Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 29 Ianuarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Drogatii din arest

Drogatii din arest

• drogatii care ajung în arestul IJP Neamt sînt o adevãratã problemã pentru politisti • pentru a nu avea dificultãti, persoanele ajunse în arestul Politiei sînt investigate medical • în cazul celor care au consumat droguri, politistii iau mãsura transferãrii lor la penitenciarul din Bucuresti, în vederea dezintoxicãrii • în cursul anului trecut, mai putin de cinci infractori au plecat din arestul IJP Neamt la clinica de dezintoxicare din cadrul Penitenciarului de la Bucuresti •

Consumul de droguri a devenit un fenomen si în România, inclusiv în judetul Neamt. Cum era de asteptat, majoritatea consumatorilor fac parte din categoria persoanelor certate cu legea, iar politistii trebuie sã le acorde o atentie deosebitã. Si asta pentru cã oricînd un consumator de stupefiante poate intra în sevraj în cazul în care rãmîne fãrã doza zilnicã. Deocamdatã, spun politistii, în judetul Neamt nu s-au înregistrat astfel de cazuri. Asta nu înseamnã cã în arestul Politiei Neamt nu au poposit si infractori dependenti de droguri. Numai în cursul anului trecut, cinci persoane retinute de oamenii legii nemteni au ajuns în clinicile de dezintoxicare aflate în reteaua penitenciarelor din România. Este vorba de cea care functioneazã în cadrul Spitalului Penitenciar Jilava. ÃŽn judetul Neamt, nu existã o astfel de unitate sanitarã. Conform precizãrilor fãcute de cãtre doctor Cornelia Maria Vulpe, sefa Centrului de Sãnãtate Mintalã Neamt, cazurile de intoxicatie cu droguri sau sevraj sînt tratate la Centrul de drogo-dependentã din cadrul spitalului Socola Iasi. „Centrul, unicul de acest fel din Moldova, a fost înfiintat special pentru aceastã categorie de bolnavi de cãtre Ministerul Sãnãtãtii, în conformitate cu Programul National de tratamente împotriva drogurilor. Tratamentele de dezintoxicare sînt foarte costisitoare si ca atare sînt fãcute în unitãti speciale. Iar medicatia necesarã este de asemenea scumpã si are regim special“, a declarat doctor Cornelia Maria Vulpe. Cazurile acute de intoxicatie cu droguri, asemenea tuturor cazurilor de intoxicatie, ajung la Unitatea de Primire a Urgentelor, unde li se administreazã tratamentul specific. Numai cã, de cele mai multe ori, pacientii care au de suferit din cauza supradozelor ajung la spital în comã. Pînã cînd medicii pot decela natura comei pacientilor, acestora li se fac o gramadã de investigatii. „Dupã ce pacientii îsi revin din comã si spun cu ce s-au intoxicat sau dupã ce sînt scosi din crizã le administrãm un tratament oarecum specific, dupã care îi trimitem la Psihiatrie. ÃŽn ultimii doi-trei ani, nu am avut nici un caz de intoxicatie cu droguri sau de sevraj“, a declarat doctor Iliana Nicorescu, sefa Unitãtii de Primire a Urgentelor din cadrul Spitalului Judetean Neamt. Pacientilor aflati în sevraj din lipsa dozei de drog pe care o consumã li se administreazã Metadonã, un drog sintetic, mai usor, al cãrui efect este valabil între 24 si 72 de ore, în functie de doza pe care o utilizeazã consumatorul de opiacee.
Tratamentul unor persoane retinute în aceste clinici ar fi foarte costisitor, întrucît politistii ar fi obligati sã asigure paza arestatilor permanent. Acest lucru ar însemna cel putin trei politisti care ar lucra în tot atîtea schimburi. „Orice persoanã care ajunge în arestul Politiei este investigatã din punct de vedere medical. Nu existã individ care sã intre în arest fãrã sã fie vãzut de medicul unitãtii. Acesta completeazã cîte o fisã medicalã pentru fiecare persoanã introdusã în arest. Documentul aratã clar dacã respectivul este sau nu consumator de droguri. ÃŽn cazul în care avem de-a face cu consumatori ocazionali, situatia nu este foarte gravã. Atunci, însã, cînd constatãm cã este vorba de o persoanã dependentã de droguri, situatia se schimbã. Si asta pentru cã existã riscul ca ea sã intre în sevraj si sã decedeze. De aceea, atunci cînd avem de-a face cu consumatori înrãiti de droguri, luãm decizia transferãrii lor la clinica de specialitate din cadrul Penitenciarului Bucuresti. Acolo, arestatul urmeazã un tratament, la finele cãruia revine în arest pentru a se continua cercetãrile. Nici o persoanã nu pleacã din clinicã fãrã o analizã toxicologicã. De regulã, tratamentul în astfel de cazuri dureazã între una si douã luni“, a declarat un ofiter din cadrul Politiei Neamt.

Dealer de droguri la dezintoxicare

Unul dintre nemtenii care au ajuns, în cursul anului trecut, din arestul IJP Neamt în Penitenciarul Jilava este Mihai Rãzvan B., de 24 de ani. Tînãrul a fost, deja, trimis în judecatã de procurorii Biroului teritorial Neamt al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizatã si Terorismului, în sarcina sa fiind retinute mai multe infractiuni. El este acuzat de detinere de droguri de risc în vederea consumului, vînzare si introducerea în tarã a acelorasi stupefiante. Dependent de droguri, arestatul a stat mai multe sãptãmîni într-o clinicã de dezintoxicare din Bucuresti, de unde a revenit pentru a fi cercetat. La un moment dat, au existat informatii conform cãrora Mihai Rãzvan B. ar fi intrat în sevraj în timp ce se afla în arestul Politiei. Informatia nu a fost confirmatã de politisti, acestia spunînd cã nu riscã nimeni sã introducã în arest o persoanã, fãrã a-i face analizele medicale. Cert este cã tînãrul era un consumator înrãit de stupefiante. El obisnuia sã aducã din strãinãtate droguri, atît pentru el, cît si pentru vînzare cãtre cei interesati. Anchetatorii implicati au stabilit cã, la începutul lunii noiembrie 2006, tînãrul a plecat în Germania pentru a se aproviziona cu stupefiante. Cînd a intrat în tarã, a fost asteptat pînã ce a ajuns în Piatra Neamt, dupã care a fost sãltat de oamenii legii. Acestia l-au asteptat, iar pe 23 noiembrie 2006 a fost retinut în Piatra Neamt, ulterior fiind arestat. Conform actului de inculpare, cu ocazia perchezitiei, în buzunarul interior al gecii au fost descoperite 12 fragmente de substantã solidã, de culoare verde-oliv, ambalate în folie de plastic transparentã, precum si o tigaretã confectionatã artizanal. La audierile efectuate de procuror, învinuitul a declarat cã drogul a fost cumpãrat de la un cetãtean marocan, pe care l-a întîlnit într-un parc din orasul Chemnitz, din Germania. El a mai afirmat cã a introdus drogul în tarã pentru consum propriu. Despre tigara confectionatã artizanal, pietreanul a declarat cã si-o pregãtise pentru el, iar cutia cu foite de tigarã o achizitionase tot din Germania.

Articol afisat de 2379 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU, L. ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de traktorist la data 29.01.2007 01:51
draci !
Bagati la arest , apoi scosi pt judecata si bagati iar. Cheia trebuie apoi aruncata.
Vet da voi de dreaq daca visati reabilitare, grija fata de om, rahatini con perjolini.
Daca moare, e bine ! Daca nu tot bine. Cica dezintoxicare, hranit cu doguri la militie. Poate ca de acolo mai trag si mulitienii la nara.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective