Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Iunie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Compromis ruºinos la Mãnãstirea Petru Vodã

Compromis ruºinos la Mãnãstirea Petru Vodã

• Mãnãstirea Petru Vodã va avea doi stareþi • pãrintele Iustin Pîrvu este stareþ onorific, iar pãrintele Lavrentie Carp, administrativ • Monitorul a avut dreptate: pe 25 mai, Lavrentie Carp a demisionat din funcþie, dar demisia i-a fost refuzatã de Mitropolitul Daniel •

Mãnãstirea Petru Vodã are doi stareþi: unul onorific, pãrintele Iustin Pîrvu, ºi altul administrativ, pãrintele Lavrentie Carp. Aceasta a fost soluþia de compromis gãsitã de Mitropolia Moldovei ºi Bucovinei, dupã ce schimbarea stareþului care a întemeiat Mãnãstirea Petru Vodã, Iustin Pîrvu, a fost dezaprobatã de cãtre mii de credincioºi ºi de obºtea mãnãstirii. De asemenea, aºa cum Monitorul a scris încã din ediþia de ieri, noul stareþ, Lavrentie Carp, ºi-a prezentat demisia, pe 25 mai, însã aceasta nu a fost aprobatã. Conform unor surse neoficiale din cadrul Bisericii, în demisia înaintatã ierarhilor sãi, Lavrentie Carp ar fi vorbit despre faptul cã doreºte sã se retragã de bunãvoie, pentru cã nu ar vrea sã îi ia locul pãrintelui Iustin, ºi crede cã nici altcineva nu i-ar putea lua locul. De asemenea, în actul amintit, s-ar mai face vorbire despre faptul cã pãrintele Iustin nu ar putea fi înlocuit din stãreþie nici în practicã - el fiind cel care ºtie rostul lucrurilor din aceastã mãnãstire, pe care a întemeiat-o - dar nici din inimile oamenilor. La acestea, s-ar mai adãuga faptul cã vieþuitorii mãnãstirii, credincioºii, ctitorii ºi binefãcãtorii ei l-ar dori pe pãrintele Iustin ca stareþ pînã la sfîrºitul vieþii sale. Cert este cã demisia a fost refuzatã, iar mãnãstirea va fi condusã, aºa cum am arãtat, de doi stareþi, dupã cum reiese din comunicatul de presã al Mitropoliei. Cît de mult va mulþumi aceastã soluþie de compromis pe credincioºii ºi pe membrii obºtii care au cerut revenirea în fruntea Mãnãstirii Petru Vodã a pãrintelui Iustin, rãmîne de vãzut. De altfel, Monitorul invitã pe cei interesaþi sã-ºi exprime opiniile pe aceastã temã trimiþînd mesaje sau scrisori pe adresa redacþiei. Revenind la comunicatul Mitropoliei, doar cîteva nedumeriri. Se spune în documentul menþionat cã „pãrintele Iustin Pîrvu a fost îndemnat sã explice credincioºilor cã Mitropolia Moldovei ºi Bucovinei respectã dorinþa Cuvioºiei Sale de a avea ca ajutor în administrarea mãnãstirii pe pãrintele Lavrentie Carp“.
Oare decizia Mitropoliei nu este ea însãºi suficientã pentru a-i convinge pe credincioºi ºi mai este nevoie sã fie întãritã de pãrintele Iustin?!
A doua nedumerire rezidã din urmãtoarea formulare: „s-a mai precizat în cursul audienþei (de cãtre cine? - n.red) cã mãnãstirile nu se conduc de cãtre mireni“. Oare au vrut mirenii sã conducã Mãnãstirea Petru Vodã sau au cerut doar ca opinia lor sã fie ascultatã atunci cînd stareþul, care prin munca sa ºi a cãlugãrilor de acolo au zidit acea perlã a ortodoxiei, a fost înlocuit pentru un motiv care nu a convins aproape pe nimeni dintre cei care îl cunosc pe pãrintele Iustin?
Iar ca o ultimã întrebare: S-a mai auzit pînã acum de doi stareþi ºi o singurã mãnãstire? Vã prezentãm în continuare, integral, comunicatul Mitropoliei Moldovei ºi Bucovinei.

Comunicat de presã privind situaþia Mãnãstirii Petru Vodã, din judeþul Neamþ

Astãzi, 31 mai 2006, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei ºi Bucovinei, a primit în audienþã pe P. Cuv. Protos. Iustin Pîrvu ºi pe P. Cuv. Ierom. Lavrentie Carp de la Mãnãstirea Petru-Vodã. Întrucît Ierom. Lavrentie Carp ºi-a înaintat demisia din postul de stareþ al Mãnãstirii Petru-Vodã în data de 25 mai 2006, IPS Mitropolit Daniel s-a consultat cu Pr. Iustin Pîrvu în aceastã privinþã ºi nu a aprobat demisia, deoarece Pãrintele Iustin are nevoie de ajutor pe plan administrativ pentru a se putea dedica mai mult lucrãrii de pãrinte duhovnicesc al obºtii monahale ºi al credincioºilor care vin la mãnãstire. De asemenea, s-a hotãrît ca toatã corespondenþa oficialã sã fie semnatã de pãrintele Iustin Pîrvu, în calitate de stareþ onorific, ºi de Ierom. Lavrentie Carp, în calitate de stareþ administrativ. Pãrintele Iustin Pîrvu a fost îndemnat sã explice credincioºilor cã Mitropolia Moldovei ºi Bucovinei respectã dorinþa Cuvioºiei Sale de a avea ca ajutor în administrarea mãnãstirii pe pãrintele Lavrentie Carp, mai ales cã Mãnãstirea Petru-Vodã susþine ºi activitãþi social-caritative de îngrijire a bãtrînilor ºi a copiilor sãraci. S-a mai precizat în cursul audienþei cã mãnãstirile nu se conduc de cãtre mireni, iar Centrul eparhial poartã responsabilitatea numirii conducerii mãnãstirilor ºi schiturilor, încurajînd activitãþile duhovniceºti din aceste aºezãminte monahale, precum ºi buna lor administrare.
Secretariatul Centrului Eparhial Iaºi.

FOTO: Pãrintele Iustin stareþul Mãnãstirii Petru Vodã

Articol afisat de 12357 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cezar FILIP)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de dani la data 01.06.2006 07:16
Fixatia unora
Nu stiu ce e asa greu de realizat cine a precizat ca "mãnãstirile nu se conduc de cãtre mireni". Oare cine a semant comunicatul? Si pana in una alta, daca toti mirenii si-ar da cu parerea despre mersurile din manastire, ar fi multe de spus nu? Dar revin: Orice titlu bisericesc, manastiresc sau administrativ ar avea sau nu Parintele Iustin, oare i-ar lua ceva din intelepciune sau sfintenie. Mie mi se pare o lupta inutila pentru ca forta parintelui Iustin nu sta in functia sa ci in capacitatea sa de a ajunge la oameni si in oamenii care schmibati de cuvintele sale impart mai departe faptele cele bune. Asa putem arata ce merita parintele Iustin, recunostinta si smerenie.
Ad�ugat de muntele la data 01.06.2006 11:13
pai iustin
Fratilor! s-a gandit cineva care sunt randuielile Bisericii in aceste cazuri? cine face legea legea aici, Hristis si sfintii care au lasat randuieli precise in aceste cazuri , sau mofturile unora, fie ei credinciosi sau clerici? E ceva putre la mijloc, Par Iustin trebuia ascultat de la inceput, daca nu i-a fost accetpata demisia de popor si monahi si punerea par lavrentie ca staret, inseamna ca nu au incredere in el ca om duhovnicesc, ci-l, cu voie sau fara voie il socotresc slab.

Se face prea multa politica pietista aici, si se lasa de-o parte disciplina si randuielile Bisericii lasate prafuite pe rafturi.

Domnul cu toti!
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective