Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Ianuarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Fenomen meteo extrem de rar, la Piatra Neamt

• ieri, în jurul orei 13.30, curcubeul a putut fi vãzut pe cerul orasului • pentru a se produce acest fenomen specific sezonului cald, este musai sã plouã cu soare, iar norul din care vine precipitatia sã fie opus soarelui • vîntul care a bãtut cu putere a lãsat sapte localitãti fãrã curent electric •


Un fenomen meteorologic extrem de rar, mai ales pentru luna ianuarie, s-a produs si a fost vizibil în Piatra Neamt ieri, în jurul orei 13.30 - curcubeul. Potrivit precizãrilor fãcute de cãtre Ioan Rancea, seful Statiei Meteo Piatra Neamt, curcubeul apare doar atunci cînd plouã în averse, iar norul din care vine precipitatia se aflã în partea opusã soarelui. Fenomenul optic si meteorologic, care se produce de regulã în sezonul cald, se datoreazã refractiei luminii solare în picãturile de apã din atmosferã si are aspectul unui imens arc multicolor, rosu la exterior si violet la interior. Secventa de culori cea mai acceptatã este aceeasi cu cea a spectrului luminii albe, adicã: rosu, oranj (portocaliu), galben, verde, albastru, indigo si violet (ROGVAIV). Conform mãsurãtorilor fãcute de cãtre meteorologii nemteni cu douã ore înainte de producerea acestui fenomen, în Piatra Neamt si Tîrgu Neamt se înregistrau 12 grade Celsius, la Roman erau 11, în masivul Ceahlãu, la Vîrful Toaca, se înregistrau -3, iar în statiunea Durãu, erau 7.
La medie altitudine, vîntul bãtea, ieri, cu diverse intensitãti, viteza fiind cuprinsã între 50 si 75 de km/h, în schimb, la Vîrful Toaca, viteza atingea 140 de km/h. Tot la Toaca era ceatã densã, se depusese chiciurã, zãpada depusã în strat care acum mai mãsura 26 de centimetri, fiind viscolitã.
Potrivit unei avertizãri meteorologice emise de Agentia Nationalã de Meteorologie si Hidrologie pentru regiunea de nord, nord-est a Moldovei, în acest week-end, vremea se va mentine caldã, cerul va fi senin, se vor semnala precipitatii sub formã de ploaie, fiind posibil ca, în anumite zone, sã se înregistreze cantitãti de 15-20 de litri pe metru pãtrat. La munte, la altitudini de peste 1.200 de metri vor cãdea precipitatii sub formã de lapovitã si ninsoare, iar intensificãrile vîntului se vor mentine. Minimele termice vor fi cuprinse între -2 si 6 grade Celsius, iar maximele vor fi situate între 6 si 14 grade.
Vîntul puternic care a suflat în judetul Neamt, în ultimele 24 de ore, a lãsat fãrã curent sapte sate si a afectat 21 de posturi de transformare. Cele mai multe localitãti rãmase fãrã alimentare cu energie electricã, pret de cîteva ore, sînt din zona orasului Tîrgu Neamt. Echipele de interventie ale E-ON Moldova au intervenit, vineri de dimineatã, astfel cã asearã mai erau de remediat defectiuni de la doar sase posturi de transformare. Inginer Lucian Luca, purtãtorul de cuvînt al E-ON Moldova, a declarat cã, în cursul zilei de vineri, 19 ianuarie, echipele de interventie au gãsit pe trasee multe izolatoare sparte, conductoare rupte si foarte multe crengi de copac agãtate în retelele electrice. Conform precizãrilor fãcute de cãtre Augustin Andronic, din cadrul Serviciului Salvamont Neamt, în Durãu, din cauza vîntului, un brad a fost doborît la pãmînt.
În Piatra Neamt, rafalele puternice au reusit sã smulgã acoperisul de la Megastore Altex, situat în centrul municipiului.

Articol afisat de 3404 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU, S. TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de traktorist la data 20.01.2007 18:08
Faceti ceva si sa apara mai des.
Sa apara linga gondola turistica . Turistii casca gura la curcubeu si voi le sterpeliti portofelele .
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective