Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Decembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Capturã record de brãduti

• în doar douã zile au fost confiscati 1837 de pomi de iarnã • prejudiciul a fost stabilit la 1,04 miliarde de lei • politistii au confiscat si 109,95 metri cubi de material lemnos •

Ca în fiecare an, în preajma sãrbãtorilor de iarnã, politistii intensificã actiunile de control, scopul fiind acela de a stopa furturile de material lemnos, în special a celor de brãduti. Actiunile în acest sens sînt desfãsurate împreunã cu institutii ce au atributii de control în acest domeniu, respectiv Garda Financiarã, Inspectoratul de Regim Silvic si Vînãtoare, Inspectoratul de Jandarmi etc.
Astfel, echipe mixte purced în fiecare an pe teritoriul judetului Neamt, în acele locuri unde se înregistreazã fapte ilegale de tãiere a masei lemnoase si încearcã sã stopeze fenomenul. Cum judetul Neamt are o suprafatã împãduritã de 253.779 hectare, adicã aproximativ 43% din totalul suprafetei administrative, munca celor care combat delictele silvice este destul de dificilã, fiind greu sã stîrpesti în totalitatea comiterea unor astfel de fapte. În perioada 1-15 decembrie, echipele de control au ridicat, în vederea confiscãrii, cantitatea de 109,95 metri cubi de material lemnos, în valoare totalã de 17.442,3 ron, si au confiscat 1.837 pomi de Crãciun, în valoare de 104.000 ron (1,04 miliarde de lei vechi). De asemenea, au fost constatate 40 de infractiuni privind tãieri si sustrageri de material lemnos si au fost aplicate 40 de sanctiuni contraventionale, în valoare totalã de 36.120 ron. Astfel, pe 1 decembrie 2006, lucrãtorii Serviciului de Investigare a Fraudelor l-au identificat pe Vasile N., de 37 de ani, din localitatea Mãlini, judetul Suceava, care transporta cantitatea de 23,192 metri cubi de lemn rotund rãsinoase, în stare verde, fãrã a poseda documente de provenientã.
Acesta a fost sanctionat contraventional cu amendã în valoare de 1.000 ron, iar materialul lemnos a fost ridicat în vederea confiscãrii.
ÃŽn dimineata de 9 decembrie, în jurul orei 7.30, lucrãtorii Postului de Politie Poiana Teiului, împreunã cu personalul silvic din cadrul Ocolului Silvic Borca, în timp ce executau serviciul, pe DN 15, în punctul fix „Viaduct - Poiana Teiului“ au oprit pentru control un autotractor cu remorcã condus de Constantin G., din Iasi. Acesta transporta 880 pomi de Crãciun, specia brad, de la o societate comercialã din Oradea la o societate comercialã din Iasi, fãrã a detine aviz de însotire a mãrfii. Societatea comercialã din Oradea a fost sanctionatã contraventional cu suma de 10.000 ron, iar cantitatea de 880 de pomi de iarnã, în valoare de 34.900 ron, a fost confiscatã.
ÃŽn data de 11 decembrie, lucrãtorii Postului de Politie Ceahlãu, împreunã cu reprezentanti ai I.T.R.S.V. Suceava si Ocolului Silvic Ceahlãu au efectuat un control în fondul forestier administrat de Ocolul Silvic Ceahlãu, ocazie cu care în zona „Pîrîul Mare“ au fost identificati 957 de pomi de Crãciun, specia brad, tãiati ilegal de muncitorii unei societãti comerciale din judetul Neamt. ÃŽn urma verificãrilor efectuate, s-a stabilit faptul cã respectiva societate comercialã avea încheiat, cu Directia Silvicã Neamt, un contract de exploatare-furnizare, fapt care a favorizat tãierea în delict a celor 957 pomi de iarnã, prin retezarea vîrfurilor de brad. Pomii au fost confiscati, valoarea acestora ridicîndu-se la suma de 79.031,62 ron. Administratorului societãtii comerciale i-a fost întocmit dosar penal. ÃŽn noaptea de 11 spre 12 decembrie 2006, politistii din cadrul Formatiunii de Politie Ruralã Bicaz au actionat împreunã cu reprezentanti ai I.T.R.S.V. Suceava, pe raza localitãtii Pîntec, comuna Grinties. Cu aceastã ocazie, a fost depistat Marius T., din orasul Toplita-Harghita, care transporta cu un autovehicul cantitatea de 13,36 mc de arbori esentã rãsinoase, fãrã a poseda acte de provenientã si transport. Materialul lemnos, în valoare de 3.000 ron, a fost ridicat în vederea confiscãrii, iar soferul masinii a fost amendat contraventional cu 1.000 ron.
Politistii afirmã cã astfel de actiuni vor continua, iar cei care vor încãlca legea vor suporta consecintele de rigoare. „ÃŽn perioada urmãtoare, actiunile de control si patrulare în fondul forestier national si în vegetatia din afara acestuia vor fi intensificate. Acestea vor viza cu precãdere locurile unde au fost comise fapte ilegale la regimul silvic si traseele obligatorii de trecere a mijloacelor de transport cu material lemnos, drumurile forestiere si drumurile comunale, precum si zonele unde se gãsesc arbori din specia brad si molid care ar putea fi exploatate pentru valorificare, sub forma pomilor de iarnã. De asemenea, se va actiona în piete, tîrguri si oboare pentru depistarea celor care comercializeazã material lemnos si pomi de Crãciun, fãrã a avea documente legale“, a declarat comisarul sef Stelicã Bezim, adjunctul Politiei Neamt.

Articol afisat de 1904 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Daniel MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective