca asculta ilegal atît telefoanele politicienilor, cît si pe cele ale rudelor si ale apropiatilor acestora. ÃŽn cadrul emisiunii „Sinteza zilei“ difuzata luni seara la Antena 3, ministrul Justitiei a afirmat cu certitudine ca sotia ministrului Agriculturii, Decebal Traian Remes are telefoanele ascultate de DNA, care dupa parerea sa este institutia care detine cea mai multa informatie politica din România. „DNA este arbitrul luptei politice din România“, a precizat ministrul Chiuariu.
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Mihai Voicu, si ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian sînt urmatorii pe lista DNA. Ministrul justitiei, Tudor Chiuariu, sustine ca Directia Nationala Anticoruptie va cere în curînd Comisiei speciale de la Cotroceni avizul pentru începerea urmaririi penale în cazul celor trei.
Tudor Chiuariu spune ca DNA a demarat „dosariada liberalilor“, dupa ce el a cerut demisia procurorului sef al sectiei a II-a a DNA, Doru Tulus.

Finul lui Basescu chemat la DNA

Primarul Aradului, Gheorghe Falca, fin al presedintelui Traian Basescu, este audiat de procurorii anticoruptie. Acesta s-a prezentat la sediul DNA. Pe 29 ianuarie, procurorii anticoruptie au început urmarirea penala împotriva primarului municipiului Arad, Gheorghe Falca, pentru luare de mita si abuz în serviciu, si a viceprimarului Tiberiu Dekany, pentru abuz în serviciu. Cei doi sînt cercetati pentru vînzarea catre o firma privata a unui teren de 5 hectare din centrul Aradului, pe care se afla vechea fabrica de zahar din oras, la un pret cu mult sub pretul pietei.
Suspiciunile care planeaza asupra acestei tranzactii pornesc de la faptul ca firma respectiva a vîndut ulterior terenul la un pret de trei ori mai mare decît cel platit Primariei.
Ancheta DNA a fost demarata în urma unei plîngeri semnate de o persoana a carei identitate nu a fost facuta publica de procurori. DNA a pus sub sechestru întreaga avere personala a lui Gheorghe Falca.

Videanu, reclamat la DNA

Primarul general al Capitalei Adriean Videanu a fost reclamat la Directia Nationala Anticoruptie. Un fost consilier municipal PSD, Doru Giugula, îl acuza de falsificarea unei hotarîri de consiliu. Reclamantul spune ca plîngerea pe care a depus-o ieri dimineata la DNA este semnata de mai multi bucuresteni. Doru Giugula a declarat ca primarul Bucurestiului a modificat o hotarîre de consiliu astfel încît aria exproprierilor în zona bulevardului Tudor Vladimirescu s-a extins.

Dosarul Flota din nou pe tapet

Expertiza tehnico-maritima si economico-financiara în dosarul Flota a fost ceruta de procurorul de caz în urma deciziei Înaltei Curti de Casatie si Justitie de a retrimite dosarul la DNA pentru vicii de procedura. Retrimiterea dosarului a fost motivata de faptul ca rechizitoriul nu fusese semnat de seful Parchetului National Anticoruptie, ci de adjunctul acestuia. În dosarul Flota sînt cercetate circa 80 de persoane acuzate de abuz în serviciu, fals intelectual si delapidare.

Imunitate

Directia Nationala Anticoruptie a decis ca din dosarul Flota sa fie separat un alt dosar pe numele presedintelui Traian Basescu. DNA a argumentat ca seful statului s-ar bucura de imunitate. Fostul consilier prezidential, Renate Weber, spune ca ÃŽnalta Curte de Casatie si Justitie ar fi trebuit sa clarifice situatia în privinta presedintelui. „La începutul anului 2005, cînd ÃŽnalta Curte de Casatie si Justitie a avut dosarul în fata, ar fi putut - chiar ar fi trebuit - sa clarifice situatia: sa ne spuna daca presedintele are imunitate sau nu, si în functie de asta sa ia decizii. ÃŽnalta Curte a trecut sub tacere acest aspect, a retrimis dosarul la Parchet pentru ca era, într-adevar un viciu de procedura. La Parchet exista într-adevar conceptia ca presedintele are imunitate“.
Alaturi de ceilalti suspecti cercetati în acest dosar, presedintele Traian Basescu este acuzat ca, în perioada în care a fost ministru al transporturilor, ar fi prejudiciat statul prin vînzarea unor nave din flota comerciala. Chiar daca momentan nu este cercetat, prescriptia faptelor este suspendata pe perioada în care Traian Basescu are imunitatea conferita de functia de sef al statului. Conform DNA, procurorul de caz va analiza concluziile expertizei care a fost finalizata la sfîrsitul saptamînii trecute. Procurorul poate decide trimiterea dosarului la instanta suprema sau poate cere expertilor clarificari suplimentare. Efectuarea actualului raport de expertiza a fost cerut de procurorul de caz în urma cu aproape un an.

Articol afisat de 1385 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
()
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective