Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Septembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Altfel, despre „judetul chilot“:  La solicitarea ministerului, Inspectoratul Scolar încalca legea

Altfel, despre „judetul chilot“: La solicitarea ministerului, Inspectoratul Scolar încalca legea

• „ideea de judet pilot pe învatamînt a devenit o struto-camila“, sustine adjunctul Inspectoratului Scolar, profesorul Grigoruta Oniciuc • scolile nu-si pot angaja fochisti, femei de serviciu sau alt personal auxiliar, pentru ca nu le permite legea •

Cîteva sute de scoli nemtene sînt prinse în ofsaid pentru ca, desi întrunesc toate conditiile pentru a beneficia de serviciile unui fochist, ale unui îngrijitor etc., nu au dreptul sa îi angajeze. Si asta pentru ca asa prevede legea dupa care functioneaza scolile din Neamt, judet în care se aplica un program-pilot în domeniul educatiei. Cei care se confrunta cel mai puternic cu lipsa personalului auxiliar sînt directorii de scoli, care au pe cap toate responsabilitatile legate de buna functionare a unitatilor de învatamînt. Apropierea sezonului rece îi face pe acestia sa se gîndeasca la persoana care se va ocupa de asigurarea si supravegherea sistemelor de încalzire din unitatile de învatamînt. Droaia de bani care a picat peste scoli si efortul pompieristic de a-i investi în centrale termice, gresie si faianta, termopane sau retele de apa în scoli, pentru ca ba ministrul le-a aratat steguletul galben directorilor necheltuitori, ba prefectul i-a pus la colt pe primarii care nu s-au implicat în derularea lucrarilor, ba si unii si altii s-au întrecut pe ei si au pus biciul pe firmele de constructii, au facut ca acum sa existe în scoli ceea ce n-au avut acestea zeci de ani la rînd si nici n-au sperat vreodata. „Avem centrale termice în scoli, dar nu are cine sa le supravegheze, sa raspunda de functionarea lor. Avem nevoie de fochist si nu stim în baza carui cadrul legal sa facem angajarea. Nu credeam ca vom ajunge în aceasta situatie, sa stam cu centrala în scoala si sa nu avem specialist care sa o supravegheze“, a declarat directoarea unei scoli coordonatoare rurale, referindu-se la situatia dintr-o scoala pe care o are în subordine.
Cazul respectiv nu este singular în Neamt. Foarte multe dintre scolile rurale au fost dotate, în ultimii doi ani, dar în aceasta vara în special, cu centrale termice, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului vrînd sa scoata sobele cu lemne din unitatile de învatamînt si sa le înlocuiasca cu centrale termice cu randamente crescute. Doar ca asta s-a facut fara a se pune în pîine si oameni care sa raspunda de functionarea acestor instalatii. E un fel de a se cumpara doar caruta, fara cai. Inspectoratul Scolar Judetean Neamt cunoaste foarte bine situatia, dar ridica neputincios din umeri. „Unele scoli au directori, directori adjuncti, o secretara-doua, femei de serviciu, în conditiile în care spatiile pentru învatamînt sînt mai mici decît ale altor scoli care nu dispun de astfel de personal. La solicitarea Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, care aplica un program pilot în judetul Neamt, Inspectoratul Scolar încalca legea. Ideea de judet pilot pe învatamînt a devenit o struto-camila. Am emis catre ministerul de resort o adresa si am întrebat ce trebuie facut în judetele pilot, unde nu ni se permite sa angajam oameni pentru scoli. Tot asteptam acest raspuns. Daca vom fi întrebati de ce încalcam legea, macar vom avea o hîrtie oficiala“, a declarat profesorul Grigoruta Oniciuc, inspector scolar general adjunct al ISJ Neamt.

Cerere de dezlegare si pentru capatarea de personalitate juridica

Nu doar angajarea fochistilor pe lînga scolile necoordonatoare este o problema în judetul nostru, ci si aparitia posturilor de directori, contabili, ori secretare este o problema. Conform prevederilor programului pilot, care nu se aplica decît în sapte judete din tara, toate unitatile de învatamînt, fie ele gradinite sau scoli generale, în care sînt înscrisi peste 200 de prescolari sau elevi, trebuie automat sa capete personalitate juridica. Aceasta înseamna ca în fiecare unitate trebuie sa existe un director, o secretara, personal de întretinere. Conform precizarilor facute de profesorul Mihai Lacatusu, inspector scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean, în judetul Neamt sînt circa 80 de unitati de învatamînt care ar trebui sa aiba personalitate juridica. Doar ca Ministerul Economiei nu permite cresterea numarului de posturi, care ar însemna aparitia unui numar mai mare de salariati - directori, secretare, femei de serviciu, soferi, fochisti etc. „Am solicitat punctul de vedere al Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, sa vedem ce trebuie sa facem ca sa respectam si legea si sa respectam si deciziile Ministerului Economiei. Noi avem o suma fixa alocata pentru un numar stabil de posturi aprobate si daca circa 80 de scoli si gradinite ar capata personalitate juridica pentru ca scolarizeaza peste 200 de elevi si prescolari, automat ar creste numarul de salariati. Ca sa nu avem probleme privind încalcarea legislatiei, am solicitat punctul de vedere al ministerului de resort“, a declarat seful învatamîntului nemtean, Mihai Lacatusu.
Doar ca, pîna acum, MECT nu s-a sinchisit sa raspunda vreuneia dintre adrese, iar frigul bate la usa. Scolile nemtene nu au fochisti care sa le asigure încalzirea si nici directori si secretare, care ar creste numarul de salariati din învatamîntul nemtean si poate si calitatea unor servicii profesionale.

FOTO: Scoala_Slobozia

Articol afisat de 2056 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective