Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 18 Mai 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

„Amputãrile“ de paturi creazã derutã în sãnãtate

• ieri, la sediul DSP Neamþ, au avut loc discuþii aprinse între conducerea acestei instituþii ºi directorii de spitale din judeþ, pe tema reducerii de paturi • cu toate cã directorii unitãþilor spitaliceºti au pledat în favoarea menþinerii actualelor structuri, directorul DSP Neamþ a cerut ca, a azi la ora 12, sã aibã pe masã propunerile de restructurare, conform cererii ministrului • directorul Spitalului Roznov ºi cel al Centrului de Sãnãtate Ceahlãu au adus argumente în favoarea menþinerii acestor douã unitãþi sanitare, cãrora ministerul de resort le-a pus gînd rãu •

Discuþiile pe seama reducerii paturilor din spitalele nemþene, precum ºi a desfiinþãrii sau schimbãrii statutului a douã dintre aceste unitãþi, purtate, ieri, între conducerea Direcþiei de Sãnãtate Publicã (DSP) Neamþ, directorii spitalelor ºi autoritãþile judeþene nu au reuºit sã îi aducã la un numitor comun pe cei prezenþi.
În timp ce doctorul Constantin Nanu, director al DSP Neamþ - aflat sub influenþa directivelor trasate de ministrul sãnãtãþii, Eugen Nicolãescu - a cerut rãspicat directorilor de spitale sã opereze reduceri masive de paturi în secþiile care nu-ºi dovedesc eficienþa, precum ºi în acelea care trateazã o patologie care nu necesitã, obligatoriu, internare, interlocutorii sãi nu doar cã nu au agreat aceste mãsuri de rentabilizare a activitãþii unitãþilor sanitare cu paturi, ci au apreciat cã indicatorii luaþi în discuþie nu reflectã exact calitatea ºi eficienþa muncii desfãºurate aici.
În ciuda tuturor argumentelor prezentate de directorii spitalelor nemþene, în favoarea menþinerii actualelor structuri, conducerae DSP Neamþ a cerut ca astãzi, la ora 12, sã primeascã din partea fiecãrei unitãþi propuneri de mãsuri care vor fi aplicate în scopul eficientizãrii activitãþi ºi reducerii cheltuielilor în secþiile considerate necompetitive.

Spitalul Roznov ºi Centrul de Sãnãtate Ceahlãu, încotro?
A fost dezbãtutã, în mod deosebit, situaþia Spitalului Orãºenesc Roznov ºi aceea a Centrului de Sãnãtate Ceahlãu.
ÃŽn timp ce conducerea Ministerului Sãnãtãþii a luat în calcul, la modul cel mai serios, desfiinþarea Spitalului Roznov, întrucît se aflã la numai 15 kilometri distanþã de Spitalul Judeþean Neamþ, doctor Cristina Iacob Atãnãsoaiei, director al respectivei unitãþi, s-a strãduit din rãsputeri sã demonstreze cã existenþa acesteia este mai mult decît justificatã, avînd în vedere cã deserveºte o populaþie de 57.000 de locuitori din oraº ºi zonele arondate. „Mai mult decît atît, indicatorii medico-financiari aratã cã activitatea noastrã este eficientã. ÃŽn afarã de secþiile Interne, Pediatrie ºi Neurologie, am fãcut demersuri la Ministerul Sãnãtãþii pentru a înfiinþa o unitate de primire a urgenþelor, am ºi solicitat scoaterea la concurs a douã posturi de medic pentru acest sector. Pentru cã Pediatria este foarte solicitatã ºi, aici, avem numai zece paturi, am cerut obþinerea a încã zece paturi ºi ni s-a promis sprijin în acest sens. ÃŽntotdeauna este loc de mai bine ºi de mai mult, iar cadrele medicale care lucreazã la Spitalul Roznov chiar pun suflet ºi fac eforturi pentru ca lucrurile sã meargã bine. De aceea, nu cred cã este corect sã se gîndeascã cineva sã desfiinþeze acest spital“, a declarat doctor Cristina Iacob Atãnãsoaei, director al Spitalului Roznov.
Extrem de dezamãgitã s-a arãtat ºi doctor Lucreþia Dobreanu, director al Centrului de Sãnãtate Ceahlãu, unitate despre care se spune cã trebuie sã devinã centrui medico-social. „Nu am nici o putere sã mã opun unei decizii venite de la nivelul ministerului de resort, dar ar fi pãcat sã se întîmple asta, mai ales acum, cînd am reuºit sã aducem la spital un medic pediatru care sã lucreze, deocamdatã, cu jumãtate de normã, am început lucrãrile de reamenajare a Pediatriei, am fãcut contract cu «Micromedica» pentru activitatea de laborator ºi am semnat contractul cu Casa de Asigurãri de Sãnãtate Neamþ“, a declarat doctor Lucreþia Dobreanu, director al Centrului de Sãnãtate Ceahlãu. Doctorul Constantin Nanu, director al DSP Neamþ susþine cã dacã autoritãþile locale s-ar implica mai mult în susþinerea unitãþii spitaliceºti din Ceahlãu, soarta acesteia ar putea fi alta. „Dacã s-ar oferi o locuinþã de serviciu bine dotatã ºi chiar o maºinã cu care medicul tentat sã vinã aici sã se poatã deplasa, poate am avea ºanse sã convingem pe cineva sã rãmînã aici. De nenumãrate ori, am scos posturi la concurs pentru Ceahlãu, dar nu s-a arãtat nimeni interesat. Nu mai spun cã unitatea nu dispune de dotãri care sã permitã investigaþii radiologice ºi de laborator“, a declarat doctorul Constantin Nanu, director al DSP Neamþ.
Spitalul de boli psihice Gîdinþi va fi mutat din spaþiul în care funcþioneazã acum, într-un altul situat chiar în municipiul Roman. Potrivit precizãrilor fãcute de cãtre conducerea DSP Neamþ, clãdirea este foarte veche, a fost revendicatã de proprietari ºi, ca atare, trebuie evacuatã cît mai rapid.

Spitalul Judeþean Neamþ rãmîne fãrã 70 de paturi
În contextul restructurãrii activitãþii, Spitalul Judeþean de Urgenþã Neamþ va pierde 70 de paturi, iar alte 36 paturi vor fi redistribuite, în sensul cã vor fi luate din anumite secþii considerate neeficiente ºi vor fi mutate în altele, unde este mare nevoie de acestea.
Astfel, analizînd foarte atent indicatorii medico-economici ºi situaþia generalã a unitãþii, conducerea celei mai mari unitãþi sanitare din judeþ a dispus reducerea numãrului de paturi la Chirurgie generalã, Neurochirurgie, Obstetricã, Ginecologie, Urologie, Oftalmologie, Dermato-Venerice, Contagioase, Pediatrie. Reduceri de paturi au fost operate ºi la secþiile ORL ºi Chirurgie buco-maxilo-facialã care, pînã la urmã, au fuzionat ºi au devenit una singurã, cu 25 de paturi. Reduceri de paturi, urmate de fuzionare, s-au produs ºi la nivelul secþiilor Endocrinologie, respectiv, Diabet ºi boli de nutriþie.
„ÃŽn dimineaþa aceasta (ieri, 17 mai - n.r.), m-am întîlnit cu medicii ºefi de secþie din spital ºi am vorbit despre faptul cã ni se cer reduceri masive de paturi, mai ales acolo unde indicatorii de activitate nu sînt buni. Unii dintre colegi au înþeles ºi ne-am sfãtuit cum sã facem, alþii nu au înþeles ºi au protestat, în ciuda faptului cã în secþiile dumnealor activitatea nu este deloc eficientã. ÃŽn aceastã situaþie, dacã am vãzut cã nu putem colabora, am luat decizia reducerii de paturi ºi îi vom înºtiinþa ºi pe ºefii respectivelor secþii. Deciziile luate vor fi transmite atît la DSP, cît ºi la Prefecturã, urmînd sã ajungã, apoi, la conducerea Ministerului Sãnãtãþii“, a declarat doctorul Stelian Ghiþã, director general al Spitalului Judeþean de Urgenþã Neamþ.

Articol afisat de 1536 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILIªESCU, S. ÞÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective