Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Martie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Impozitul pe terenurile extravilane se întoarce la bugetele locale

• timp de cîteva luni, impozitul pe extravilan a intrat în vistieria statului • primarul de Taºca susþine cã aceastã schimbare de situaþie este o victorie a Asociaþiei Comunelor din România •

Bugetele locale vor fi puþin mai consistente, în urma deciziei guvernanþilor care au stabilit cã impozitul pe terenurile amplasate în extravilanul localitãþilor va fi calculat pe baza unei noi proceduri, în care se va þine cont de suprafaþa ºi zona în care este amplasat terenul respectiv, iar sumele aferente vor fi transferate la bugetele locale, iar nu la bugetul de stat, ca pînã acum.
Noile prevederi au fost introduse într-o Ordonanþã de Urgenþã aprobatã, joi, de Guvern, care modificã Legea 571/ 2003 privind Codul Fiscal ºi Legea 247/2005, referitoare la reforma în domeniul proprietãþii. Potrivit acestor reglementãri, impozitul pe terenurile amplasate în extravilan va fi stabilit în funcþie de suprafaþa în hectare a terenului ºi de zona în care este amplasat, la care se va adãuga coeficientul de corecþie calculat potrivit Codului Fiscal, în funcþie de rangul localitãþii. Consiliile locale vor stabili patru categorii de zone de încadrare a terenurilor, spre deosebire de cele cinci clase de calitate folosite, în prezent, pentru determinarea impozitului.
Sumele rezultate din impozit vor fi transferate la bugetele locale ale unitãþilor administrativ-teritoriale pe raza cãrora se aflã terenurile, fiind gestionate de cãtre administraþiile locale.
Conform legislaþiei în vigoare, impozitele pe terenurile amplasate în extravilanul localitãþilor sînt vãrsate la bugetul de stat. Cele încasate pentru 2006, pînã la data intrãrii în vigoare a Ordonanþei de Urgenþã, rãmîn stabilite potrivit deciziilor de impunere emise de organele fiscale.
Alexandru Drãgan, primarul comunei Taºca ºi secretar pentru Regiunea de Nord-Est în cadrul Asociaþiei Comunelor din România, a declarat cã aceastã schimbare a prevederilor legale este o victorie obþinutã de autoritãþile locale care au luptat pentru a-ºi redobîndi un drept care le aparþine. „Noi, Asociaþia Comunelor din România, am avut o întîlnire cu reprezentanþii Guvernului, cu tema «Nu discriminaþi autoritãþile publice locale» ºi am insistat ca aceastã sursã de venit la bugetele locale sã nu ne fie luatã. Am fãcut ºi o statisticã la nivel de þarã ºi am constatat, cã pentru zonele de ºes, impozitul de pe terenurile extravilane este un mijloc de existenþã pentru primãrii. Am atras atenþia guvernanþilor cã ne vom integra în Uniunea Europeanã ºi, dacã primãriile nu vor avea fonduri, nu vor putea prinde programe dacã nu vor reuºi sã asigure confinanþarea proiectelor finanþate de UE, în procent de 80-90%. Am gãsit înþelegere la miniºtrii Blaga, de la Administraþie ºi Interne, ºi Gheorghe Flutur, de la Agriculturã, Pãduri ºi Dezvoltare Ruralã. Mai puþin ne-am bucurat de sprijin de la ministrul Finanþelor, dar i-am explicat cã vom lupta pentru acest drept care se cuvine autoritãþilor locale. ÃŽn comuna Taºca, nu este relevant unde intrã banii de pe impozitul pe terenul extravilan, pentru cã avem foarte puþin pãmînt cu acest regim, doar 3%, în comparaþie cu comunele Dumbrava Roºie ºi Sãvineºti, unde procentele sînt de 20-30%, ori chiar mai mari“, a spus primarul Alexandru Drãgan.
Dacã guvernanþii nu ar fi adus aceastã nouã ordonanþã, conducerea Asociaþiei Comunelor din România gãsise ca soluþie salvatoare schimbarea regimul terenurilor din extravilan, în intravilan, iar veniturile pe care ar trebuit sã le vireze primãriile la bugetul de stat ar fi fost zero. Impozitul pe terenurile intravilane rãmîne la bugetul local. Conducerea Primãriei oraºului Bicaz susþine cã, dacã legea privind încasarea impozitelor pe terenurile extravilane rãmînea nemodificatã, ar fi afectat puternic situaþia localitãþii: „ªi-aºa bugetul local este cum este. De la bugetul de stat, noi nu primim bani, aceasta este situaþia oraºelor mici, mijlocii ºi a comunelor. De fonduri substanþiale beneficiazã, în general, municipiile. Noi trãim din veniturile locale, care reprezintã 90% din bugetul total. Ale noastre sînt în valoare de 29 miliarde lei, iar de la judeþ primim 5 miliarde lei. Oraºul Bicaz dispune de 15.172 ha teren, din care 893,3 este intravilan, iar restul - extravilan“, a spus viceprimarul oraºului.

Articol afisat de 1641 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona ÞÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective