Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2007
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 29 Iunie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Pensii mai mari

• circa 44.000 de nemteni erau Ă®n cĂ®mpul muncii Ă®n perioada 1947-1962 • cei mai multi nu au avut trecute salariile Ă®n cartea de munca si nu au gasit documente doveditoare la stabilirea pensiei • Ă®n aceasta situatie, se va folosi ca baza salariul mediu pe economie • majorarea se va vedea la pensia de luna viitoare •

Circa 44.000 de pensionari nemteni vor primi pensii mai mari datorita faptului ca s-a stabilit o alta formula de calcul pentru cei care au fost salariati Ă®n perioada 1947 pĂ®na Ă®n 1962. Noile modificari legislative, respectiv Ordonanta 19/ 2007 reglementeaza situatia celor care erau Ă®n cĂ®mpul muncii Ă®n perioada anterioara anului 1963 si care nu au avut trecut, la acea vreme, salariul pe cartea de munca, ori nu au putut obtine adeverinte doveditoare pentru salariile pe care le-au Ă®ncasat Ă®n perioada mentionata. Pentru acestia, la recalculare a fost luat de referinta salariul minim pe economie din acea vreme, ca o solutie unitara pentru toata lumea. „Pe parcursul procesului de recalculare a pensiilor desfasurat Ă®n anul 2005, s-a observat ca un numar Ă®nsemnat de pensionari nu au Ă®nregistrate salariile Ă®n carnetele de munca pentru perioadele anterioare anului 1963, iar Ă®n foarte multe cazuri de completare a documentatiei de pensionare din anul 2006 s-a constatat ca dovedirea salariilor de Ă®ncadrare este imposibila. S-a ales o solutie unitara, adica utilizarea salariului mediu pe economie pentru fiecare luna de stagiu de cotizare. Prevederile legislative se vor aplica de la 1 iulie 2007, iar drepturile rezultate vor fi acordate Ă®ncepĂ®nd cu pensia aferenta lunii iulie“, a declarat Cezar Aanegroae, directorul Casei Judetene de Pensii Neamt. Ordonanta prevede acordarea unui punct (salariul mediu pe economie) pentru fiecare luna de stagiu de cotizare realizat Ă®nainte de 1 septembrie 1947, indiferent de nivelul drepturilor salariale Ă®nregistrate Ă®n carnetul de munca, ori dovedite, sau pentru care Ă®n carnetul de munca nu sĂ®nt trecute drepturile salariale. Tot un punct se acorda pentru luna de cotizare din perioada 1 sepetembrie 1947-31 decembrie 1962, daca Ă®n cartea de munca nu este trecut salariul si daca acesta nu poate fi dovedit altfel. Un salariu mediu pe economie va fi si pentru aceia care, Ă®n aceeasi perioada, prin valorificarea drepturilor salariale din actele doveditoare rezulta, pentru fiecare luna de stagiu de cotizare, un numar mai mic de puncte. Deficientele Ă®n gasirea actelor doveditoare nu s-a datorat titularilor, ci legislatiei Ă®n vigoare din acea perioada, precum si faptului ca multe societati comerciale sau alte tipuri de institutii nu mai exista Ă®n acest moment, fiind desfiintate. ĂŽn multe cazuri s-a constatat ca nu mai sĂ®nt arhivele.
La nivelul judetului Neamt, sĂ®nt 48.571 de pensionari pentru care drepturile se recalculeaza conform noilor prevederi legale Ă®n vigoare. „Vor beneficia de cresterea pensiei un numar de 43.804 de pensionari nemteni, iar Ă®n procente cresterea medie se cifreaza la 7,16%. ĂŽn lei, cresterea medie este de 28 de lei, dar trebuie sa precizez ca pentru perioade de timp mici cresterea va fi infima, Ă®n timp ce pentru perioade mai mari poate fi semnificativa, chiar dubla, ajungĂ®ndu-se undeva la un procent de 14%. Nu beneficiaza toti de majorare, deoarece se iau Ă®n calcul perioadele efectiv lucrate, facĂ®nd exceptie perioadele asimilate stagiului de cotizare, cum ar fi perioada de stagiu militar sau durata studiilor superioare“, a mai mentionat directorul Aanegroae.
La stadiul de intentie a guvernantilor se afla majorarea punctului de pensie a agricultorilor, din septembrie 2007, cu 50%, si de anul viitor - cu 43% pentru pensionarii din sectorul de stat.

Articol afisat de 1521 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective