Carnea de porc, controlatã trichineloscopic
• în circumscriptiile sanitar-veterinare din pietele din judet se efectueazã examene trichineloscopice la carnea de porc • examenul poate fi solicitat de oricine, contra sumei de 70.000 de lei • analizele sînt efectuate de cãtre medici veterinari • Angajatii Directiei Sanitar-Veterinare Neamt (DSV) efectueazã, de la începutul acestei sãptãmîni, examene trichinelosopice la carnea de porc. Conform precizãrilor fãcute de cãtre medicul veterinar Constantin Lipan, director adjunct al respectivei institutii, acest tip de examen se efectueazã în marile piete agroalimentare din judet (Piatra Neamt, Roman, Tîrgu Neamt, Bicaz), în fiecare zi, între orele 8 si 18, la circumscriptiile sanitar-veterinare din aceste centre comerciale.
Examenele sînt efectuate de cãtre medicii veterinari care, pe loc, analizeazã la microscop mostre de carne de porc din ceea ce vînd crescãtorii particulari. Poate solicita efectuarea acestui examen orice persoanã care doreste sã se asigure cã nu riscã sã se îmbolnãveascã de trichinelozã din cauza cãrnii de porc pe care a achizitionat-o, contra sumei de 70.000 de lei.
Trichineloza este produsã de un mic vierme, Trichinella Spiralis, care se transmite la om prin consumul de carne infestatã. Larvele de Trichinella din carnea infestatã, cel mai des cea de porc, odatã pãtrunse în tubul digestiv, sînt eliberate si se transformã în viermi adulti în 5-7 zile. Dupã fertilizare, viermii masculi se eliminã, iar femelele pãtrund în mucoasa intestinului, unde depun larve timp de cîteva sãptãmîni. Acestea intrã, apoi, în circulatie si, ulterior, se stabilesc în tesuturi, în special în musculatura scheletului. În muschi, larvele se închisteazã si rãmîn vii ani de zile sau se pot calcifia.
Manifestãrile clinice sînt în functie de cantitatea de larve ingerate. Incubatia este de 9-18 zile. Initial, bolnavii prezintã dureri abdominale, lipsa poftei de mîncare, greatã, diaree. Apoi, apar durerile musculare, slãbiciuni si dificultãti la mers, mestecat, înghitit, respirat. Muschii devin tumefiati si pot apãrea si eruptii pe piele. Carateristic, însã, este edemul fetei.
Temperatura poate creste pînã la 38-40 grade, timp de mai multe zile. Dacã invazia este masivã, poate fi afectat si creierul, cu manifestãri neuro-psihice.
Trichineloza este o boalã care se poate preveni. De aceea, se recomandã consumul cãrnii si a produselor din carne verificate. Dacã sacrificarea are loc în gospodãrie, este obligatoriu examenul trichineloscopic. De asemenea, o mãsura sigurã pentru distrugerea larvelor este prelucrarea termicã suficientã prin fierbere sau frigere a cãrnii.
Tot de luni, inspectorii sanitar-veterinari efectueazã controale ale produselor alimentare de toate felurile, care se comercializeazã în pietele din judet.
„Echipe de medici si inspectori din cadrul institutiei noastre se vor afla pe teren zi de zi, pînã pe 3 ianuarie, pentru a controla calitatea si termenul de valabilitate al tuturor produselor alimentare care se vînd în toate pietele agroalimentare din întreg judetul. Sperãm sã nu avem surprize neplãcute si sã nu fie nevoie sã supãrãm pe nimeni aplicînd amenzi pentru eventuale nereguli pe care le-am putea depista“, a declarat doctorul Constantin Lipan, director adjunct al DSV Neamt.
|