Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 13 Iulie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Ploi de la Dumnezeu

Ploi de la Dumnezeu

• precipitatiile din ultimele zile n-au creat mari probleme • la Poiana Teiului, drumul a fost blocat de aluviuni • cîteva localitati au ramas pe întuneric • grîul ramas pe cîmp n-a avut de suferit, iar porumbul, sfecla si cartoful au mai multe sanse sa prinda toamna • la sfîrsit de saptamîna, vremea va redeveni caniculara •

Codul portocaliu anuntat pentru judetul Neamt nu a fost atît de sumbru pe cît s-a anuntat. Cu mici exceptii, cînd unele sate au ramas pe întuneric, ori s-a blocat un drum national pret de doua ore pe timp de noapte, alte pagube semnificative nu au fost. Partea buna este ca a plouat cu galeata, în tot judetul. La Frunzeni, în comuna Costisa, de exemplu, au cazut în 24 de ore, de miercuri, la 7 si pîna joi, la aceeasi ora, au cazut 72 de litri pe metru patrat. Cel mai putin a plouat la Bistricioara - 28,2 litri pe metru patrat. „ÃŽn general, cantitatea de precipitatii în judet a fost între 40 si 50 de litri pe metru patrat. ÃŽmbucurator este faptul ca a plouat si în zona Roman. La Gîdinti s-au înregistrat 61,5 litri pe metru patrat în 24 de ore, iar la Roman au cazut 60 de litri. Din discutiile cu primarii din Bochicea, Bîra si Stanita, s-au înregistrat si acolo 40-45 de litri. S-a redus din deficitul de apa din sol, dar nu s-a rezolvat aceasta problema integral. S-au înregistrat si cresteri de debite, dar nu semnificative. Cel mai mult a crescut debitul rîului Bistrita“, a declarat inginer Emil Bostan, directorul Sistemului de Gospodarire a Apelor Neamt.

Drum blocat de aluviuni

Unul dintre neajunsurile create de ploaia de miercuri, spre joi se refera la blocarea drumului national DN 17 B, în comuna Poiana Teiului. Într-un punct, drumul a fost blocat pe o lungime de zece metri pe ambele sensuri, cu aluviuni aduse de viitura de pe munte si cu crengi de copaci. La oarece distanta a mai fost un blocaj, pe vreo 20 de metri, dar circulatia a fost reluata în circa doua ore. Vîntul a afectat linii de medie tensiune, fara energie electrica fiind lasati abonati din Poiana Largului si Borca. Vasile Olaru, în vîrsta de 80 de ani, din Poiana Borcii, a declarat ca a vrut sa se intereseze la dispeceratul E-On despre ceea ce se întîmpla cu pana de curent si cît va dura, doar ca s-a izbit de atitudinea total neprietenoasa a reprezentantului E-On. Cert este ca în noaptea de miercuri, spre joi, în judetul Neamt au fost afectate 44 posturi de transformare care alimenteaza cu energie electrica 23 de localitati, însa pîna dimineata au fost remediate problemele din 20 de sate.

Ploaia, mana cereasca pentru culturi

Ploaia din ultimele zile a fost mana cereasca pentru agricultorii nemteni. Si tot mai e nevoie. Dupa seceta cumplita care a uscat pe cîmp aproape toata pîinea si mamaliga nemtenilor pentru anul viitor, precipitatiile cazute în aceasta saptamîna au fost mai mult decît binevenite. Iar oamenii se roaga la Cel de Sus sa dea mai mult.
„Bunul Dumnezeu ne-a dat o medie de 55 de litri de apa pe metru patrat. Doua - trei saptamîni de acum înainte mai putem rezista. Plus ca nici n-au fost necazuri, n-a cazut grindina, ploaia a fost linistita si a facut mult bine. Pentru recoltele de la toamna - porumbul, sfecla, cartoful - ploaia a fost binevenita“, a declarat Vasile Bordeianu, directorul adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Neamt.
Fara precipitatiile din aceasta saptamîna, culturile agricole ar fi fost compromise aproape total. Deja, sînt înregistrate pagube imense din cauza secetei. ÃŽn urma cu trei saptamîni, în judetul Neamt a fost declarata oficial stare de calamitate naturala pe agricultura. Datele DADR Neamt arata ca din cele 15.767 de hectare cultivate în judet, 9.522 au fost compromise în procente de peste 50%, iar alte 6.245 de hectare au fost afectate partial. Pierderile au fost estimate la 13,9 milioane de lei grei. Cele mai afectate sînt culturile de grîu - 9.800 de hectare. Cam o mie de hectare cultivate cu porumb au fost puse la grea încercare, mai întîi din cauza ploilor, apoi din cauza secetei. Guvernul a constituit un fond de despagubiri, alocînd 500 milioane de lei pentru a-i da agricultorilor. 13 milioane din acestia au sanse sa ajunga în Neamt, ca sa acopere în mare parte paguba. DADR Neamt primeste cererile agricultorilor pîna mîine, urmînd sa le transmita la Bucuresti pîna pe 15. Banii ar urma sa ajunga în mîinile pagubitilor cel mai tîrziu în ultima zi a acestei luni. Conform meteorologilor, vremea intra într-un proces de încalzire, iar pentru duminica trebuie sa ne asteptam la temperaturi caniculare. „Am trecut cu bine de avertizarea de cod portocaliu si nu s-au înregistrat fenomene deosebite. Vremea va intra într-un proces de încalzire treptata“, a declarat Ioan Rancea seful Statiei meteo Piatra Neamt.

Articol afisat de 1697 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. NEAMTU, P. DÃNILÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective