Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Ianuarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Amînare în rãzboiul în instantã dintre sindicalisti si Inspectoratul Scolar

Procesul dintre Federatia Sindicatelor Libere din Învãtãmînt Neamt si Inspectoratul Scolar Judetean a debutat cu o amînare. Cele douã pãrti vor reveni în fata instantei de judecatã pe 23 februarie, la ora 10. Ieri, atît reprezentantii Inspectoratului Scolar, cît si ai sindicatului au anuntat cã trebuie sã îsi pregãteascã noi argumente cu care sã îsi sustinã cauza în fata judecãtorului. Inspectoratul Scolar este apãrat de propriul jurist, Iulian Ionel Chindea, în vreme ce sindicalistii nemteni au angajat un avocat din baroul iesean. Constantin Baroi, viceliderul FSLI Neamt, a declarat cã dacã instanta de judecatã din Neamt va interpreta Legea care contine statutul cadrului didactic asa cum au fãcut cele din Iasi si Dolj, atunci demersul sindicalistilor si cadrelor didactice care se considerã nedreptãtite va fi un succes.
Învãtãmîntul nemtean se pare cã a intrat în cel mai mare scandal de pînã acum. Sindicatul din aceastã ramurã a dat în judecatã conducerile a peste o sutã de scoli, Inspectoratul Scolar si Consiliul Judetean, pe motiv cã educatoarele si învãtãtorii cu vechime de peste 25 de ani în învãtãmînt si care au gradul didactic I nu beneficiazã de un drept care li se cuvine, fiind plãtiti mai putin în comparatie cu munca prestatã. Din acest motiv, sindicalistii din scoli au adunat datele celor care se considerã nedreptãtiti pentru cã nu încaseazã un spor financiar, constatînd cã în aceastã situatie se aflã 857 de dascãli. La începutul lui decembrie 2006, în zeci de scoli, dar si la Inspectoratul Scolar, au ajuns citatiile pe baza cãrora pîrîtii sînt chemati la judecatã. În conceptia conducerii Inspectoratului Scolar, vinovati de toatã aceastã tevaturã sînt directorii scolilor, care nu au fost atenti la ceea ce se întîmplã în unitãtile pe care le conduc si din a cãror neglijentã s-au putut scurge informatii despre dascãlii care nu beneficiazã de toate drepturile legale.
Situatia de la Neamt nu este unicã în tarã. În alte judete, procesele dintre sindicate si inspectoratele scolare sînt mult mai avansate, în cazul unora dîndu-se, deja, sentintele. Dacã în unele cazuri, cum sînt Iasiul si Doljul, cîstigãtori sînt sindicatele, iar în altele, de succes s-au bucurat dregãtorii învãtãmîntului.
Conform Statutului cadrelor didactice, atît profesorii, cît si învãtãtorii si educatoarele cu gradul didactic I au dreptul, atunci cînd îndeplinesc criteriile de vechime, la norma didacticã de 16 ore pe sãptãmînã, în loc de 18-24, cît presteazã în prezent. Diferenta de 2-8 ore nu este plãtitã, pentru cã acelasi Statut al cadrelor didactice are douã articole care prevãd cã plata învãtãtorilor si educatoarelor se face pe post si nu dupã normarea pe ore.

Articol afisat de 1691 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de profesor la data 28.01.2007 19:27
Dictatura Drexler rezista in continuare
Stimati sindicalisti nu uitati ca Presedintele Tribunalului Neamt este C. Drexler, numit cu delegatie pentru a o sprijini pe sotia sa, D Drexler !!!
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective