Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2006
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 August 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Criminali în libertate

Criminali în libertate

• în acest moment, anchetatorii nemþeni au înregistrate opt omoruri cu autor necunoscut • cel mai vechi este din 1997, cînd o tînãrã din Sãvineºti a fost ucisã aparent fãrã motiv • ultima faptã este de anul trecut • criminalul Lucreþiei Bîzgan nu a fost încã descoperit • tot anul trecut, o crimã din 1990 s-a prescris •

Opt crime figureazã în acest moment în statisticile criminliºtilor ca fiind cu autor necunoscut. Fãptaºii, care ºi-au înjunghiat victimele, le-au mãcelãrit sau le-au zvîntat în bãtaie, sînt în libertate, se plimbã printre noi fãrã a fi dat, încã, socotealã pentru ceea ce au fãcut. Faptul cã ei se aflã în libertate nu înseamnã neapãrat cã au comis crime perfecte, ei fiind cunoscuþi de anchetatori. Din pãcate, probatoriile în aceste cazuri nu au permis trimiterea în judecatã a bãnuiþilor.
Cea mai veche crimã petrecutã în Neamþ rãmasã cu autor necunoscut a avut loc în februarie 1997, la Sãvineºti. Aparent fãrã motiv, o tînãrã a fost ucisã cu bestialitate, iar pînã în ziua de azi autorul nu a fost gãsit. „Existã, în acest moment, 8 dosare cu autori necunoscuþi la infracþiuni împotriva vieþii. Este vorba de trei omoruri, douã tentative de omor ºi trei lovituri cauzatoare de moarte. Cea mai veche este din 1997, din Sãvineºti“, a declarat procurorul Georgian Opriºan, purtãtor de cuvînt al Parchetului Judeþean Neamþ. Brînduºa Tofan, de 21 de ani, a fost gãsitã moartã într-o baltã de sînge în halta Sãvineºti. Tînãra a fost ucisã cu sînge rece, cu cinci lovituri de cuþit, dintre care una a secþionat artera jugularã, una a secþionat pavilionul urechii stîngi ºi trei au fost aplicate în torace. Victima lucra ca vînzãtoare în Piatra Neamþ ºi seara a plecat acasã, cu trenul. Nu a mai ajuns la pãrinþi, iar dimineaþã a fost descoperit cadavrul. Cercetãrile efectuate în cauzã au dus la concluzia cã tînãra nu fusese violatã, iar toate bunurile pe care le avea la plecare au fost descoperite asupra sa. Cum ºi ipoteza jafului se excludea în aceste condiþii, au fost cãutate alte piste. Se pare cã mobilul a fost rãzbunarea. Existau bãnuieli asupra autorului, însã probele existente au fost insuficiente pentru a-l incrimina. Asasinul a dat dovadã de o tãrie de caracter extraordinarã ºi a avut grijã sã ºteargã toate urmele. Cea mai recentã crimã rãmasã, cel puþin deocamdatã fãrã autor, este de anul trecut. Pe 1 iunie 2005, cadavrul Lucreþiei Bîzgan, de 80 de ani, din Podoleni, a fost descoperit mutilat în locuinþã. Octogenara a fost mai întîi imobilizatã, apoi lovitã repetat cu un corp contondent (posibil o coadã de topor, sapã sau un melesteu) ºi apoi siluitã în timp ce se afla în stare de inconºtienþã. Agresiunea de o violenþã extremã este reliefatã de faptul cã toþi dinþii de pe maxilar au fost scoºi ºi de numeroasele fracturi costale suferite. Este posibil ca decesul sã fi survenit chiar în timpul violului. Necropsia a stabilit cã moartea s-a datorat asfixiei prin obturarea cãilor respiratorii cu sînge rezultat din fracturarea piramidei nazale, politraumatismului cu numeroase plãgi contuze, fracturii de maxilar ºi fracturilor costale. Pe scurt, femeia a decedat pentru cã s-a sufocat cu propriul sînge. Au fost prelevate probe ADN, dar rezultatul analizelor efectuate nu a fost relevant. Cînd a intrat în casã pentru a-i aduce mîncare femeii, Neculai Cozma s-a îngrozit pentru cã a gãsit bãtrîna dezbrãcatã complet, plinã de lovituri, iar capul era acoperit cu o pãturã.
Ucigaºul unei fetiþe a scãpat de mîna lungã a legii
Anul trecut, pe 20 mai, s-a prescris o crimã petrecutã în 1990, victimã fiind o copilã de 6 ani. Drama pãrinþilor a început pe 20 mai 1990, cînd au reclamat dispariþia fiicei, Mihaela Aghiorghiesei. Fetiþa se juca în faþa blocului ºi ultima datã a fost vãzutã în jurul orei 14. Dupã ce au cãutat-o o vreme, ei au sesizat oamenii legii dispariþia, dar, cu toate eforturile întreprinse, nu a mai fost de gãsit, deºi fusese datã ºi în urmãrire generalã. La mai puþin de o lunã de la dispariþie, pe 12 iunie 1990, cadavrul micuþei a fost descoperit în albia rîului Cuiejdi, în apropiere de locul unde se afla bazarul. Trupul nu mai avea o mînã ºi prezenta numeroase plãgi înjunghiate în torace, membre ºi în zona suprapubianã. Nu a fost exclusã ipoteza violului, însã, datoritã stãrii avansate de descompunere a cadavrului, bãnuielile nu au putut fi confirmate. De la data sãvîrºirii faptei ºi pînã la data prescrierii, anchetatorii au concluzionat cã omorul a fost comis în altã parte ºi cã, ulterior, cadavrul a fost aruncat în amonte de locul unde a fost descoperit. Procurorii ºi poliþiºtii au avut ºi un suspect - un individ care ulterior a fost condamnat la o pedeapsã cu închisoarea pentru tentativã de viol împotriva unei fetiþe de 6 ani. Anterior omorului, acelaºi individ ispãºise o pedeapsã de cîþiva ani pentru un viol comis împotriva unei minore de 7 ani. Pentru toþi cei implicaþi în acest caz, frustrant a fost faptul cã au avut un suspect în cazul cãruia, din pãcate, nu au avut probe suficiente pentru a-l incrimina. Halucinantã este ipoteza cã, dupã 20 mai, autorul ar putea sã-ºi recunoascã fapta, dar nu va mai putea fi tras la rãspundere. Legiuitorul a stabilit un termen de prescripþie de 15 ani la faptele pentru care se prevede detenþia pe viaþã sau pedeapsa mai mare de 15 ani. Raþiunea constã în aceea cã, în acest interval de timp, presiunea psihicã asupra fãptuitorului ºi temerea cã ar putea fi prins este uriaºã.
Alte 7 infracþiuni contra vieþii nu au autor. În octombrie 1999, ªtefan Enache, în vîrstã de74 de ani, din satul Pînceºti, comuna Poienari, a fost ucis cu mai multe lovituri de topor aplicate în zona pieptului. Într-o noapte, bãtrînul a auzit, în jurul orei 1, zgomote în curte ºi a ieºit afarã crezînd cã hoþii sparg magazinul fiului sãu. A fost atacat ºi ucis. În acest caz s-a efectuat ºi o testare a doi suspecþi cu poligraful (detectorul de minciuni), dar rezultatele nu au fost satisfãcãtoare. Unul din cele mai controversate cazuri, în care nu existã nici cea mai vagã idee în privinþa ucigaºului, s-a petrecut în noaptea de 11 spre 12 mai 2000, cînd Vasile Calalb din Roman a fost ucis de un hoþ care vroia sã-i spargã maºina. Victima a observat cã în maºinã îi cotrobãie un necunoscut, s-a apropiat ºi a fost lovit cu levierul în cap ºi înjunghiat cu o ºurubelniþã în creier. Bãrbatul a murit dupã o sãptãmînã, în spital.
FOTO: Bãtrîna din Podoleni a fost ucisã în propria locuinþã

Articol afisat de 2052 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective