Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Septembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Sarbatoare de suflet la Sagna

Sarbatoare de suflet la Sagna

• biserica avind hramul „Pogorirea Sfintului Duh“ a fost sfintita in prezenta IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului si PS Arhiereu Vicar Ioachim Bacauanul • ceremonia a adunat suflarea ortodoxa din zona si oaspeti de seama •

Peste 1.000 de persoane, fii ai satului, invitati de marca, oameni de afaceri, oficialitati judetene si locale au participat, ieri, 3 septembrie, la sfintirea noului lacas ortodox de inchinaciune din Sagna, sub hramul obladuitor al „Pogoririi Sfintului Duh“, rod al eforturilor de 13 ani ale enoriasilor si preotului paroh, Vasile Anghel. Slujba a fost sustinuta de un sobor de preoti, condus de inalti capi ai Bisericii Ortodoxe Romane. Unul dintre invitatii de seama ai comunitatii a fost IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care, alaturi de PS Arhiereu Vicar Ioachim Bacauanul, a savirsit ceremonia de tirnosire. Satenii din Sagna, gazde primitoare, si-au aspteptat oaspetii cu piine si sare si flori, care au bucurat sufletul inaltilor prelati. Credinciosii au ocupat curtea bisericii si strazile din imprejurimi, de la ora 8, pentru a asista la importantul eveniment din cadrul comunitatii. In cuvintul de deschidere, PS Ioachim Bacaoanul a mentionat incarcatura emotionala si importanta acestei noi ctitorii, precum si truda enoriasilor si a preotului paroh Vasile Anghel, care, timp de 13 ani, au avut rabdarea sa ridice aceasta noua „Casa a Domnului“, in locul celei care a ars din temelii in anul 1993. „Aceasta zi este una speciala pentru locuitorii comunei Sagna si pentru Episcopia Romanului, o zi de sarbatoare in care un alt lacas se consacra ca Poarta a Cerului si loc de inchinare catre Dumnezeu. Inceperea anului bisericesc ne-a adus, aici, in acest «sanctuar» care va strajui, de la inaltime, valea Siretului. Tirnosirea Bisericii cu hramul «Pogorirea Sfintului Duh» este un act istoric, un eveniment rar in viata unei comunitati. De aceea, va chem sa retraim impreuna misiunea liturgica la care avem multumirea si recunostinta de a participa. Va multumesc pentru primirea de suflet, pentru piinea sfinta a recunostintei si pentru florile dragostei pe care ni le-ati oferit. La aceasta tirnosire a bisericii salutam prezenta IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, si ii multumim si in numele Episcopiei Romanului. Stiu ca acest sfint lacas a fost ridicat cu multa osteneala de catre enoriasii condusi de preotul paroh Vasile Anghel. Va multumesc tuturor, inclusiv Consiliului Parohial pentru ca, dupa 13 ani de traire duhovniceasca, aceasta «Casa a Domnului» va primi cu usile deschise pe cei care cred in Bunul Dumnezeu“, a rostit emotionat PS Arhiereu Vicar Ioachim Bacauanul.

Ceremonie impresionanta

Slujba a inceput cu citirea Actului de Sfintire, semnat de catre IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, PS Arhiereu Vicar Ioachim Bacauanul, preot protopop Florin Tuscanu, primarul comunei Sagna, Gheorghe Iacob, si toti preotii din impresionantul sobor adunat pentru acest eveniment. De la tribuna ridicata linga noua biserica, atit PS Arhiereul Vicar, cit si IPS Teodosie au binecuvintat intreaga suflare prezenta, alaturi de care au tinut sa asiste deputatul PNL, Dorin Ursarescu, deputatul PSD Ioan Munteanu, vicepresedintele Consiliului Judetean Neamt, Romica Rotaru, si viceprimarul municipiului Roman, Neculai Stan. Inaltii prelati au inconjurat apoi biserica pentru a mirui si sfinti zidurile acesteia, dupa care, in interior, in masa altarului, au ingropat actul de sfintire, pentru a ramine posteritatii ca document istoric de mare insemnatate si incarcatura duhovniceasca. Slujba de sfintire a altarului, a catapetesmei si a stranelor a constituit un alt moment inaltator, pentru cei care au reusit sa-si faca loc cu greu in lacasul de cult. Apoi, rind pe rind, enoriasii au primit cite o bucatica de pinza miruita si o iconita sfintita a „Pogoririi Duhului Sfint“ pentru a le purta aproape de suflet, ca pe un scump dar. Dupa consumarea sfintei slujbe, soborul de preoti s-a reintors la tribuna, unde, timp de doua ore, a oficiat Sfinta Liturghie. Cintarile bisericesti ale unui cor de diaconi, precum si cele ale IPS Teodosie, ale lui PS Ioachim Bacaoanul si ale celorlalti preoti au miscat intreaga asistenta. Sutele de enoriasi, cu flori in miini, nu s-au dezlipit nici o clipa de la locurile lor, sorbind fiecare pilda, fiecare cuvint duhovnicesc rostit cu har de catre distinsii prelati. Dupa savirsirea Sfintei Liturghii, a fost sfintita si fintina din curtea bisericii, dupa care toti cei prezenti au ocupat locuri la mese, pentru a se infrupta din praznicul organizat cu acest prilej. Bucatele au primit si ele binecuvintarea IPS Teodosie si PS Ioachim Bacaoanul.

Eforturi incununate de succes

Ca un gest de recunostinta a contributiei aduse la ctitorirea acestui lacas de inchinaciune ridicat intru Slava Domnului, Gheorghe Iacob, primarul comunei Sagna, a acordat diplome de onoare distinsilor oaspeti - IPS dr. Teodosie, PS Arhiereu Vicar Ioachim Bacauanul, profesorului universitar Neculai Paduraru, pentru sculptura realizata la catapeteasma, altar si strane, si arhitectului Mihai Haivas, pentru contributia sa la asfaltarea drumurilor din localitatea Sagna. „Aceste diplome de onoare constituie o mica rasplata pentru acesti oameni deosebiti care au contribuit, fiecare, in domeniul sau, la aceasta mare realizare pentru localitatea Sagna si pentru crestinii ortodocsi din aceasta parohie“, a declarat Gheorghe Iacob. Deputatul PNL, Dorin Ursarescu, a precizat ca astfel de sarbatori nu pot decit sa bucure spiritul, prin insemnatatea sa religioasa. „Nu pot decit sa-i felicit pe acesti oameni minunati din Sagna, pe preotul paroh, precum si oficialitatile locale pentru munca depusa, astfel ca, in localitatea lor, dupa ce focul a ars un lacas de inchinaciune, acum 13 ani, au avut puterea de a pune banut linga banut si de a construi o biserica frumoasa, o biserica ce va dainui in timp“, a declarat deputatul Dorin Ursarescu. Credinciosii ortodocsi din Sagna sint multumiti de noua ctitorie ridicata pe deal, zidire care, prin maretie si splendoare, va domina peisajul minunat din zona.

Articol afisat de 3275 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(C. CALIMAC)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective