Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2007
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 August 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Destituitã de comision?

• fostul inspector adjunct al Inspectoratului Scolar, Maria Rusu, a încasat comisioane de la Bursa Românã de Mãrfuri Piatra Neamt • ea a fãcut parte din comisiile de evaluare a licitatiilor organizate la BRM • Ministerul nu vede cu ochi buni aceste plãti si nici faptul cã ISJ Neamt plãteste oameni pentru a organiza licitatii,acestea fiind de fapt apanajul BRM • reprezentantii Bursei afirmã cã licitatiile au fost organizate corect, iar comisioanele au fost plãtite legal •

Destituirea „generalului“ Dorina Drexler, din fruntea Inspectoratului Scolar Judetean Neamt, a avut la bazã un raport de control efectuat de cãtre Ministerul Educatiei, Cercetãrii si Tineretului. Verificãrile inspectorilor veniti de la Bucuresti au scos în evidentã o serie de nereguli ce au dus, în cele din urmã, la debarcarea întregii conduceri. Ceea ce nu se stia pînã acum este faptul cã nu numai „generalul“ Drexler nu a fost vãzut cu ochi buni de mai marii de la Bucuresti, ci si adjuncta sa, inspectoarea Maria Rusu.
Aceasta a fost luatã în colimator dupã ce s-a constatat cã a încasat comisioane ca urmare a participãrii în comisii de evaluare a unor licitatii efectuate pentru ISJ Neamt de cãtre Bursa Românã de Mãrfuri (BRM) - Terminalul Piatra Neamt. De altfel, sefii de la MECT nu au vãzut cu ochi buni nici comisionale, dar nici faptul cã inspectoratul a apelat la ajutorul Bursei de Mãrfuri care a organizat mai multe licitatii. Si nu este vorba de implicarea Bursei de Mãrfuri, o institutie care cu asta se ocupã, ci de faptul cã la Inspectoratul Scolar Judetean Neamt existã oameni plãtiti pentru se ocupa special de achizitii publice. În conditiile în care conducerea inspectoratului a solicitat ajutorul BRM pentru achizitionarea unor produse, se pune întrebarea de ce a mai plãtit inspectoratul oameni care, pe hîrtie, se ocupã de licitatii? Cum fireascã este si întrebarea: oare era normal ca inspectoarea Rusu sã încaseze comisioane de pe urma licitatiilor organizate la BRM? Am vrut sã o întrebãm personal pe fosta adjunctã a ISJ, însã aceasta nu a rãspuns, ieri, la telefonul mobil. Acelasi lucru am fi dorit sã-l întrebãm si pe inginerul Victor Chele, si el încasator de comisioane în aceste conditii, însã toate eforturile noastre s-au soldat cu tot atîtea esecuri.
ÃŽn raportul de control al MECT, elaborat dupã verificãrile de la Inspectoratul Scolar Neamt, se atrage atentia cu privire la urmãtoarele chestiuni: „implicarea Bursei de Mãrfuri în procedurile de achizitii publice, prin perceperea unor comisioane de la firmele participante, în conditiile în care caietul de sarcini si fisa tehnicã de achizitii au fost întocmite de ISJ, iar entitatea are persoane angajate, care prin fisa postului au responsabilitãti legate de achizitii; plata inspectorului general adjunct, doamna Maria Rusu, si a domnului inginer Chele Victor din aceste comisioane; valoarea caietelor de sarcini a fost perceputã de cãtre Bursa de Mãrfuri si nu de cãtre ISJ; garantia de participare la proceduri s-a constituit în contul Bursei de Mãrfuri (...) achizitia de mobilier scolar acelasi cod CAEN) prin douã contracte la interval de cîteva zile în conditia în care alocatia bugetarã alocatã de cãtre minister a fost viratã în totalitate anterior declansãrii procedurilor de cerere de ofertã (...)“. Toate aceste lucruri sînt mentionate tinîndu-se cont, repetãm, de faptul cã inspectoratul avea oameni care sã se ocupe de organizarea licitatiilor pentru achizitii publice.

Achizitii cu 25% mai mici, prin Bursa Românã de Mãrfuri

Conducerea Bursei Române de Mãrfuri - Terminalul Piatra Neamt, afirmã cã Inspectoratul Scolar Neamt a avut numai de cîstigat în urma aceste colaborãri. „ÃŽntre Bursa Românã de Mãrfuri si Inspectoratul Scolar Judetean Neamt si-a produs efecte contractul de consultantã nr. 15659/09.10.2006. Procedura de selectie ca si consultant a Bursei Române de Mãrfuri - pentru contractul sus amintit, s-a realizat prin procedeul cumpãrãrii directe, prevãzut de art. 19 din OUG 34/2006. Contractul la care facem referire are temeiul legal în prevederile art. 3 alin. 3 din HG 925/2006.
P̣rtile semnatare ale contractului au convenit ca mod de plaṭ a serviciilor de consultanṭ prestate, procedeul delegatiei, preṿzut de art. 1132 Р1133 C. Civ., adic̣ ̨n locul unei pḷti directe, imediate, s-a convenit ca plata ṣ fie f̣cuṭ de c̣tre ofertantii c̨stig̣tori. Comisionul perceput ofertantilor c̨stig̣tori este, ̨n fapt, plata serviciilor de consultanṭ achizitionate de autoritatea contractanṭ. BRM este o persoaṇ juridic̣ de drept privat, care nu a f̣cut altceva dec̨t ṣ prevaḍ o modalitate de plaṭ a unui contract printr-o institutie legaḷ, preṿzuṭ de dreptul comun. Participarea la procedurile organizate de Bursa Rom̢ṇ de Ṃrfuri au asigurat achizitii cu 25% mai mici faṭ de valorile estimate, prin urmare nu se poate pune ̨n discutie eventualitatea unei achizitii la preturi mai mari. Bursa Rom̢ṇ de Ṃrfuri nu a actionat ̨n numele autoriṭtii contractante ca si mandatar, ci aḷturi de aceasta ̨n scopul unor achizitii eficiente. De altfel, legea confeṛ dreptul autoriṭtilor contractante de a apela la servicii de consultanṭ nu numai ̨n scopul elaboṛrii documentatiei de atribuire, ci si servicii de consultanṭ ̨n vederea aplic̣rii procedurilor de atribuire (art.3 alin.3 din HG 925/2006). Concret, consultanta oferiṭ ̨n vederea aplic̣rii procedurii s-a limitat la organizarea acesteia. Un mandat presupune mult mai mult, implic̣ decizii ̨n locul mandantului, ̨n limitele mandatului. Autoritatea contractanṭ a stabilit prin caietul de sarcini ce anume doreste ṣ achizitioneze si ̨n ce conditii, deciz̨nd ̨n final asupra ofertantului c̨stig̣tor. Bursa Rom̢ṇ de Ṃrfuri a asigurat desf̣surarea corecṭ a procedurilor, logistic̣ organizatoric̣, oferind asistenṭ ̨n toate etapele deruḷrii procedurilor.
Bursa Românã de Mãrfuri a elaborat documentatia procedurii de achizitie care contine - cum ar putea fi altfel? - cererea exprimatã de autoritatea contractantã în documentul intitulat „Caiet de sarcini”. Plãtile pentru membrii comisiilor de evaluare au fost fãcute exclusiv din fondurile Bursei Române de Mãrfuri, persoana juridicã de drept privat, pe baza unor conventii civile, pentru care s-au achitat impozitele cãtre stat, aceastã platã purtînd regimul juridic al unei remuneratii între o persoanã juridicã si o persoanã fizicã. Avantajele contractului de consultantã încheiat de Inspectoratul Scolar al Judetului Neamt cu BRM - Terminal Piatra Neamt, sînt dovedite: respectarea legislatiei de achizitii publice; mediatizarea procedurilor cãtre un numãr mare de potentiali ofertanti, dovedit de numãrul mare de participanti; diferentele favorabile obtinute între valoarea fondurilor estimate si valoarea adjudecatã. Consultanta oferitã de Bursa Românã de Mãrfuri a însemnat, în final, aplicarea corectã a procedurilor (doveditã de absenta contestatiilor), precum si realizarea cu succes a achizitiilor“, se aratã într-un comunicat semnat de cãtre Sorina Bulai, director executiv al BRM - Terminalul Piatra Neamt. Cît de mari sau mici au fost comisioanele încasate de inspectoarea Rusu nu am reusit sã aflãm, de la BRM spunîndu-ni-se cã ele sînt confidentiale, conform legislatiei în vigoare.

Articol afisat de 1851 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective