Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Internaþionale 20 Septembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Sefii lumii vin la Bucuresti

Sefii lumii vin la Bucuresti

• la summit-ul NATO vor veni 3.000 de înalti delegati • nu vor lipsi presedintele SUA, George W. Bush, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, presedintele Frantei, Nicholas Sarkozy, sau premierul Marii Britanii, Gordon Brown • evenimentul ne-ar putea costa între 25 si 30 de milioane de euro •

Nu mai putin de 3.000 de înalti delegati, 3.500 de jurnalisti si aproximativ 7.000 de militari, forte de securitate si de politie vor fi implicate în summit-ul Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), care va avea loc, în zilele de 2-4 aprilie 2008, la Bucuresti, în centrul de conferinte al Palatului Parlamentului.
Potrivit coordonatorului grupului de lucru pentru organizarea evenimentului, subsecretarul de stat Catalin Micula, summit-ul din capitala României va fi cel mai mare din istoria NATO, avînd în vedere ca, pe lînga cele 26 state membre ale Aliantei, vor participa toate cele 23 de tari care fac parte din Parteneriatul pentru Pace.
Partea româna se afla, în aceasta saptamîna, în fata celei de a sase runde de negocieri cu reprezentantii secretariatului Consiliului Nord-Atlantic, condusi de secretarul Consiliului, Berndt A. Coetze, urmînd ca vineri sa fie încheiat Memorandumul pentru organizarea summit-ului. Subsecretarul de stat Catalin Micula a declarat, pentru Rompres, ca Memorandumul a fost negociat pe mai multe capitole: centrul de conferinte, presa, securitate si protectie, transport, IT si comunicatii, diplomatie publica.
La Bucuresti sînt asteptati în jur de 3.000 de înalti delegati ai tarilor participante, iar pentru acestia s-a estimat un necesar de 2.800 de camere în hoteluri de 4 si 5 stele. Ambitia partii române este însa de a trimite Bruxelles-ului o oferta de 3.800 de camere, tinînd cont ca pîna si cei mai înalti demnitari, precum presedintele SUA, George W. Bush, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, presedintele Frantei, Nicholas Sarkozy, sau premierul Marii Britanii, Gordon Brown, vor sta la hotel.
Pentru transportul unor astfel de delegatii, au fost alcatuite trei itinerarii între Aeroportul Otopeni si Palatul Parlamentului, ca alternative de transport. În ziua sosirii, responsabilii cu securitatea vor opta pentru una dintre rute.
Lucrarile summit-ului NATO de la Bucuresti vor fi reflectate de 3.000-3.500 de ziaristi, dintre care 40% vor fi redactori, iar 60% tehnicieni. Trei etaje ale aripii Izvor a Palatului Parlamentului vor fi folosite drept centru de presa, iar aici vor fi amenajate 13 sali pentru conferinte de presa, doua studiouri de televiziune si doua studiouri de radio. Ziaristii vor avea la dispozitie 1.300 de statii de lucru individuale, prevazute cu internet si linie telefonica, 60 de statii de editare video si 30 de statii de editare audio, 15 locuri pentru stand-up în interior si 5 în afara, urmînd ca discursurile inaugurale sa fie urmarite într-un circuit închis de televiziune.
Securitatea participantilor la summit va fi asigurata de 5.000 de militari, 1.500 de angajati ai Serviciului de Protectie si Paza si de 400 de politisti. Pe lînga aceste forte implicate direct în asigurarea securitatii, fortele de politie îsi vor spori activitatile de supraveghere în toata Capitala.
În privinta telecomunicatiilor, organizatorii au discutat cu companiile de telefonie mobila pentru a asigura infrastructura necesara, tinînd cont ca se asteapta ca în zilele summit-ului în jur de 1.000 de persoane sa vorbeasca în acelasi timp la telefonul mobil.
Organizatorii vor instrui în jur de 180 de studenti ai Academiei Militare sau SRI, vorbitori de engleza si/sau franceza, pentru a fi ofiteri de legatura pentru delegatiile participante.
A fost lansat si un concurs pentru logo-ul viitorului summit, pentru care s-au primit creatii din toate colturile lumii. Dintre schitele înaintate vor fi selectate 5 si vor fi trimise la secretariatul NATO de la Bruxelles pentru a fi ales cîstigatorul. Cei cinci finalisti vor fi premiati cu cîte 1.500 lei, iar cîstigatorul cu 2.500 lei.
Cu o zi înaintea summit-ului va fi organizat un Forum trans-atlantic, la care vor lua parte organizatii neguvernamentale si personalitati ale scenei politice internationale.
Abia dupa încheierea Memorandumului pentru organizarea summit-ului si, cel mai probabil, la începutul lunii octombrie, va putea fi propus Guvernului un buget total, pentru ca apoi sa fie demarate achizitiile necesare, a precizat Catalin Micula.
Avînd în vedere ca summit-uri comparabile cu cel de la Bucuresti, precum cel de la Praga, din 2002, sau cel de la Istanbul, din 2004, au costat 26,5 milioane, respectiv 30,35 milioane de euro, pentru evenimentul din capitala României va trebui sa se ia în calcul astfel de sume.
Catalin Micula a subliniat însa ca organizarea Sommet-ului Francofoniei în 2006 s-a dovedit extrem de utila pentru România, atît din punct de vedere al organizarii, dar si al infrastructurii, deoarece o parte a acesteia din urma va fi utilizata si pentru summit-ul NATO.
„Desemnarea României, un membru relativ recent al NATO, pentru organizarea unui astfel de eveniment, este o dovada a recunoasterii contributiei noastre la operatiunile NATO“, a conchis subsecretarul de stat Catalin Micula, care a apreciat ca organizarea la Bucuresti a summit-ului va permite o abordare mai detaliata a importantei strategice a Balcanilor de Vest sau a zonei Marii Negre.

Articol afisat de 1582 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
()
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective