Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 29 Martie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Tratarea diabeticilor, între specialiºti ºi medicii de familie

Reprezentanþii Ministerului Sãnãtãþii analizeazã posibilitatea ca medicii de familie sã completeze ºi reþetele diabeticilor non-insulino-dependenþi (de tip II). Mãsura ar permite specialiºtilor sã se axeze pe diagnosticarea afecþiunii ºi consultarea cazurilor deosebite. La nivelul judeþului Neamþ, sînt doar doi medici specialiºti care trebuie sã se ocupe de circa 8.500 pacienþi. „Se analizeazã, la nivel de minister, posibilitatea ca tabletele pentru diabetici sã fie prescrise de medicii de familie. Oricum, oamenii merg la medicii de familie pentru orice afecþiune: viroze, hipertensiune, probleme de ficat, deci nu ar fi dificil ca medicii de familie sã elibereze ºi reþetele diabeticilor de tip II. Dar, vor fi preluaþi numai pentru eliberarea reþetelor. Altfel, dacã apar probleme, diabeticii vor veni tot la noi pentru consultaþii ºi prescrierea tratamentelor. S-ar pãrea cã, în noua variantã, aceºti bolnavi vor mai trece pe la noi o datã la trei-patru luni, pentru reevaluare. Ar fi o mãsurã bunã. ÃŽn prezent, avem la uºa cabinetului, zilnic, cîte 80-100 de pacienþi. Vin sã-ºi ridice reþetele: insulino-dependenþii vin, majoritatea, o datã pe lunã, iar cei cu antidiabetice orale - tot o datã, dar la douã luni. La 100 sutã de pacienþi pe zi, aproape cã nu mai avem timp de consultaþii. De regulã, îi trecem în fiºã ºi le completãm reþetele. Altfel, consultãm pacienþii sau le indicãm regimuri alimentare doar atunci cînd ne sesiseazã ei cã au probleme. Sîntem doar doi medici specializaþi pe diabet - unul în spital, iar celãlalt la policlinicã - iar în judeþ sînt circa 8.400-8.500 de bolnavi de diabet, care ridicã reþete“, a precizat dr Vianora Climescu, medic specialist interne în cadrul Spitalului Judeþean de Urgenþã Neamþ.
Diabetul este o boalã cronicã în care nivelul glucozei din sînge (glicemia) creºte peste normal. Glucoza provine din digestia alimentelor. Pentru a putea pãtrunde în celule, unde este folositã drept combustibil, glucoza are nevoie de insulinã, un hormon secretat de pancreas. Diabetul apare fie din cauzã cã pancreasul secretã insuficient insulinã, dar mai ales datoritã insensibilitãþii celulare la insulinã. În ambele situaþii, nivelul glucozei din sînge depãºeºte valorile normale. La baza apariþiei bolii se aflã, în majoritatea cazurilor, hrana excesivã ºi nesãnãtoasã. Diabetul de tip II, de maturitate sau non-insulino-dependent, apare în 80% din cazuri la persoane supraponderale. Date recente au stabilit cã este vorba despre o rezistenþã a celulelor la acþiunea insulinei, provocatã de consumul excesiv de grãsimi animale.

Articol afisat de 1642 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Domnica VASILIU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective