Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2007
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 13 Iunie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Silvicultori pe drumuri?

Silvicultori pe drumuri?

• retrocedarea unor suprafete mari de padure, care trec de la Directia Silvica la fostii proprietari, duce la disponibilizarea a 50 de silvicultori nemteni • este vorba de angajatii de la Ocolul Silvic Ceahlau, structura silvica ce va fi desfiintata • persoanele disponibilizate pot primi salarii compensatorii numai Ă®n cazul Ă®n care nu se angajeaza la alta structura silvica • Ă®ntr-o situatie complicata se afla si cei 70 de angajati de la Ocolul Silvic TĂ®rgu Neamt, Mitropolia cĂ®stigĂ®nd mii de hectare de padure • conducerea Directiei Silvice afirma ca Ocolul TĂ®rgu Neamt nu se va desfiinta •

Retrocedarea, catre vechii proprietari sau catre mostenitorii acestora, a unor suprafete Ă®nsemnate de terenuri forestiere da de furca silvicultorilor nemteni. Daca Ocolului Silvic Ceahlau i s-a petcetluit soarta, Ă®n sensul ca va fi desfiintat, lucrurile par a se complica si la Ocolul Silvic TĂ®rgu Neamt. Si asta pentru ca Mitropolia a „rupt“ Ă®n instanta o buna parte din suprafata administrata de silvicultorii tĂ®rgnemteni. ĂŽn cazul celor 50 de angajati de la Ocolul Silvic Ceahlau, lucrurile sĂ®nt clare, mostenitorii familiei Sturdza exprimĂ®ndu-si dorinta de a-i angaja la viitorul ocol silvic privat. Lucrurile nu par asa de simple, pentru ca cei care vor opta pentru o angajare la o alta structura silvica, nu vor mai beneficia de platile compensatorii. Adica, cine va merge la ocolul silvic al lui Sturdza Ă®si va lua adio de la banii oferiti de catre stat. „Pentru angajatii de la Ocolul Silvic Ceahlau, se vor aplica prevederile Legii 174/2006 privind protectia sociala pentru persoanele disponibilizate ca urmare a retrocedarii unor suprafete de teren, din administrarea Romsilva. Protectia sociala se poate Ă®ntinde pĂ®na la o perioada de 24 de luni, cuantumul ei fiind Ă®n functie de vechimea fiecarui angajat disponibilizat. Oamenii trebuie sa se gĂ®ndeasca foarte bine Ă®nainte de a lua o decizie, mai ales daca vor sa se angajeze Ă®n alte structuri silvice. ĂŽn cazul Ă®n care ei vor fi preluati de catre o alta structura silvica, nu vor mai beneficia de protectia sociala. Adica nu vor mai lua acele sume de bani, asa cum prevede legea. Sumele sĂ®nt formate din somaj, care este completat pĂ®na la nivelul salariului mediu pe economie“, a declarat Viorel Timisescu, lider de sindicat si purtator de cuvĂ®nt la Directia Silvica Neamt.
Directia Silvica a pus la dispozitia Comisiei Locale de Fond Funciar Ceahlau amplasamentul pentru retrocedarea a 16.000 de hectare de padure, din cele 27.000 revendicate de mostenitorii printului Sturdza. Acest lucru înseamna ca mai este putin timp pîna cînd mostenitorii vor intra în posesia miilor de hectare de padure.

Ocolul Silvic Tîrgu Neamt nu se desfiinteaza

Situatia de la Ocolul Silvic TĂ®rgu Neamt nu este vazuta Ă®n roz de catre reprezentantii bisericii. Acestia sustin ca Directia Silvica se Ă®mpotriveste retrocedarii, tocmai din cauza ca ocolul silvic va ramĂ®ne cu o suprafata foarte mica de administrat. „Dupa ce vom primi si cele 4.478 de hectare de padure, Ocolul Silvic TĂ®rgu Neamt va ramĂ®ne cu o suprafata infima. Cum ne va fi retrocedat si sediul ocolului, activitatea Directiei Silvice Ă®n zona nu-si mai are rostul. De asta se opun retrocedarii celor 4.478 de hectare de padure, de teama ca TĂ®rgu Neamt va ramĂ®ne fara ocol silvic“, a declarat parintele jurist Constantin Grigore. Silvicultorii nu sĂ®nt de acord cu cele spuse de reprenzentantul Mitropoliei si afirma ca Ocolul Silvic TĂ®rgu Neamt nu se va desfiinta. „Ocolul Silvic din TĂ®rgu Neamt nu va fi desfiintat. Se va cauta o solutie pentru completarea suprafetei pe care o administreaza, cu toate ca ocolul detine suficient teren pentru a Ă®ntruni normele ce-i da dreptul sa functioneze. Directia Silvica are 70 de angajati acolo care nu-si vor pierde locurile de munca“, a declarat Viorel Timisescu, directorul Directei Silvice Neamt.

Protectie sociala pentru silvicultorii disponibilizati

Parlamentul României a analizat situatia de la Romsilva, de unde vor fi disponibilizati peste 7.000 de angajati ca urmare a retrocedarilor ce au fost facute pe baza legilor fondului funciar.
Astfel, în cursul anului trecut, a fost adoptata Legea 174 privind unele masuri de protectie sociala a personalului disponibilizat din cadrul Regiei Nationale a Padurilor-Romsilva, prin concedieri colective, ca urmare a restituirii padurilor catre fostii proprietari. Persoanele ce vor fi disponibilizate, la desfacerea contractului colectiv de munca, vor beneficia de o suma egala cu de doua ori salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care se fac disponibilizarile, comunicat de Institutul National de Statistica. Disponibilizatii vor beneficia si de o indemnizatie de somaj, stabilita potrivit reglementarilor legale în vigoare, precum si de un venit lunar de completare. Venitul lunar de completare este egal cu diferenta dintre salariul individual mediu net pe ultimele 3 luni înainte de disponibilizare, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de munca, dar nu mai mare decît salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care se fac disponibilizarile. Venitul de completare se acorda lunar de la data stabilirii indemnizatiei de somaj, dupa cum urmeaza: pe o perioada de 12 luni, pentru personalul disponibilizat, cu vechime în munca de pîna la 12 ani; pe o perioada de 16 luni, pentru personalul disponibilizat, cu vechime în munca cuprinsa între 12 si 16 ani; pe o perioada de 20 luni, pentru personalul disponibilizat, cu vechime în munca cuprinsa între 16 si 20 ani; pe o perioada de 24 luni, pentru personalul disponibilizat, cu vechime în munca de peste 20 ani.
Mai trebuie spus ca toate aceste drepturi vor fi acordate lunar, ceea ce înseamna ca, daca se vor reangaja dupa disponibilizare, vor pierde protectia sociala.

Articol afisat de 1796 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective