Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2006
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 18 August 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Sînge infestat

Sînge infestat

• 118 nemþeni care au vrut sã doneze sînge, în primele ºapte luni ale anului, au aflat cã sînt bolnavi • fiind diagnosticaþi cu boli transmisibile, sîngele lor nu este transfuzabil • jumãtate dintre aceºtia au hepatitã de tip B sau C

Buna intenþie a unor nemþeni care s-au prezentat la Centrul Judeþean de Transfuzie Sanguinã (CJTS) Neamþ ca sã doneze sînge nu s-a putut concretiza, din motive de sãnãtate.
Analizele hematologice efectuate tocmai în ideea testãrii stãrii de sãnãtate a celor care vin sã li se recolteze sînge, în vederea transfuzãrii, au scos la ivealã faptul cã o parte dintre aceºtia sufereau de boli transmisibile ºi, ca atare, le era contraindicatã donarea de lichid vital.
Conform statisticilor întocmite de cãtre cadrele medicale ale CJTS Neamþ, în primele ºapte luni ale anului în curs au fost înregistrate 118 astfel de cazuri. Potrivit precizãrilor fãcute de cãtre Maria Abageru, asistentã ºefã a CJTS Neamþ, 91 dintre nemþenii depistaþi bolnavi au fost diagnosticaþi cu hepatitã de tip B sau C, iar 17 - cu sifilis.
„Persoanele aflate în aceastã situaþie au avut un ºoc atunci cînd au aflat cã sînt bolnave. Cele mai multe dintre acestea sînt persoane serioase, care au venit sã doneze sînge cu gîndul de a face un gest nobil ºi de a-ºi ajuta o rudã, un prieten sau un coleg de serviciu. Mai ales cei cãrora li s-a depistat în sînge prezenþa virusului B sau C al hepatitei au plecat foarte dezamãgiþi, fiind conºtienþi cã starea sãnãtãþii lor nu este deloc bunã ºi cã îi aºteaptã o perioadã grea, în care vor trebui sã facã tratament ºi sã aibã un regim de viaþã special, pentru a se menaja. Nici aceia care au fost diagnosticaþi cu sifilis nu au plecat liniºtiþi, vestea prezenþei spirochetei în sîngele lor luîndu-i prin surprindere. Respectivii au fost îndrumaþi cãte medicii de familie, pe care ºi noi i-am anunþat despre problemele de sãnãtate ale pacienþilor lor. Medicii au confirmat cã respectivele persoane nu figurau în evidenþe ca fiind bolnavi de hepatitã sau sifilis“, a declarat Maria Abageru asistenta ºefã a Centrului Judeþean de Transfuzie Sanguinã.
Conform prevederilor legale în vigoare, persoanele care, în deplinã cunoºtinþã de cauzã, doneazã sînge infestat pot fi sancþionate cu amenzi de pînã la 50 milioane sau pot primi pedepse privative de libertate între ºase luni ºi doi ani. Numai cã e greu de demonstrat cã o persoanã a fãcut intenþionat acest lucru, iar suspiciunile conform cãrora cineva ar putea fi tentat sã facã acest lucru doar pentru a beneficia de acel bon de masã în valoare de 300.000 de lei par cam fantasmagorice.
Situaþiile nefericite în care un posibil donator este diagnosticat cu diverse boli sînt stresante ºi pentru cadrele medicale de la CJTS, mai ales atunci cînd unitatea se confruntã cu o crizã de lichid vital ºi sîngele oricãrui donator este extrem de preþios. Nu de puþine ori s-a întîmplat ca unitatea sã aibã stocul de sînge foarte subþire, iar spitalelor sã nu li se poatã onora solicitãrile în acest sens. Transfuzia de sînge este absolut necesarã bolnavilor care necesitã intervenþii chirurgicale de mare anvergurã ºi sînt anemici, bolnavilor cu cirozã hepaticã, cancer, leucemie etc.

Articol afisat de 1416 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILIªESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective