Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Eveniment cultural 30 Mai 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Festivalul de Teatru „Yorick“, ediþia a XVI-a

Festivalul de Teatru „Yorick“, ediþia a XVI-a

• manifestarea, organizatã pe 27 ºi 28 mai, a marcat 11 ani de existenþã a Asociaþiei Naþionale a Caselor de Culturã ale Sindicatelor din România • au dat curs invitaþiei de a participa 14 trupe din þarã ºi din Serbia-Muntenegru • preºedinte al juriului a fost, potrivit tradiþiei, actriþa Draga Olteanu-Matei •

Sîmbãtã ºi duminicã, la Casa de Culturã a Sindicatelor din Piatra Neamþ s-a desfãºurat cea de a XVI-a ediþie a Festivalului de Teatru „Yorick“, al trupelor de actori neprofesioniºti.
Manifestarea, devenitã, de acum, tradiþionalã în peisajul cultural al judeþului, a avut loc sub semnul împlinirii a 11 ani de existenþã a Asociaþiei Naþionale a Caselor de Culturã ale Sindicatelor din România (ANCCSR). A fost un prilej de aducere la rampã 14 trupe de teatru cu tot atîtea spectacole, din România ºi Serbia-Muntenegru, devenind, astfel, o manifestare internaþionalã.
Preºedinte al juriului a fost, ca de obicei, actriþa Draga Olteanu-Matei, societarã de onoare a Teatrului Naþional Bucureºti. Din juriu au mai fãcut parte regizorul ºi scenaristul de film Alecu Croitoru, profesor la Facultatea de Arte „Hyperion“ Bucureºti, actorul Cornel Nicoarã (foto), ziaristul Mircea Zaharia, profesorul ªtefan Corneanu, care a reprezentat Sindicatul din ÃŽnvãþãmînt ºi Cercetare Neamþ, ºi actriþa Nora Covali, de la Teatrul Tineretului Piatra Neamþ.
Dupã cum a þinut sã precizeze Dumitru Luca, directorul Casei de Culturã a Sindicatelor Piatra Neamþ, organizatorul festivalului, ca de fiecare datã în România, ºi ediþia din acest an a stat sub semnul grijilor legate de cheltuieli. Cu alte cuvinte, al lipsei de bani. Din aceastã pricinã, organizatorii au fost nevoiþi sã apeleze la mai mulþi sponsori ºi, în ultimã instanþã, la organele administrative locale.
„Cu toate cã am cerut oficial sprijinul Consiliului Local ºi deºi cererea noastrã a fost analizatã ºi aprobatã într-o ºedinþã a acestuia, nu am primit nici un leu din partea administraþiei municipale. Este un lucru care mã mîhneºte ºi mã face sã gîndesc la cele cinci sute de milioane acordate cu atîta generozitate unui raliu auto, ce nu produce decît zgomot ºi poluare. Dar, ca de obicei, cultura trebuie sã stea în umbra bujiilor ºi eºapamentelor. E trist, foarte trist“ ne-a declarat directorul Casei de Culturã.
Cu toate acestea, cu sprijinul consistent al ANCCSR ºi al mai multor sponsori inimoºi, festivalul a putut sã supravieþuiascã ºi sã-ºi recompenseze laureaþii.
Marele Premiu al acestei ediþii a fost acordat spectacolului „Don Juan moare ca toþi ceilalþi“, adaptare dupã Theodor Mazilu, prezentat de trupa de teatru a Cercului Militar Mangalia, în regia lui Constantin ªtefãnescu.
Au fost acordate numeroase distincþii. Astfel,
Premiul „Draga Olteanu-Matei“ a revenit Letiþiei Aruxandei de la Trupa de teatru „Act“ a Casei de Culturã a Sindicatelor Piatra Neamþ, pentru rolul Tarsiþa Popescu din „Articolul 214“, de Ion Luca Caragiale. Premiul I - a fost acordat Trupei de teatru „Drama Club“ a Liceului „August Treboniu Laurian“ din Botoºani, pentru spectacolul „Oameni ai nimãnui“, adaptare dupã Dumitru Crudu, în regia actorului Mihai Donþu; premiul II - Trupei de teatru „Neica“ din Coºtei (Serbia-Muntenegru), pentru spectacolul „Angajare de clovn“ de Matei Viºniec, regia artisticã Ionel Cugia;
premiul III - Trupei de teatru „Step“ a Clubului Copiilor din Sector 5 Bucureºti, pentru spectacolul „Raki“ de Ion Sava, în regia lui Mihai ªirlincan.
Premiul de debut, acordat de cãtre Direcþia pentru Culturã, Culte ºi Patrimoniu Cultural Naþional a judeþului Neamþ a revenit Iuliei Fodor, pentru interpretarea rolului Acriviþa Popescu, din „Articolul 214“ (Teatrul „Act“ Piatra Neamþ).
Premiul de interpretare masculinã a încununat prestaþia lui Constantin ªtefãnescu, de la Teatrul „Tinemar“ al Cercului Militar Mangalia, pentru rolul Don Juan, din spectacolul „Don Juan moare ca toþi ceilalþi“.
Diploma pentru opþiunea repertorialã, acordatã de Ziarul „Ceahlãul“ a fost acordatã Trupei „Tinemar“ a Cercului Militar Mangalia.

Articol afisat de 2013 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective