Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 29 Iulie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Salvaþi Salvamontul

Salvaþi Salvamontul

Taxa pe drumeþie - o aberaþie tipic nemþeanã. Nu existã nemþean dornic de miºcare care sã nu fi urcat o datã masivul Ceahlãu, sau sã fi dorit mãcar sã realizeze performanþa aceasta. Drumeþia montanã a rãmas una din puþinele plãceri necostisitoare, pe care omul îndrãgostit de munte ºi de miºcare ºi le mai poate permite acum ºi dupã aderare mai ales. Muntele Ceahlãu a fost declarat Parc Naþional ºi aceastã titulaturã acordã o ºansã în plus conservãrii zonei, feritã de furia retrocedãrilor sau de comportamentul iresponsabil al unor turiºti sau posesori de drujbe. Responsabil cu administrarea acestui Parc Naþional este Consiliul Judeþean, prin Serviciul de Administrare creeat în acest scop, cãruia în mod greºit i se pretinde sã-ºi asigure funcþionarea prin autofinanþare exclusivã. Ca orice Parc Naþional care se respectã, beneficiind ºi de trasee cu anumitã dificultate, acesta este dotat ºi cu un Serviciu Salvamont care încearcã sã-ºi asigure menirea în condiþii destul de precare, lipsa fondurilor fiind principalul impediment. Consiliul Judeþean administrativ nu ºi-a fãcut, pînã în prezent, o preocupare de prim rang în ceea ce priveºte buna funcþionare a Parcului Naþional Ceahlãu, asigurînd Staþiunii Durãu, dar ºi celorlalte baze turistice limitrofe masivului, ºansa unei reale dezvoltãri, aducãtoare de venituri populaþiei, întreprinzãtorilor, dar ºi judeþului. În marea sa înþelepciune, Consiliul Judeþean a adoptat o hotãrîre prin care i se acordã Serviciului Salvamont, pentru a se salva, dreptul de a percepe taxe de la turiºtii dispuºi sã se aventureze pe cãrãrile muntelui. Sper cã mãsura a fost o glumã, proastã ce e drept, de nivelul taxei de 100.000 de lei vechi, pentru parcare cu ora în incinta ªtrandului din Piatra Neamþ, mãsurã care a lãsat parcarea goalã, deºi ulterior s-a revenit la 10.000 lei. Pendulînd între a desfiinþa Serviciul de Administrare a Parcului Naþional Ceahlãu ºi a percepe taxe, Consiliul Judeþean a ales soluþia cu taxele, ceea ce a impus, prin simetrie, ca ºi Salvamontului sã i se dea dezlegare la taxele salvatoare.

„Taxa de staþiune“?

Paradoxal, fiind inversare de situaþie, s-a ajuns la o formulã ineditã, demnã de Cartea Recordurilor, ca în judeþul Neamþ turiºtii sã salveze Salvamontul. Nu mi-i pot imagina pe salvamontiºti alergînd cu chitanþierul dupã turiºti pe poteci, ºi nici deschizînd chioºcuri pe toate traseele de munte. Dacã la meciurile Ceahlãului se cheltuiesc bani din gros cu supraînãlþarea gardurilor, pentru a scãpa de neplãtitori, trebuie sã ne închipuim ce foºgãialã va fi prin pãdurile masivului cu acelaºi nume, acolo neexistînd garduri. Sau, mai ºtii, poate vreo minte isteaþã de prin Consiliul Judeþean se gîndeºte la o investiþie din fondurile instituþiei, prin care sã construiascã în jurul masivului Ceahlãu un gard de protecþie, prevãzut cu chioºcuri la toate intrãrile, sã nu ne mirãm cã pe unii i-ar duce mintea. Sau poate Salvamontului i s-a pus pata pe „taxa de staþiune“? Este treaba lui ce cotã parte ar putea lua din aceastã taxã la Durãu, pentru posibilele servicii oferite. Dar cred cã ºtiu ºi dumnealor cã majoritatea turiºtilor care urcã pe Ceahlãu nu se cazeazã în Durãu, aºa cã soluþia aceasta cade.
La fel de briliantã era ºi soluþia „taxei pe privit masivul Ceahlãu“, pe care consilierii o puteau constitui în judeþul Neamþ. ÃŽn fiecare searã, la Restaurantul Cercul Gospodinelor, de unde se poate admira la o halbã de bere un splendid apus de soare dupã masivul Ceahlãului, se poate percepe ºi „taxa pe privit“ inclusã pe lîngã TVA. Lãsînd gluma la o parte, ar fi de dorit, ºi chiar insist, ca domnii consilieri judeþeni sã lase turiºtii sã urce în pace pe Ceahlãu ºi sã facã în aºa fel încît numãrul lor sã creascã, nu sã se împuþineze. Ar fi de dorit ca sã se instituie „o taxã pentru urcat muntele“ pe care Consiliul Judeþean sã o ofere fiecãrui turist dornic de drumeþie ºi nu sã i-o perceapã. Cît despre Salvamont, îºi poate avea mai departe rosturile lui ºi, pentru asta, Consiliul Judeþean trebuie sã umble la teºcherea, cã are de unde ºi are ºi dezlegare de la turiºti.

Articol afisat de 1915 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan BIVOLARU, deputat PSD de Neamþ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective