Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 18 Septembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Eu mi-as dori un presedinte mai întelept“

„Eu mi-as dori un presedinte mai întelept“

interviu cu Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor

Reporter: Cum se vede colaborarea dintre membrii Aliantei din functia pe care o detineti, presedinte al Camerei Deputatilor?
Bogdan Olteanu: Colaborarea din Alianta se vede mai bine decît pare. Mai prost merge colaborarea cu presedintele, aici avem noi mult de lucru.
Rep.: De ce? Nu agreati politica facuta la o cafea, cu prietenii, la un restaurant sau altul?
B.O.: Cafea si apa plata se zice acum, daca nu gresesc. Nu. Aceea chiar nu e o problema. Pîna la urma fiecare se duce si discuta unde vrea cu prietenii. Eu sînt convins ca deciziile nu se iau acolo, poate se comunica acolo. Cred în decizii mai bine cumpanite si mai putin pripite. Eu nu cred ca deciziile se iau la restaurant, dar, chiar daca se iau la birou, cred ca trebuie bine întoarse pe toate fetele, trebuie cîntarite. O sa va dau un exemplu: daca o sa luam suspendarea lui Atanasiu - foate usor îti e sa te gîndesti ca Atanasiu a fost suspendat pentru ca a scos la iveala cotcariile lui Badalan, de vreme ce lucrul acesta s-a întîmplat nu cînd s-a trimis dosarul lui Atanasiu în instanta, ci doua saptamîni dupa aceea, tocmai cînd iesise în sfîrsit dosarul lui Badalan. De asta e bine sa cumpanesti întîi, dar nu sînt eu cel care sa dau sfaturi presedintelui Basescu.
Rep.: Avem presedinte jucator care intervine, rezolva... Nu asta am vrut?
B.O.: Eu mi-as dori un presedinte mai întelept, dar, pe de alta parte, alegerea în 2004 a fost una simpla, vorba domnului Basescu: între doi fosti comunisti, am ales ce am avut mai bun.
Rep.: Pe plan politic se mai întîmpla si altceva decît dosare dezgropate, întîlniri de taina la cina, crize mai mult sau mai putin provocate?
B.O.: Eu v-as spune ca doua lucruri importante se-ntîmpla. În primul rînd aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, si asta e o bucurie pentru noi toti. Îmi pare rau ca nu stim sa o traim. De 4-5 ani în Romania s-a produs o schimbare masiva si ea a fost perceputa si de cei de la Bruxelles. Poate ca mai bine decît de catre noi, pentru ca ei vad mai de departe si vad mai bine. Si schimbarea asta s-a tradus în faptul ca, daca în 2000-2002, era vorba sa aderam poate prin 2009-2010, uite ca se întîmpla minunea si la 1 ianuarie 2007 o sa fim membri ai Uniunii. Al doilea lucru care se întîmpla este ca avem suficient de multi bani ca sa putem sa lucram la dezvoltarea Romaniei, sa putem sa alocam bani pentru scoli, pentru drumuri, pentru spitale. Ramîne de vazut în ce masura administratia va fi capabila sa foloseasca aceste fonduri. Deja constatam în anul acesta ca problema nu mai e lipsa de bani, ci lipsa de capacitate de a derula proiecte. Si asta e dureros si asta atrage si anumite semne de întrebare asupra capacitatii celor care conduc administratia.
Rep.: Multi ne întrebam de ce nu mai apare odata legea votului uninominal. Cine se teme?
B.O.: Am sa va spun cum o sa încercam sa rezolvam problema aceasta. Eu am vorbit cu colegul Mihai Voicu, presedintele Comisiei de Cod Electoral, si el mi-a spus urmatorul lucru: ca va pune în discutia comisiei principiul, daca sîntem sau nu de acord cu votul uninominal. Va cere asta într-o sedinta publica a comisiei la care se va asigura ca vor participa toti cei 15 membri si-i va ruga pe rînd sa se exprime pentru sau împotriva votului uninominal.
Daca presiunea publica va fi suficient de mare, Parlamentul va accepta votul uninominal, daca presiunea publica nu va fi suficient de mare, probabil ca o sa patim ca în 2003 cînd toata lumea spunea ca vrea vot uninominal si, cînd a fost sa se voteze, s-a votat nu. Noi încercam sa presam din punctul acesta de vedere. Eu am facut în primavara un turneu prin mai multe orase ale tarii, împreuna cu Asociatia Pro Democratia, am sa-l reiau si în toamna aceasta, în sustinerea unui proiect de cod electoral al asociatiei mentionate, care nu e un proiect neaparat partizan de partid. Eu nu cred ca e usor sa convingi celelalte partide sa sustina un proiect al PNL-ului sau al PSD-ului sau al PD-ului. Cred însa ca putem sa ne întelegem sa sustinem împreuna un proiect al societatii civile. Eu cred ca proiectul Pro Democratiei e bun, îl sustin si voi încerca sa obtin în jurul acestui proiect sustinerea parlamentara. Dar, repet, acea sustinere parlamentara e mult mai usor de obtinut daca va exista sprijin public masiv.

„Eu sînt în PNL pentru niste idei si cred ca asa e bine sa faci politica: pentru niste idei“

Rep.: Printre proiectele politice mai mult sau mai putin futuriste de care am auzit la un moment dat a fost cel al unui partid pe care domnul Basescu ar vrea sa îl faca pe scheletul PD, atragînd politicieni tineri de la PSD, de la PNL. Sînteti un reprezentant al generatiei tinere de politicieni. Credeti ca un astfel de proiect poate fi pus în practica?
B.O.: Eu sînt liberal. Sînt în PNL de la început, de dupa Revolutie, si am de gînd sa ramîn aici. N-am venit si n-am ramas în PNL pentru nici o persoana, nici n-am sa plec din PNL pentru o persoana. Eu sînt în PNL pentru niste idei si cred ca asa e bine sa faci politica: pentru niste idei. Nu stiu daca chiar vrea sa-si contruiasca presedintele Basescu un partid, nu stiu daca îi trebuie sau nu un partid, ultima oara auzisem ca nu-i trebuie. Parerea mea este ca cine pleaca dintr-un partid în altul îsi pierde mult din credibilitate. Si atunci eu consider ca una din marile întelepciuni ale revizuirii Constitutiei a fost separarea alegerilor parlamentare de cele prezidentiale. Noi am tot tinut partidele în umbra unor lideri locomotiva pentru ca o data cu alegerile parlamentare erau si alegerile prezidentiale, toata lumea se uita spre alegerile prezindentiale si candidatul prezi-dential si, în umbra lui, venea si partidul. De data asta s-a rezolvat. Alegerile prezidentiale stim ca sînt în 2009, ca nu se organizeaza anticipat, alegerile parlamentare, la termen, sînt în toamna lui 2008, daca ar fi anticipate, ceea ce eu nu cred, sînt mai devreme, nu mai tîrziu. Asta înseamna ca nu se tin simultan si asta înseamna ca în 2008 o sa avem alegeri parlamentare, o sa discutam despre candidatul local, sper eu votat uninominal, si n-o sa vina candidatul prezidential care sa-mi spuna: domnule voteaza-l pe ala ca e în umbra mea. Asta va duce mult la consolidarea partidelor politice si, pe urma, în anul urmator, cine vrea sa candideze la presedintie, sînt convins ca nu o sa caute sustinere din partea partidelor, o sa se bazeze pe propria personalitate, ca trebuie sa ai o cota mare de încredere în plan national sa candidezi la presedintia Romaniei.
Rep.: Ati apucat sa luati si pulsul filialei nemtene a PNL? Cum vi s-a parut?
B.O.: O organizatie foarte buna si care se descurca singura. N-are nevoie de sfaturi de la Bucuresti. M-am întîlnit cu reprezentantii ei, am discutat, dar stiu ei ce au de facut.

Articol afisat de 1560 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cezar FILIP)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective